ICT - Medewerkers binden

Netwerken tijdens een lockdown

Handige tips

Met een goed netwerk kom je gemakkelijker aan opdrachten. Want hoe meer mensen je kennen, hoe meer mensen een beroep op je kunnen doen. Maar hoe investeer je in je netwerk tijdens een lockdown? Deze tips van Tentoo helpen je hierbij.

Gepubliceerd door: Niels Hoorn
Geplaatst op 15 december 2020
Leestijd

Tip 1: Schud handen op LinkedIn

Dit is hét moment om meer uit je LinkedIn-profiel te halen. LinkedIn is hét professionele sociale medium dat door vrijwel elke professional wordt gebruikt. Hoe haal je hier meer uit?

Netwerk opbouwen: LinkedIn biedt je de mogelijkheid een groot netwerk op te bouwen. Zorg dus voor een connectie met iedereen die je kent: van je bestaande netwerk tot de nieuwe mensen die je leert kennen. Ga naar ‘Mijn netwerk’ en kijk bij ‘Personen die u misschien kent’. Staan hier nog bekenden tussen met wie je nog niet verbonden bent? Voeg ze toe!

Gebruik je netwerk: Je hebt weinig aan je online netwerk als je nooit iets post op LinkedIn. Maak jezelf zichtbaar. Plaats een of tweemaal per week waar je mee bezig bent (geweest), vraag hulp voor een probleem of bied op een leuke manier je diensten aan. Positioneer jezelf als expert op jouw vakgebied door je mening of tips te geven. Hoe meer mensen weten wie jij bent en wat je doet, hoe groter de kans dat ze je benaderen.

Groepen: Via LinkedIn kun je je aanmelden voor ‘groepen’. In zo’n groep komen mensen bijeen om te communiceren over een bepaald onderwerp. Typ in de zoekbalk bovenin LinkedIn een onderwerp in en bekijk welke groepen hiervoor zijn. Meld je aan en zodra je aanmelding is goedgekeurd, kun je hier mensen leren kennen, discussies voeren, vragen stellen en meepraten. Het is een mooie manier om je netwerk te vergroten.

Tip 2: Netwerkborrels

Normaal adviseren we om regelmatig netwerkbijeenkomsten te bezoeken, maar die mogen tijdens de lockdown niet doorgaan. Althans..ze gaan fysiek niet door, digitaal zijn er nog veel mogelijkheden.  Je kunt zoeken naar een landelijke online bijeenkomst voor jouw vakgebied, maar misschien loont het nog meer om je aan te melden voor een lokale of regionale ondernemersvereniging bij jou in de buurt. Leden van deze verenigingen gunnen vaak werk aan elkaar. En veel netwerkclubs zetten hun netwerkbijeenkomsten in deze tijden voort in digitale vorm. Nu het einde van 2020 nadert, kun je mogelijk nog net de digitale kerstborrel meepikken. En anders in januari de nieuwjaarsborrel. Zorg dat je erbij bent!

Voordeel van digitaal netwerken: je kunt iets minder aandacht aan je outfit besteden.

Flexibiliteit ICT professional

Tip 3: Maak gebruik van het netwerk van tevreden klanten

Als je een klant naar tevredenheid hebt geholpen, vraag dan of ze jou kunnen aanbevelen bij anderen. Veel nieuwe klanten komen namelijk via bestaande klanten binnen. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat bevriende opdrachtgevers aan elkaar vragen of ze nog een goede fotograaf kennen. Het zou mooi zijn als jouw opdrachtgevers jou dan aanbevelen!

Tip 4: Benut je bestaande netwerk

De potentiële klanten, die je het makkelijkst kunt werven, ken je al! Denk bijvoorbeeld aan familie, vrienden, ex-studiegenoten en kennissen. Jouw hele netwerk moet weten dat jij in te huren bent als professional! Geef daarbij ook aan dat ze jou aanbevelen als anderen uit hun netwerk iemand zoals jij nodig hebben.

Goede online vindbaarheid

Het gaat erom dat mensen jou weten te vinden op het moment dat ze je dienst kunnen gebruiken. Hoe groter je netwerk, hoe groter de kans dat ze jou vinden. Aangezien iedereen tijdens de lockdown wel online moét zoeken, moet je zorgen dat ze jou daar vinden. Veel succes!

Tentoo beweegt met je mee

Tentoo zorgt dat jij als freelancer kunt doen waar je goed in bent. Wij nemen veel zorgen en risico’s van het zelfstandig ondernemerschap weg én we regelen je administratie en facturatie. Zo combineer je de vrijheid van ondernemen met het gemak van werken in loondienst. Ontdek hier meer over zelfstandig ondernemen via Tentoo Freelance.

Geef me nog meer informatie!

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.