Wet werk en zekerheid (Wwz)

Voordelen van payrollen:

 • Medewerkers langer flexibel inzetten
 • Betaal alleen voor gewerkte uren
 • Geen doorbetaling bij ziekte
 • Geen ontslagzorgen

Bel naar 020 - 723 09 53 voor meer informatie!

Wet werk en zekerheid (Wwz)

Kabinet Rutte III kondigde in oktober 2017 herzieningen op de arbeidsmarkt aan. Tot die tijd is de Wet werk en zekerheid (Wwz) van kracht. Deze wet gooide in 2015 het arbeidsrecht volledig op de schop, met als doel:

 • Een sterkere rechtspositie voor flexwerkers
 • Een sneller, goedkoper en eerlijker ontslagrecht
 • De WW meer richten op mensen snel aan het werk te krijgen.

Gevolgen van de Wet werk en zekerheid

Aanzegtermijn

De Wet Werk en Zekerheid bepaalt dat werkgevers bij tijdelijke contracten van 6 maanden of langer een aanzegplicht hebben. Werkgevers moeten uiterlijk 1 maand van tevoren aan tijdelijke krachten laten weten of, en onder welke voorwaarden het contract wordt verlengd. Als de werkgever te laat is met aanzeggen, moet een vergoeding aan de werknemer woren betaald. Deze vergoeding komt overeen met het loon dat de werknemer verdient in de periode dat de werkgever te laat is met aanzeggen.

Geen proeftijd

Er mag geen proeftijd meer worden opgenomen in tijdelijke arbeidscontracten die korter dan 6 maanden duren.

Geen werk, geen loon

Op dit moment kan er voor maximaal 6 maanden een contract worden uitgegeven met het principe ‘geen werk, geen loon’. Bij cao kan daar onbeperkt van worden afgeweken. De Wet Werk en Zekerheid legt dit onbeperkte afwijken aan banden. Voortaan mogen dergelijke contracten in alle gevallen maximaal 6 maanden duren.

Concurrentiebeding

De Wet Werk en Zekerheid stelt dat geen concurrentiebeding mag worden opgenomen in tijdelijke contracten. Dit betekent dat een werknemer na een dienstverband met tijdelijke contracten voor een concurrent mag werken. Uitzondering op deze regel is mogelijk bij goed onderbouwde en zwaarwegende bedrijfsbelangen.

Het uitzendbeding

Het uitzendbeding is een krachtig en helder middel om te voorkomen dat loon moet worden doorbetaald wanneer een uitzendkracht of payroller niet meer aan het werk is. Zowel de werkgever als -nemer kan op elk moment de samenwerking beëindigen.

Op dit moment mag het uitzendbeding maximaal 26 weken duren. Bij cao kan daar echter onbeperkt van af worden geweken. Dat is straks niet meer mogelijk. Voortaan kan er bij cao tot maximaal 78 weken worden afgeweken van het maximum.

Ketenregeling

Op dit moment kan een flexwerker in 3 jaar tijd via drie tijdelijke contracten werken voor een opdrachtgever. Na die 3 jaar moet een vast contract worden aangeboden, of moet de samenwerking worden beëindigd. Na een pauze van 3 maanden kan er een nieuwe keten van tijdelijke contracten worden aangegaan.

Vanaf 1 juli 2015 kunnen drie tijdelijke contracten in 2 jaar tijd worden aangeboden. De pauze waarna een nieuwe keten kan worden gestart is 6 maanden.

Als je een medewerker via payrolling van Tentoo inhuurt, gelden andere regels.

 • Via Tentoo kun je medewerkers anderhalf jaar (78 weken) inhuren volgens het uitzendbeding. Je kunt ze daarna via payrolling nog zes tijdelijke contracten in 4 jaar tijd aanbieden.

Ontslagrecht

 • Bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid moet de ontslagvergunning aangevraagd worden bij het UWV;
 • Bij ontslag om persoonlijke redenen (bijvoorbeeld vanwege het functioneren) moet de ontslagprocedure lopen via de kantonrechter;

Alle werknemers die 2 jaar of langer in dienst zijn geweest hebben recht op een transitievergoeding. Dat geldt ook voor werknemers waarvan het tijdelijk contract na een dienstverband van 2 jaar niet wordt verlengd.

De hoogte van de transitievergoeding wordt bepaald door de duur van het dienstverband. Bij een dienstverband tot 10 jaar bedraagt de vergoeding 1/3e maandsalaris per gewerkt jaar. Voor ieder jaar dat het dienstverband langer heeft geduurd komt er een half maandsalaris bij. Maximaal bedraagt de vergoeding € 75.000,- of een jaarsalaris bij een inkomen hoger dan € 75.000,-.

Als het ontslag ernstig verwijtbaar is aan de werkgever of -nemer, dan kan de rechter een transitievergoeding vaststellen die hoger of lager is.

De transitievergoeding kan door werknemers gebruikt worden voor (om)scholing of arbeidsbemiddeling. Zo kunnen ze sneller een nieuwe baan vinden.

Wijziging WW

Als een werknemer in de WW belandt, ontvangt hij de eerste 2 maanden 75% van het brutoloon. Na die 2 maanden krijgt hij 70% uitgekeerd.

Na 6 maanden WW is alle arbeid 'passend'. Een werkzoekende mag dan geen baan meer weigeren.

Het loont om vanuit de WW te werken. Als werkende mag je 30% van het verdiende brutoloon zelf houden.

Wijziging WW

E kan maximaal 24 maanden gebruik worden gemaakt van de WW. Voor de eerste 10 werkjaren geldt dat 1 jaar arbeidsverleden goed is voor 1 maand WW. Elk jaar dat daar op volgt levert een halve maand WW op.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »