Freelancers & ZZP'ers

Wat is het verschil tussen een freelancer en zzp'er?

Op papier bestaat er geen verschil tussen een freelancer en een zzp’er. Beide zijn een zelfstandige. Dat betekent dat je zelf je opdrachten werft, zelf je prijsafspraken maakt en niet onder gezag van een opdrachtgever staat.

Bij Tentoo maken we echter wel een klein verschil tussen freelancer en zzp’er. Een freelancer is namelijk iemand die gebruikmaakt van onze payroll-dienstverlening. Als Tentoo-freelancer blijf je zelfstandig werken, je eigen opdrachten werven en je eigen prijsafspraken maken. Wel worden wij jouw fictieve werkgever. Hierdoor combineer je de vrijheid van ondernemerschap met het gemak van loondienst.

Als freelancer bij Tentoo ben je automatisch verzekerd voor werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid. Extra voordeel; je kunt morgen al bij ons starten als freelancer.

Als zzp’er werk je ook volledig zelfstandig. Alleen profiteer je niet van de sociale zekerheid die een freelancer van Tentoo wel heeft. Als zzp’er heb je bovendien de verplichting om een KvK-registratie te hebben en een rechtsvorm te kiezen. Daarin verschilt de zzp'er van de freelancer bij Tentoo. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor freelancers een zzp'ers? Bezoek onze freelancer & zzp pagina.

Wanneer kan ik het beste werken via payroll of als zzp'er?

Onze adviseurs helpen je graag bij het maken van de juiste keuze; payroll of zzp. Belangrijk in je keuze is waar jij belang aan hecht:

 • Wil je de zekerheid van een sociaal vangnet met een mogelijke WW-, ZW- of WIA-uitkering?
 • Wil je wel of geen administratie verzorgen, inclusief debiteurenbeheer?
 • Wil je alles volledig zelf in de hand hebben of vind je het prettig om juridisch in loondienst te zijn?

Dit zijn belangrijke overwegingen wanneer je kiest tussen payroll en zzp. Neem contact op met onze adviseurs voor een adviesgesprek-op-maat. Bel 020 238 69 36 of mail naar freelancers@tentoo.nl.

Kan ik parttime zzp'en?

Iedereen in Nederland kan parttime zzp'en. werken als parttime zzp'er is zelfs een fenomeen dat steeds populairder wordt. Naast je vaste baan werken als parttime zelfstandig ondernemer? Is dat ook interessant voor jou? Lees snel verder of download ons whitepaper over parttime zzp'en.

Wanneer kies je voor hybride ondernemen? Welke risico’s zijn eraan verbonden? Hoe pak je het aan? En wat zijn de voordelen? Stuk voor stuk belangrijke vragen. Om jou te helpen bij je eerste stap richting parttime zzp'en, heeft Tentoo een whitepaper geschreven over dit onderwerp.

Download hier het whitepaper en kom alles te weten over parttime zzp’en.

Hoe kan ik voor het eerst een personeelslid aannemen?

Je bent zelfstandige én succesvol. Je hebt zelfs zoveel opdrachten dat je nadenkt over het aannemen van je eerste personeelslid. Een mooie stap! Maar wanneer je iemand aanneemt, word je ook werkgever. En daar komt veel bij kijken.

Denk bijvoorbeeld aan het verzorgen van de loonadministratie, het afdragen van loonheffingen en het bijhouden van wet- en regelgeving. Kortom; veel verantwoordelijkheid en veel werk.

Met payrolling kun je op een laagdrempelige manier je eerste personeelslid aannemen. De administratieve verplichtingen besteed je dan ons uit. Wij verzorgen de verloning, de loonstroken, de jaaropgaven en de afdrachten voor de Belastingdienst.

Je personeelslid komt met payrolling op onze loonlijst te staan. Dat biedt jou vele voordelen:

 • Jij hebt geen arbeidsrechtelijke risico’s;
 • Je betaalt niet door bij ziekte, dat doen wij;
 • Je hebt geen omkijken naar de salarisadministratie;
 • Loonkosten worden voorgefinancierd;
 • Je blijft wel zelf je medewerkers werven en aansturen.

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van payrolling? Neem contact op met onze adviseurs via 020 238 69 36.

Kan ik ook mijn boekhouding als zzp'er bij Tentoo laten verzorgen?

Je bent natuurlijk geen zzp’er geworden om uren (of misschien wel dagen…) aan je boekhouding te zitten. Dat begrijpen wij heel goed. Daarom kun je als zzp’er je administratie aan ons uitbesteden.

Met onze dienstverlening ZZP-Support verzorgen wij jouw boekhouding. Wij doen ook je BTW- en IB-aangiften. Het enige wat je hoeft te doen is je opdrachten en afspraken aan ons door te geven. Wij willen jou volledig ontzorgen in je ondernemerschap. Daarom houden wij vinger aan de pols dat je op tijd je onkostenbonnen bij ons aanlevert voor een correcte verwerking van je administratie.

Wil je weten hoe wij zzp’ers helpen in hun ondernemerschap? Neem contact op met onze zzp-adviseurs via 020 524 60 59 of vul dit contactformulier in.

Moet ik mij als zzp'er inschrijven bij de KvK?

De Kamer van Koophandel gebruikt drie criteria om te bepalen of je een onderneming hebt die bij de KvK moet zijn aangemeld:

 1. Je levert goederen en/of diensten
 2. Je vraagt hier een meer dan symbolische vergoeding voor
 3. Je neemt deel aan het economische verkeer

Als zzp’er start je een onderneming en kies je een rechtsvorm, zoals een eenmanszaak, vennootschap onder firma, naamloze vennootschap of besloten vennootschap. Je bent hierdoor óók verplicht om je in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Voor welke verzekering(en) moet ik mij als zzp'er verzekeren?

