020 - 420 20 70

Zoeken in FAQ

Jaaropgave

Wat is loon (loonheffing)?

Hiertoe behoren alle bruto loonbestanddelen minus pensioenpremies.

Wat is ingehouden loonheffing?

Loonheffing is een gecombineerde heffing van loonbelasting en premies voor de volksverzekeringen. Deze heffing is door Tentoo aan de Belastingdienst afgedragen.

Wat is de verrekende arbeidskorting?

De arbeidskorting is een korting op de loonheffing. De arbeidskorting wordt berekend over het loon uit tegenwoordige dienstbetrekking met uitzondering van bijzondere beloningen (zoals bijvoorbeeld vakantiegeld).

Voor werknemers tot de AOW-leeftijd bedraagt de arbeidskorting in 2017 maximaal € 3.223,- per jaar.

Arbeidsinkomen meer dan    Arbeidsinkomen minder dan    Arbeidskorting 
- € 9.309 € 1,772% x Arbeidsinkomen 
€ 9.309 € 20.108 € 165 + 28,317% x (Arbeidsinkomen - € 9.309) 
€ 20.108 € 32.444 € 3.223
€ 32.444 € 121.972 € 3.233 - 3,6% x (Arbeidsinkomen - € 32.444)
€ 121.972 - € 0Voor werknemers met de AOW-leeftijd is de arbeidskorting in 2017 maximaal € 1.645,- per jaar.

Arbeidsinkomen meer dan    Arbeidsinkomen minder dan    Arbeidskorting 
- € 9.309 0,904% x Arbeidsinkomen
€ 9.309 € 20.108 € 86 + 14,449% x (Arbeidsinkomen - € 9.309)
€ 20.108 € 32.444 € 1.645
€ 32.444 € 121.972 € 1.645 - 1,837% x (Arbeidsinkomen - € 32.444) 
€ 121.972 - € 0

Wat is het Loon Zorgverzekeringswet?

Dit is het bedrag waarover de premie voor de Zorgverzekeringswet is berekend en afgedragen.

Wat is de ingehouden bijdrage Zorgverzekeringswet?

Vanaf 2013 is de inkomensafhankelijke bijdrage onderdeel geworden van de werkgeversheffingen*. Over dit gedeelte hoeft geen loonheffing meer te worden afgedragen.

* Dit geldt niet voor artiesten. Bij het toepassen van de artiestenregeling in 2017 wordt er geen inkomensafhankelijke bijdrage afgedragen over de gage/ het loon. Bij de aangifte Inkomstenbelasting 2017 is de freelancer, indien deze als artiest werkzaam is geweest, alsnog een inkomensafhankelijke bijdrage over zijn gage verschuldigd van 5,4%. Hiervoor ontvang je een aparte aanslag van de Belastingdienst.

Wat is de Ziektekostenverzekering?

Tentoo heeft een collectief contract voor alle medewerkers afgesloten bij ONVZ voor de ziektekostenverzekering. Een werkgever kan ervoor kiezen om deze kosten gelijk te laten verrekenen met het nettoloon. Tentoo heeft er voor gekozen deze kosten niet met het nettoloon te verrekenen. Daarom staat dit bedrag op € 0,-.

Wat is de Werkgeversbijdrage werknemersverzekering?

Vanaf 2013 is elke werkgever verplicht om op de jaaropgave de afgedragen premies voor de werknemersverzekeringen te vermelden op de jaaropgave. Dit zijn premies voor de Werkloosheidswet (WW), de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) en de Ziektewet. Deze premies worden berekend over een maximaal bedrag van € 53.697,- per jaar (2017).

Wat is de Werkgeversbijdrage Zorgverzekeringswet?

Dit is het bedrag dat Tentoo als inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet heeft afgedragen aan de Belastingdienst. Deze werkgeversbijdrage bedraagt 6,65% van het brutoloon en wordt over een maximaal bedrag van € 53.697,- geheven (2017).

Meerdere jaaropgaven?

Wanneer je in één jaar via meerdere werkmaatschappijen werkte, worden er meerdere jaaropgaven verstuurd. De bedragen op deze jaaropgaven hoeven niet bij elkaar te worden opgeteld en kunnen afzonderlijk bij de aangifte Inkomstenbelasting worden vermeld.

Er staat geen ingehouden bijdrage Zorgverzekeringswet op mijn jaaropgave

Bij het toepassen van de artiestenregeling in 2017 wordt er geen inkomensafhankelijke bijdrage ingehouden op de gage/ brutoloon. Bij de aangifte Inkomstenbelasting 2017 is de freelancer, indien deze als artiest werkzaam is geweest, hierdoor 5,4% bijdrage over de gage verschuldigd. Deze bijdrage moet je afdragen aan de Belastingdienst.

Ik wil dat opdrachten die in 2017 zijn verloond alsnog bij mijn inkomen van 2016 worden geteld.

De salarisadministratie van 2016 sluit per 5 januari 2017. Het is voor ons niet mogelijk hier wijzigingen in aan te brengen.

Als je contact zoekt met de Belastingdienst kun je te horen krijgen dat het wel mogelijk is om hier nog wijzigingen in aan te brengen. Wij doen dit niet, bovenal vanwege veiligheidsoverwegingen. Bij wijzigingen moeten er namelijk voor alle, dus duizenden mensen, nieuwe gegevens worden verstuurd naar de Belastingdienst. Dit is foutgevoelig en onwenselijk.

In onze nieuwsbrieven en op my.tentoo is de procedure rondom de jaarafsluiting onder de aandacht gebracht.

Waar vind ik de bedragen van mijn jaaropgave terug op het laatste loonstrookje van 2016?

Het loon voor de loonbelasting staat onder cumulatieven bij 'Loon loonheffing' en wordt op een euro naar beneden afgerond. Het totaal ingehouden bedrag aan loonbelasting staat ook onder cumulatieven bij loonheffing en wordt op één euro naar boven afgerond.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »