Tot 2027 kan de overeengekomen pensioenregeling een uitkering, kapitaal of premie beloven.
Uitkeringsovereenkomst
Een uitkeringsovereenkomst, zoals een middelloonregeling, is op dit moment vaak nog van toepassing als de regeling is ondergebracht bij een bedrijfstakpensioenfonds. Op basis van bijvoorbeeld een verplicht gestelde pensioenregeling (zie ook de eerder door ons geplaatste artikelen) of een ondernemingspensioenfonds. Het pensioen staat vast tenzij het pensioenfonds in nood moet korten. Dat wordt ook wel afstempelen genoemd en houdt in dat het pensioenfonds de pensioenen verlaagt om op lange termijn aan zijn aangepaste verplichtingen te kunnen blijven voldoen. Tot op heden hebben de meeste pensioenfondsen een verlaging van de ‘gegarandeerde’ uitkering kunnen voorkomen. Daarbij mede geholpen door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die versoepelingen van de regelgeving heeft doorgevoerd vooruitlopend op het nieuwe pensioenstelsel.
Kapitaalovereenkomst
Anders dan een uitkeringsbelofte kan er door de werkgever en werknemer een pensioenkapitaal zijn afgesproken waarmee op pensioendatum een pensioen moet worden gekocht. De hoogte van het pensioen is dan afhankelijk van de hoogte van het kapitaal, de rente op pensioendatum, de kosten en de overlevingskansen.
Premieovereenkomst
Of er is alleen een premie overeengekomen. Bij een premieovereenkomst zijn er nog meer variabelen die de hoogte van het pensioen bepalen. Tevens liggen bij een premieovereenkomst alle risico’s bij de werknemer. De werkgever weet precies waar hij aan toe is en wordt niet geconfronteerd met bijvoorbeeld bijstortingen omdat hij eerder een vastgestelde uitkering heeft beloofd.
Er zijn op dit moment al werkgevers met premieovereenkomsten. Dit betekent niet dat er dan niets wijzigt alleen zijn de veranderingen dan mogelijk minder ingrijpend.