Als zzp’er ben je een ondernemer. Daardoor ben je niet automatisch verzekerd. Het is natuurlijk wel verstandig om je als zzp’er te verzekeren. Via onze partner J&H kun je als zzp’er verschillende verzekeringen afsluiten.

1. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

80% van de ondernemers heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Wanneer je even niet kunt werken, vallen je inkomsten dus (deels) weg. Mét een AOV behoud je een deel van je inkomsten.

2. Aansprakelijkheidsverzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering verzeker jij jezelf, en de mensen die onder jouw verantwoordelijkheid vallen, tegen het toebrengen van schade aan personen of spullen. Het kan dan gaan om het onkundig verrichten van diensten of het leveren van gebrekkige producten.

Afhankelijk van het type onderneming dat je als zzp’er hebt, kun je voor één van de volgende aansprakelijkheidsverzekeringen kiezen:

 • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering;
 • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering;
 • CAR-verzekering (Construction Allrisk);
 • Vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering;
 • Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

3. Pensioen

Als zzp’er bouw je niet automatisch pensioen op. Als zzp’er is het verstandig om een pensioenrekening te openen en zelf te sparen voor later.

Onze adviseurs van ZZP-Support helpen je graag bij de keuze om een bepaalde zzp-verzekering af te sluiten. Neem contact met hen op via 020 524 60 59 of support@tentoo.nl

Moet ik belasting betalen als zzp'er?

Simpel gezegd; als zzp’er betaal je inkomstenbelasting aan de Belastingdienst. Deze inkomstenbelasting, ook bekend als IB, betaal je over je bedrijfswinst. Deze bedrijfswinst is simpel te berekenen als ‘omzet minus de bedrijfskosten’.

Als zzp’er wordt jouw inkomen bruto uitbetaald. Maar van dit bruto bedrag krijgt de Belastingdienst ook nog een gedeelte. Het is dus belangrijk dat een deel van je inkomen opzij wordt gezet voor het betalen van deze inkomstenbelasting. Dit doen we voor jou met onze dienstverlening ZZP-Support.

Voordat je inkomstenbelasting betaalt over je bedrijfswinst, heb je recht op extra aftrekposten. Denk hierbij aan de Zelfstandigenaftrek (max. € 7.280,00) en Startersaftrek (max. € 2.123,00). Deze belastingvoordelen worden van je bedrijfswinst afgetrokken. Van de bedrijfswinst die dan overblijft, ga je de inkomstenbelasting betalen.

Welk uurtarief kun je vragen als zzp'er?

Het bepalen van een uurtarief als zzp’er is niet eenvoudig. Je wilt niet te goedkoop zijn, en jezelf ook niet uit de markt prijzen… Dus, hoe bepaal je dan het juiste uurtarief?

Tentoo geeft drie tips over het uurtarief voor zzp'ers:

 1. Onderzoek de gebruikelijke tarieven in je branche;
 2. Houd rekening met zakelijke kosten;
 3. Calculeer privékosten in.

Wil je graag meer weten over het bepalen van een goed uurtarief? Onze tips over het uurtarief dat je kunt vragen als zzp'er helpen jou op de juiste weg.

Wat is een zzp'er?

Een zzp’er is een zelfstandige zonder personeel.

Om te bepalen of een zzp’er ook een ondernemer is, hanteert de Belastingdienst de volgende criteria. Je bent zzp'er als:

 • je zelfstandig bent bij het inrichten en uitvoeren van je eigen werkzaamheden;
 • je werkzaamheden verricht voor eigen rekening en risico;
 • je doel is het maken van winst;
 • je jezelf profileert als ondernemer;
 • je streeft naar opdrachten bij meerdere opdrachtgevers.

Wat is een freelancer?

De term freelancer wordt veelal gebruikt voor een zzp'er. Zowel de term zzp’er als freelancer is geen rechtsvorm. Het is alleen een benaming van iemand die zelfstandig opdrachten uitvoert. Zowel een freelancer als zzp’er is dus een ondernemer en werkt niet in loondienst.

Wanneer spreekt Tentoo dan over freelancers en zzp'ers?

Bij Tentoo gebruiken we een klein verschil tussen een freelancer en zzp’er. Een zzp’er is iemand die volledig zelfstandig werkt. Een freelancer werkt ook zelfstandig, maar staat wel op de payroll van het payrollbedrijf. Scroll naar de bovenkant van de pagina voor een volledige uitleg.

Hoe werkt een hypotheek voor zzp'ers?

Wanneer je als zzp’er werkt, kan het lastiger zijn om een hypotheek te krijgen. Je inkomsten wisselen per maand en daardoor kijken geldverstrekkers kritisch naar jouw situatie.

Tentoo maakt het al vele jaren mogelijk voor zzp’ers om een hypotheek te krijgen. Onze partner J&H biedt jou een gratis consult aan waarin je wensen en mogelijkheden worden besproken.

Wil je weten of je in aanmerking komt voor een hypotheek? En wil je weten hoe hoog je hypotheek kan zijn? Neem contact op met onze zzp-adviseurs via 020 524 60 59. Zij brengen je graag in contact met onze partner J&H.

Hoe werkt pensioen voor zzp'ers?

Een zzp’er bouwt niet automatisch pensioen op. Toch is het wel verstandig om alvast na te denken voor later. Onze adviseurs denken graag met je mee en geven je gratis advies.

Via onze partner J&H kan iedere zzp’er pensioen opbouwen. Wij zorgen ervoor dat dit keurig geregeld wordt in de administratie. Je hebt dus geen omkijken naar je financiële verplichtingen. Alles wordt voor je geregeld. Voor nu én later.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »