0-uren contract, alles wat je moet weten

0-uren contract:

 • Geen werk, geen loon
 • Roep werknemer op wanneer hij nodig is
 • 6 maanden lang geen verplichtingen
 • Minder flexibiliteit dan bij payrolling

Bel direct naar 020 - 723 09 53 voor meer informatie!

0-uren contract, alles wat je moet weten

Wat is een 0-uren contract?

Een 0-uren contract is een arbeidsovereenkomst waarin geen werkuren zijn opgenomen. In plaats daarvan kan de werkgever de werknemer flexibel oproepen. Het 0-uren contract gaat uit van het principe ‘geen werk is geen loon’. Dat betekent dat de werkgever alleen loon betaalt over de gewerkte uren. Deze afspraak moet contractueel zijn vastgelegd.

Het grote voordeel van 0-uren contracten voor werkgevers

Werknemers met een 0-uren contract kunnen door werkgevers maximaal flexibel worden ingezet. De werkgever roept de werknemer op wanneer hij of zij het nodig acht. Dat betekent dat alleen loonkosten worden gemaakt wanneer het volgens de werkgever nodig is.

De plichten van werkgevers bij het 0-uren contract

Werkgevers hebben een aantal plichten ten aanzien van werknemers met een 0-uren contract:

 • Bij iedere oproep heeft de werknemer met een 0-uren contract recht op minimaal 3 uur loon.
 • De werkgever is verplicht een werknemer met een 0-uren contract op te roepen als er werk ontstaat waar degene geschikt voor is. Het is bijvoorbeeld niet geoorloofd om een uitzendkracht in te zetten.
 • De werkgever draagt werkgeverslasten af over de gewerkte uren. Zo geniet de werknemer met een 0-uren contract sociale bescherming.
 • Is een werknemer met een 0-uren contract ziek? Dan moet de werkgever de ingeplande uren uitbetalen.
 • Werknemers met een 0-uren contract hebben recht op vakantiegeld.
 • Werkgevers kunnen een 0-uren contract niet beëindigen door de werknemer niet meer op te roepen. Een tijdelijk 0-uren contract eindigt op de afgesproken einddatum. Bij een contract voor onbepaalde tijd moet de werkgever de overeenkomst zelf opzeggen volgens de regels van het ontslagrecht.
 • Een werknemer met een 0-uren contract kan na 6 maanden aanspraak maken op een vast aantal uren.

Wat zegt de wet over het 0-uren contract?

Volgens de wet mag in de eerste 6 maanden van een arbeidscontract van het principe ‘geen werk is geen loon’ worden uitgegaan. Na deze 6 maanden kan de werknemer een vast aantal uren claimen, waarover de werkgever een doorbetalingsverplichting heeft. Het urenaantal komt overeen met het gemiddeld aantal gewerkte uren van de voorafgaande 3 maanden. Ook als de werknemer niet wordt opgeroepen of ziek is moet de werkgever doorbetalen.

De Wet werk en zekerheid bepaalt dat mag worden afgeweken van het maximum van 6 maanden dat een 0-uren contract mag duren. In de zorg is het 0-uren contract helemaal niet meer toegestaan.

Payrolling, hét alternatief voor 0-uren contracten

Wat is payrolling en hoe werkt het? Bekijk het in dit webinarfragment:

Bekijk het hele webinar.

Met payrolling kun je werknemers flexibel inzetten, waarbij je alleen betaalt voor de gewerkte uren. Het maximum van 6 maanden van een 0-uren contract geldt dan niet. Daarnaast heeft payrolling nog meer voordelen voor werkgevers:

 • Geen doorbetalingsplicht bij ziekte
 • Geen omkijken naar salarisadministratie
 • Loonkosten worden voorgefinancierd

Ontdek hier hoe payrolling voor jou als werkgever werkt.

Benieuwd wat het verschil tussen een 0-uren contract en payrolling in jouw geval betekent? Laat hieronder je gegevens achter en wij nemen contact met jou op.

Ja, neem met mij contact op!

Vul hier alsjeblieft je naam in.

Vul hier alsjeblieft je e-mailadres in.

Vul hier alsjeblieft je telefoonnummer in.

Vul hier alsjeblieft je vraag in.

Misschien ook interessant voor jou:

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »