FAQ HR & Salarisadministratie - Tentoo
Kennisbank
FAQ voor werkgevers

HR & Salarisadministratie

Wat komt er kijken bij een volledige salarisadministratie?

Salarisadministratie is een vak apart. Het verwerken van de salarissen, het betalen van afdrachten en belastingen en het toepassen van de loonheffingsregels; het vergt veel kennis en kunde.

Handboek Loonheffingen
Het voeren van een salarisadministratie is een specialisme. Je kunt je geen fouten veroorloven, want dat leidt tot boetes en naheffingen. Alle regels voor een correcte en volledige salarisadministratie vind je terug in het bekende Handboek Loonheffingen. Ruim 350 pagina’s met droge informatie. Als ondernemer heb je wel wat anders aan je hoofd dan dat boek doornemen en toe te passen.

Tijdrovend
Bovendien kost salarisadministratie veel tijd. Je hebt er een dagtaak aan. En continuïteit is heel belangrijk. Want je medewerkers verwachten iedere maand op een vaste dag hun salaris te ontvangen. Dit betekent dat je elke maand op een vast moment beschikbaar moet zijn om de salarisadministratie uit te voeren en de betalingen te doen.

Wet- en regelgeving verandert
Binnen je salarisadministratie moet je ook rekening houden met de voortdurend veranderende wet- en regelgeving. Gevolgen van wetten als de Werkkostenregeling en Loonkostenvoordelen moet je goed doorvoeren in je salarisadministratie. Maak je een foutje? Dan kunnen de gevolgen groot zijn. De Belastingdienst kan dan zomaar een boete of naheffing geven. En dat is wel het laatste waar je op zit te wachten na al die tijd en energie die je in je salarisadministratie hebt gestopt.

Hoe kan ik mijn salarisadministratie uitbesteden?

Bij Tentoo kun je heel eenvoudig je salarisadministratie als MKB’er of DGA uitbesteden. Je levert je bedrijfs- en medewerkergegevens bij ons aan met:

  • Een werkgeversformulier.
  • Een werknemersformulier.
  • Een kopie uittreksel KVK.
  • Een recente aangiftebrief loonheffing en beschikking percentage WHK. Deze wordt afgegeven door de Belastingdienst.

Vervolgens gaan wij voor jou aan de slag met het inrichten van je salarisadministratie. Jouw administratieve zorgen nemen wij graag van je over. Zo kun jij je volledig toeleggen op je onderneming.

Meer weten over het uitbesteden van de salarisadministratie? Wat wij exact voor je doen, hoe we onze kwaliteit borgen en wat we van jou verwachten? Wij laten je graag kennismaken met onze werkwijze. Bel voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs naar 020 – 723 09 63.

Wat doe ik wanneer een medewerker slecht functioneert?

Het is altijd vervelend wanneer een medewerker niet goed functioneert. Zowel voor jou als de medewerker. We gaan ervanuit dat je eerst alles hebt geprobeerd om het functioneren te verbeteren. Als dat écht niet werkt, is het met de WAB (Wet arbeidsmarkt in balans) het belangrijk om een nauwkeurig dossier bij te houden over de medewerker.

Wanneer je als werkgever gedwongen afscheid neemt van een werknemer, zijn er twee routes mogelijk:

  • Verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst bij de kantonrechter.
  • Verzoek tot ontslagvergunning bij het UWV.

De reden van ontslag bepaalt welke ontslagroute wordt gekozen. Bij een ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid, kun je bij het UWV terecht. In alle andere situaties wordt de route via de kantonrechter gevolgd.

Kan ik een medewerker op staande voet ontslaan?

Ja, maar alleen bij hoge uitzondering, bijvoorbeeld diefstal.

Tegenwoordig is het belangrijk om een dossier bij te houden over het disfunctioneren van een medewerker. Op basis hiervan kun je een ontslagroute kiezen via het UWV of de kantonrechter.

Wat ben ik kwijt aan een transitievergoeding?

Werknemers hebben sinds de inwerkingtreding van de WAB (Wet arbeidsmarkt in balans) vanaf de eerste dag van een arbeidsovereenkomst recht op een transitievergoeding (ontslagvergoeding) bij ontslag. Dit geldt ook tijdens de proeftijd. Deze vergoeding helpt de medewerker op weg naar ander werk. De verhoogde transitievergoeding voor alle dienstjaren boven de 10 dienstjaren en de verhoogde transitievergoeding voor 50-plussers bestaan sinds de WAB (1 januari 2020) niet meer.

Wanneer transitievergoeding?

  • Wanneer je een werknemer ontslaat.
  • Wanneer je het contract van een werknemer niet verlengt.

Wanneer géén transitievergoeding?

  • Wanneer je de medewerker ontslaat omdat hij ernstig verwijtbaar handelde of nalatig was.
  • Wanneer jullie met wederzijds goed vinden uit elkaar gaan, wanneer de medewerker jonger dan 18 is en gemiddeld maximaal 12 uur per week werkte.
  • Wanneer je bedrijf failliet is, je een surseance van betaling hebt aangevraagd of in de schuldsanering zit.
  • Wanneer je werknemer de AOW-gerechtige leeftijd of een andere pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.
  • Wanneer in je cao een andere voorziening is afgesproken in plaats van de transitievergoeding (dit kan alleen bij ontslag om bedrijfseconomische redenen).

Hoe hoog is de vergoeding?

De hoogte hangt af van het bruto maandsalaris en duur van de samenwerking. Je werknemer heeft recht op 1/3 bruto maandloon per gewerkt jaar vanaf de eerste werkdag. Je berekent de vergoeding over het volledige dienstverband. Dus ook voor de periode die korter duurde dan een jaar. Bereken eerst de hele dienstjaren en dan de resterende periode.

De maximale vergoeding die je in 2021 als werkgever kunt betalen is € 84.000. Iemand die meer verdiende, ontvangt maximaal een jaarsalaris.

Advies

Wil je meer weten over de regels rondom de transitievergoeding en de invloed daarvan op je HR-beleid? Neem contact op met onze HR-adviseurs voor een gratis adviesgesprek via 020 – 524 60 51 of hradvies@tentoo.nl

Hoe maak ik een goed personeelshandboek?

Een goed personeelsbeleid zorgt voor duidelijkheid op de werkvloer, meer werkplezier en meer productiviteit. Dit beleid zet je uiteen in je personeelshandboek.

Voor het opstellen van een goed personeelshandboek is het verstandig te luisteren naar de mening van je medewerkers. Wanneer je personeel het handboek begrijpen en ondersteunen, is er een groter draagvlak.

Een personeelshandboek is hierdoor maatwerk. Wel bieden wij een voorbeeldindeling voor een personeelshandboek. Je hoeft dan alleen nog de onderwerpen die voor jou belangrijk zijn te selecteren en aan te vullen.

Download de voorbeeldindeling van het personeelshandboek van Tentoo. Bekijk de instructievideo en lees meer over de do’s en don’ts bij het opstellen van het handboek voor je personeel.

Wat is employer branding?

Employer branding is ‘werken aan het imago van jouw bedrijf als werkgever’.

Met employer branding profileer je jezelf als een aantrekkelijk bedrijf om voor te werken én te blijven werken. Je vergroot je aantrekkingskracht, verlaagt je ziekteverzuim en verhoogt de prestaties van je medewerkers.

Wil je graag alles weten over employer branding? Wij geven je de tips over het binden en vinden van talent en het behouden daarvan.

Waar vind ik een interim salarisspecialist?

Ben je op zoek naar een interim salarisspecialist? Zoek dan niet verder. De salarisadministrateurs helpen je Tentoo graag.

Door onderbezetting op de HR-afdeling, denk aan zwangerschapsverlof of ziekte, kun je op zoek zijn naar extra mankracht. Of misschien is je bedrijf te klein voor een eigen salarisspecialist, maar wil je wel graag de expertise af en toe in huis hebben. Tentoo begrijpt dat. Daarom zijn onze salarisspecialisten voor interim klussen in te huren.

Onze salarisexperts zijn ISEA 3402 en NIRPA gecertificeerd en hebben ruime ervaring in salarispakketten, zoals Unit4, NMBRS, Loket, AFAS en Cobra. In een vrijblijvend intakegesprek bespreken we de wensen en behoeften. Vervolgens maak je kennis met de interim salarisadministrateur die het beste bij jou past. Na akkoord op de nieuwe collega, de duur van de interim-opdracht en de kosten, gaan we aan de slag. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Meer weten over Interim salarisadministratie van Tentoo? Neem contact op voor een gratis adviesgesprek via 020 524 60 51 of hr@tentoo.nl

Wat komt er kijken bij een HR-beleid?

Een personeelshandboek, functieprofielen, een beoordelings- en beloningsbeleid, employer branding en wat te doen bij disfunctioneren. Het zijn stuk voor stuk onderwerpen die horen bij een goed HR-beleid.

Een HR-beleid zorgt voor duidelijkheid bij je medewerkers en rust op de werkvloer. Wil je graag meer weten over het opzetten van een goed HR-beleid? Een van onze HR-adviseurs komt graag bij je langs voor een vrijblijvend adviesgesprek. Bel voor een afspraak 020 – 524 60 51 of mail naar hradvies@tentoo.nl

Hey werkgever! Nog meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.