020 - 420 20 70

Zoeken in FAQ

Artiestenverloningen

Wat houdt de artiesten- en beroepssportersregeling precies in?

Als je een artiest bent en voor korte projecten van een avond, een dag of een periode tot drie maanden werkt, dan ontvang je hier meestal een beloning (gage) voor. Is dit het geval, dan kunnen wij de loonbelasting en premies werknemersverzekeringen afdragen op grond van een speciale regeling, de zogenaamde artiesten- en beroepssportersregeling. De artiesten- en beroepssportersregeling onderscheidt zich doordat wij geen premie volksverzekeringen en bijdrage zorgverzekeringswet inhouden op de verdiende gage: Tentoo berekent alleen loonbelasting. Voor artiesten die in Nederland wonen worden ook premies voor de volgende werknemersverzekeringen berekend:

 • De Werkloosheidswet (WW, zowel voor het Algemeen werkloosheidsfonds (AWF) als het sectorfonds);
 • De Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO);
 • De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA).

Over de ‘Gage voor berekening loonbelasting’ wordt een vast percentage van loonbelasting ingehouden, 36,55% (in 2017). Binnen deze regeling kunnen bij Tentoo geen onkosten onbelast vergoed worden. Uitzondering hierop zijn reiskosten gemaakt met openbaar vervoer. Tegen inlevering van de originele vervoersbewijzen is dit wel aftrekbaar. In de aangifte inkomstenbelasting kun je de werkelijke kosten, gemaakt voor een optreden, aftrekken. Je kunt in de aangifte eventueel ook de kleinevergoedingsregeling toepassen. Zie voor meer informatie "Hoe werkt de kleinevergoedingsregeling".

Er staat geen ingehouden bijdrage Zorgverzekeringswet op mijn jaaropgave?

Bij het toepassen van de artiestenregeling in 2017 wordt er geen inkomensafhankelijke bijdrage ingehouden op de gage/ brutoloon. Bij de aangifte Inkomstenbelasting 2016 is de freelancer, indien deze als artiest werkzaam is geweest, hierdoor 5,4% bijdrage over de gage verschuldigd. Deze bijdrage moet je afdragen aan de Belastingdienst.

Download hier de toelichting op de artiestenregeling voor je belastingaangifte.

Hoe werkt de kleinevergoedingsregeling?

Zodra je als artiest wordt uitbetaald, kun je gebruik maken van de kleinevergoedingsregeling. Omdat aan artiesten vrijwel geen onbelaste kosten kunnen worden vergoed, kun je op deze manier een ‘voorschot’ nemen op de kosten die je bij de aangifte inkomstenbelasting declareert. Via deze regeling mag je maximaal € 163,- aan kosten per optreden opgeven. Je kunt uiteraard ook een lager bedrag opgeven. Als je gebruik wilt maken van deze regeling kun je dit aangeven op het werkbriefje in my.tentoo.

Voorbeeld
Je ontvangt een bruto gage van € 500,-. Je vraagt ons om de kleinevergoedingsregeling toe te passen. Wij berekenen de loonbelasting en de premies werknemersverzekeringen over het bedrag van € 500,- - € 163,- = € 337,-. In de aangifte inkomstenbelasting kun je uitgaan van een inkomen van € 500,- en de werkelijke kosten van dat optreden daarvan aftrekken.

Wie is artiest?

Artiesten zijn personen die optreden voor publiek en daarbij een artistieke prestatie leveren. Het doet er niet toe of dat rechtstreeks voor een publiek is of bijvoorbeeld via radio of televisie. Het maakt niet uit of een artiest beroepsmatig optreedt of als amateur en ook niet of hij alleen optreedt of in een gezelschap.

Voorbeelden zijn leden van: bands en orkesten, conferenciers, komieken, zangers/zangeressen, solomusici, acrobaten, goochelaars, buiksprekers, mimespelers, poppenspelers, acteurs/actrices.

Een acteur of actrice die wordt ingehuurd om een rol te spelen in een praktijksimulatie in het kader van een opleiding, is een artiest. Voor een diskjockey, videojockey en een ‘master of ceremony’ die als vocalist optreedt, geldt dat ze artiest zijn als ze optreden op bijvoorbeeld een danceparty, festival of poppodium. De artiesten- en beroepssportersregeling is niet toepasbaar voor werkzaamheden en/of beroepen als regisseur, geluids-, opname- en belichtingstechnici, roadies en managers, kleedsters en visagisten.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »