Dit is de eindejaarschecklist voor elke freelancer - Tentoo
mk-s-GjkLZ3sYxcE-unsplash (1)

Dit is de eindejaarschecklist voor elke freelancer

Afvinken maar!

Oh oh wat een jaar. Wie weet sta je op het punt om te beginnen met freelancen. Wie weet ben je al begonnen en heb je afgelopen jaar je beste jaar ooit gedraaid. Wie weet wel je slechtste jaar ooit… Hoe dan ook: de eindstreep van 2022 is in zicht. En je weet het: een goed begin is het halve werk. Doorloop daarom deze eindejaarschecklist voor iedere freelancer zodat je 2023 met een blanco pagina kunt beginnen! 

To do #1: Stuur je facturen

Ben je druk bezig om het laatste werk voor opdrachtgevers af te ronden? Doe dit ook voor jezelf en zorg ervoor dat je opdrachtgevers uiterlijk 31 december je factuur ontvangen. Daarmee sluit je het jaar letterlijk af (want de inkomstenbelasting komt later pas…) en voorkom je losse eindjes. Hik je tegen het doen van je administratie aan? Check dan deze vijf tips voor een goede administratie.

En nu je toch bezig bent: doe je omzetbelasting ook alvast. Dan weet je precies wat je nog kunt uitgeven en wat je eind januari moet afdragen. Zo kun je zorgeloos het nieuwe jaar in rollen.

To do #2: Heroverweeg je uurtarief

Facturen gestuurd? Mooi. Dan is het nu tijd om je uur-, dag- of projectprijs te heroverwegen. Een nieuw jaar betekent nieuwe kansen én nieuwe inflatie. Zorg dat je rekening houdt met toekomstige uitgaven en pas hier je prijs op aan. Vind je het lastig om je uurtarief te bepalen als zzp’er? Check dan onze blog met vijf tips.

Gaat je tarief omhoog? Stel dan je opdrachtgevers gelijk hiervan op de hoogte zodat ook zij weten waar ze aan toe zijn.

To do #3: Stel doelen

Of het nu gaat om winst, omzet, uitbreiding of persoonlijke ontwikkeling, het einde van het jaar is een perfect moment om doelen te stellen voor volgend jaar. Wat wil je bereiken en waar wil je naartoe werken? Wil je je netwerk uitbreiden, een nieuwe skill aanleren of eindelijk werk maken van dat pensioen? Het leuke is: niets is te gek. Alles mag!

En over nieuwe skills gesproken, goed nieuws! In de loop van volgend jaar introduceren wij onze online academy. Hierin zijn tal van opleidingen/trainingen te vinden die wij gratis aanbieden. Er zijn ook betaalde opleidingen/trainingen te vinden welke voor eigen rekening zijn maar wel vanuit ons platform met extra korting worden aangeboden. Mocht je een betaalde opleiding/training interessant vinden, dan is het ook aan te raden om bij het UWV te informeren of je in aanmerking komt voor een opleidingsbudget. Per 1 januari 2022 vervalt namelijk de studieregeling vanuit de inkomstenbelasting. Per 1 november 2022 kun je het Stimulans Arbeidsmarktpositie-budget (STAP-budget) aanvragen bij het UWV, waar je tot maximum €1.000 budget ter beschikking kunt krijgen.

To do #4: Check je reserves

De tijd waarin we leven geeft steeds meer redenen om je reserves onder de loep te nemen. En dan hebben we het niet alleen over je spaarpotjes. Loop eens bij jezelf na hoe het ervoor staat: heb je genoeg reserves voor belastingverplichtingen? Heb je genoeg reserves om tijdens de grauwe wintermaanden door te bikkelen? Heb je een back-up van je harde schijf, maar ook voor jezelf als je even uit de running bent? De magie van een buffer, in welke vorm dan ook, is dat het je veel rust geeft. En na een onrustig jaar als 2022 – we noemen een pandemie, oorlog in Oekraïne en inflatie – is een beetje peace of mind welkom!

 

To do #5: Check je verzekeringen en abonnementen

Leuk, al die reserves om op safe te spelen. En dan hebben we het nog niet eens over je verzekeringen en zekerheden gehad. Van bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid tot rechtsbijstand en je zekerheid voor later – je pensioen… Is je persoonlijke portefeuille nog up to date? Zijn alle verzekeringen in orde, nog relevant of kun je er misschien op besparen? En hoe zit het met je abonnementen?

Op naar een goed administratief jaar!

Alles check? Dan is het tijd voor champagne. En oliebollen. Misschien ook appelflappen? En nog meer champagne. Proost, op een gezond, gelukkig en ondernemend 2024!

Wij staan voor je klaar

Vul het formulier in om aan de slag te gaan via Tentoo Freelance

  • Hidden
  • (bv. mijn tarief is €50,00 per uur)
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.