Zoeken in FAQ

Kennismigratie

Wat is een kennismigrant?

Een kennismigrant is een immigrant van buiten de EU (incl. Zwitserland) die toestemming heeft om in een land te werken op basis van zijn of haar (wetenschappelijke) kennis. Onder bepaalde voorwaarden is hiervoor geen werkvergunning nodig.

Als kennismigrant aan de slag in Nederland?

Nederland heeft een eigen regeling voor het toelaten van deze hoogopgeleide (kennis)migranten. De kennismigrantenregeling zorgt ervoor dat bedrijven makkelijker hoogopgeleide werknemers van buiten Europa kunnen aannemen. Voorwaarde is wel dat deze werknemers waardevol zijn voor de Nederlandse arbeidsmarkt door hun bijzondere of specialistische kennis en/of vaardigheden. Hierdoor hoeft er voor hen geen tewerkstellingsvergunning (TWV) te worden aangevraagd bij het UWV WERKbedrijf.

Aan welke voorwaarden moeten de kennismigrant en werkgever voldoen?

Om als kennismigrant aan de slag te gaan in Nederland, wordt een aanvraag voor een verblijfsvergunning en machtiging tot voorlopig verblijf (MVV; bij verblijf langer dan 3 maanden) ingediend bij de IND. Voorwaarde is wel dat er een arbeidsovereenkomst is en dat de kennismigrant over een geldig paspoort/ID-kaart beschikt.

Op de verblijfsvergunning voor kennismigranten komt de aantekening ‘Tewerkstellingsvergunning (TWV) niet vereist. Andere arbeid niet toegestaan’ te staan. Deze aantekening betekent dat de kennismigrant uitsluitend als kennismigrant mag werken.

Wat zijn de inkomstencriteria voor een kennismigrant?

Aan het in dienst nemen van een kennismigrant, zijn de volgende inkomstencriteria van 2017 verbonden:

 • € 4.324 bruto per maand voor kennismigranten van 30 jaar en ouder (excl. 8% vakantietoeslag);
 • € 3.170 bruto per maand voor kennismigranten jonger dan 30 jaar (excl. 8% vakantietoeslag);
 • € 2.272 bruto per maand voor kennismigranten jonger dan 30 jaar die in Nederland afgestudeerd zijn en die binnen 1 jaar een kennismigrantenvergunning krijgen/aanvragen (excl. 8% vakantietoeslag).

Bovenstaande bedragen worden jaarlijks geïndexeerd. Werkgevers die een kennismigrant een contract voor bepaalde tijd aanbieden, betalen het maandsalaris maal deze bepaalde tijd. Voorbeeld: bij een contract van 3 maanden voor een kennismigrant van 30 jaar wordt 3 x 4.324 uitbetaald = € 12.972,00

Een kennismigrant die 29 jaar is en een contract voor langere tijd tekent, krijgt ook na zijn 30e het salaris uitbetaald waarmee hij op zijn 29e is gestart.

Wat doet Tentoo voor kennismigranten?


Voor het aanvragen van de verblijfsvergunning en machtiging tot verblijf (kennismigrantenregeling), moet een bedrijf erkend referent bij de IND zijn. Tentoo is dat (bekijk hier de verklaring). Met deze verklaring dient Tentoo alle aanvragen in die betrekking hebben op de kennismigrantenprocedure.

In dienst bij Tentoo
De kennismigrant komt in dienst bij Tentoo, op basis van de NBBU-cao flex fase 3 (collectieve arbeidsovereenkomst Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen). Op basis van deze cao betalen wij de kennismigrant uit. 

Inleenovereenkomst
De samenwerking verloopt op basis van een inleenovereenkomst tussen de opdrachtgever en Tentoo. En een payrollovereenkomst tussen Tentoo en de kennismigrant. Wij betalen de migrant binnen een week na ontvangst van de geaccordeerde werkbriefjes uit.

Een kennismigrant die vanuit het buitenland naar een Nederlands filiaal wordt overgeplaatst, heeft wél een verklaring van het buitenlandse (moeder)bedrijf en een werkgeversverklaring van het bedrijfsonderdeel in Nederland nodig.

Meer weten?
Neem direct contact op met Tentoo via 020 723 09 53 en sales@tentoo.nl

Wat is het financieel voordeel voor een kennismigrant?


Een financieel voordeel voor de kennismigrant is de 30% regeling. Tentoo vraagt deze regeling aan bij de Belastingdienst. Hiermee ontvangt de migrant 30% van zijn loon belastingvrij.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Ik ben erg tevreden over de serviceverlening. Ik heb Tentoo al aan vele kennissen aanbevolen die de tijd - net als ik - nog niet rijp achten om zzp’er te worden. Payrolling is een goede tussenoplossing!"

  J. Kooman - Marketing & Communicatieprofessional
 • "Na 27 jaar trouwe dienst verloor ik mijn baan. Als 45 plusser is het lastig solliciteren. Gelukkig kon ik via payroll van Tentoo snel als freelancer aan de slag, zonder mijn sociale zekerheid te verliezen. Een ideale uitkomst!"

  Henri Janssen - Technisch Schrijver
 • "Ik ben al jaren super tevreden met Tentoo!"

  Corinne van der Heiden - Visagiste
 • "De medewerkers zijn altijd erg vriendelijk en behulpzaam."

  David Sinner - Lichttechnicus
 • "Ga vooral zo door!"

  Mike Strik - Digitale duizendpoot
 • "Gewoon geen gezeur, alles online invullen. En alles is lekker gemakkelijk digitaal terug te zien op my.tentoo. En gelukkig geen papieren post."

  Elmer Kloppenburg - Sportinstructeur
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Niets op aan te merken. Ik ben wel eens vaker uitbetaald door payroll bedrijven. Ik vind Tentoo tot nu toe het meest professioneel. Super!"

  Philip Korff de Gidts - Logistiek en traffic medewerker

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »