0-uren contract, alles wat je moet weten

0-uren contract:

 • Geen werk, geen loon
 • Roep werknemer op wanneer hij nodig is
 • 12 maanden lang geen verplichtingen
 • Minder flexibiliteit dan bij verloning

Bel direct naar 020 - 723 09 53 voor meer informatie!

0-uren contract, alles wat je moet weten

Wat is een 0-uren contract?

Een 0-uren contract is een arbeidsovereenkomst waarin geen werkuren zijn opgenomen. In plaats daarvan kan de werkgever de werknemer flexibel oproepen. Het 0-uren contract gaat uit van het principe ‘geen werk is geen loon’. Dat betekent dat de werkgever alleen loon betaalt over de gewerkte uren. Deze afspraak moet contractueel zijn vastgelegd. Na 1 jaar krijgt de werknemer recht op een vast aantal werkuren (het gemiddeld aantal uren van de afgelopen 12 maanden).

Het grote voordeel van 0-uren contracten voor werkgevers

Werknemers met een 0-uren contract kunnen door werkgevers maximaal flexibel worden ingezet. De werkgever roept de werknemer op wanneer hij of zij het nodig acht. Dat betekent dat alleen loonkosten worden gemaakt wanneer het volgens de werkgever nodig is.

De plichten van werkgevers bij het 0-uren contract

Werkgevers hebben een aantal plichten ten aanzien van werknemers met een 0-uren contract:

 • Bij iedere oproep heeft de werknemer met een 0-uren contract recht op minimaal 3 uur loon.
 • De oproeptermijn voor medewerkers met een 0-urencontract is 4 dagen. Als de werkgever een medewerker later dan 4 dagen voor het ingeplande werk afzegt, heeft de werknemer recht op het loon voor de uren waarvoor hij was ingepland. In de cao kan een uitzondering op deze termijn zijn opgenomen. In de horeca is het bijvoorbeeld mogelijkheid om de termijn te verkorten tot 24 uur.
 • De werkgever is verplicht een werknemer met een 0-uren contract op te roepen als er werk ontstaat waar degene geschikt voor is. Het is bijvoorbeeld niet geoorloofd om een uitzendkracht in te zetten.
 • De werkgever draagt werkgeverslasten af over de gewerkte uren. Zo geniet de werknemer met een 0-uren contract sociale bescherming.
 • Is een werknemer met een 0-uren contract ziek? Dan moet de werkgever de ingeplande uren uitbetalen.
 • Werknemers met een 0-uren contract hebben recht op vakantiegeld.
 • Werkgevers kunnen een 0-uren contract niet beëindigen door de werknemer niet meer op te roepen. Een tijdelijk 0-uren contract eindigt op de afgesproken einddatum. Bij een contract voor onbepaalde tijd moet de werkgever de overeenkomst zelf opzeggen volgens de regels van het ontslagrecht.
 • Een werknemer met een 0-uren contract heeft na 12 maanden recht op een vast aantal uren. Dit betreft het gemiddeld aantal uur dat de medewerker gedurende de eerste 12 maanden heeft gewerkt.

Wat zegt de wet over het 0-uren contract?

Volgens de Wet arbeidsmarkt in balans mag in de eerste 12 maanden van een arbeidscontract van het principe ‘geen werk is geen loon’ worden uitgegaan. Na deze 6 maanden kan de werknemer een vast aantal uren claimen, waarover de werkgever een doorbetalingsverplichting heeft. Het urenaantal komt overeen met het gemiddeld aantal gewerkte uren van de voorafgaande 3 maanden. Ook als de werknemer niet wordt opgeroepen of ziek is moet de werkgever doorbetalen.

Als werkgever moet je uiterlijk in de 13e maand van het 0-urencontract een aanbod doen met een vaste urenomvang gebaseerd op het gemiddelde van de eerste 12 maanden, anders heeft de medewerker daar vanaf de 14e maand automatisch recht op.

Verloning, hét alternatief voor 0-uren contracten

Werkgevers die medewerkers verlonen via Tentoo profiteren bovenop de gemakken van het 0-urencontract van de volgende voordelen:

 • Geen doorbetalingsplicht bij ziekte
 • Geen omkijken naar salarisadministratie
 • Loonkosten worden voorgefinancierd
 • Meer flexibiliteit: je kunt langer op flexibele basis inzetten

Ontdek hier hoe verloning voor jou als werkgever werkt.

Benieuwd wat het verschil tussen een 0-uren contract en verloning in jouw geval betekent? Laat hieronder je gegevens achter en wij nemen contact met jou op.

Ja, neem met mij contact op!

Vul hier alsjeblieft je naam in.

Vul hier alsjeblieft je e-mailadres in.

Vul hier alsjeblieft je telefoonnummer in.

Vul hier alsjeblieft je vraag in.

Misschien ook interessant voor jou:

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »