Kennismigratie

Wat is een kennismigrant?

Een kennismigrant is een immigrant van buiten de EU (incl. Zwitserland) die toestemming heeft om in een land te werken op basis van zijn of haar (wetenschappelijke) kennis. Onder bepaalde voorwaarden is hiervoor geen werkvergunning nodig.

Als kennismigrant aan het werk in Nederland?

Nederland heeft een eigen regeling voor het toelaten van deze hoogopgeleide (kennis)migranten. De kennismigrantenregeling zorgt ervoor dat bedrijven makkelijker hoogopgeleide werknemers van buiten Europa kunnen aannemen. Voorwaarde is wel dat deze werknemers waardevol zijn voor de Nederlandse arbeidsmarkt door hun bijzondere of specialistische kennis en/of vaardigheden. Hierdoor hoeft er voor hen geen tewerkstellingsvergunning (TWV) te worden aangevraagd bij het UWV WERKbedrijf.

Waar moet je als werkgever en kennismigrant aan voldoen?

Wat zijn de voorwaarden voor een werkgever en kennismigrant? Om als kennismigrant aan de slag te gaan in Nederland, wordt een aanvraag voor een verblijfsvergunning en machtiging tot voorlopig verblijf (MVV; bij verblijf langer dan 3 maanden) ingediend bij de IND. Voorwaarde is wel dat er een arbeidsovereenkomst is en dat de kennismigrant over een geldig paspoort/ID-kaart beschikt.

Op de verblijfsvergunning voor kennismigranten komt de aantekening ‘Tewerkstellingsvergunning (TWV) niet vereist. Andere arbeid niet toegestaan’ te staan. Deze aantekening betekent dat de kennismigrant uitsluitend als kennismigrant mag werken.

Wat zijn de inkomstencriteria voor een kennismigrant?

Aan het in dienst nemen van een kennismigrant, zijn de volgende inkomstencriteria van 2019 verbonden:

 • € 4.500 bruto per maand voor kennismigranten van 30 jaar en ouder (excl. 8% vakantietoeslag);
 • € 3.299 bruto per maand voor kennismigranten jonger dan 30 jaar (excl. 8% vakantietoeslag);
 • € 2.364 bruto per maand voor kennismigranten jonger dan 30 jaar die in Nederland afgestudeerd zijn en die binnen 1 jaar een kennismigrantenvergunning krijgen/aanvragen (excl. 8% vakantietoeslag).

Bovenstaande bedragen worden jaarlijks geïndexeerd. Werkgevers die een kennismigrant een contract voor bepaalde tijd aanbieden, betalen het maandsalaris maal deze bepaalde tijd.

Voorbeeld: bij een contract van 3 maanden voor een kennismigrant van 30 jaar wordt 3 x 4.500 uitbetaald = € 13.500,00

Een kennismigrant die 29 jaar is en een contract voor langere tijd tekent, krijgt ook na zijn 30e het salaris uitbetaald waarmee hij op zijn 29e is gestart.

Wat doet Tentoo voor kennismigranten?

Voor het aanvragen van de verblijfsvergunning en machtiging tot verblijf (kennismigrantenregeling), moet een bedrijf erkend referent bij de IND zijn. Tentoo is dat (bekijk hier de verklaring). Met deze verklaring dient Tentoo alle aanvragen in die betrekking hebben op de kennismigrantenprocedure.

In dienst bij Tentoo

De kennismigrant komt in dienst bij Tentoo, op basis van de NBBU-cao flex fase 3 (collectieve arbeidsovereenkomst Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen). Op basis van deze cao betalen wij de kennismigrant uit.

Inleenovereenkomst

De samenwerking verloopt op basis van een inleenovereenkomst tussen de opdrachtgever en Tentoo. En een payrollovereenkomst tussen Tentoo en de kennismigrant. Wij betalen de migrant binnen een week na ontvangst van de geaccordeerde werkbriefjes uit.

Een kennismigrant die vanuit het buitenland naar een Nederlands filiaal wordt overgeplaatst, heeft wél een verklaring van het buitenlandse (moeder)bedrijf en een werkgeversverklaring van het bedrijfsonderdeel in Nederland nodig.

Meer weten?

Neem direct contact op met Tentoo via 020 723 09 53 en sales@tentoo.nl

Wat is het financieel voordeel voor een kennismigrant?

Een financieel voordeel voor de kennismigrant is de 30% regeling. Tentoo vraagt deze regeling aan bij de Belastingdienst. Hiermee ontvangt de migrant 30% van zijn loon belastingvrij.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »