Zelfstandig ondernemen zonder AOV - Tentoo
Gebroken been-2

Zelfstandig ondernemen zonder AOV

Wél verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid

Het risico op arbeidsongeschiktheid bezorgt veel zelfstandig ondernemers nachtmerries. Je kunt een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten, maar die premiekosten zijn hoog. Via Tentoo val je als zelfstandige bij arbeidsongeschiktheid terug op een (betaalbaar!) financieel vangnet. Dag nachtmerries!

Persoonlijk advies

Geruststellende gedachte

Hoe fit, gezond en (mentaal) sterk jij ook bent, je kunt nooit uitsluiten dat je arbeidsongeschikt raakt. Ons land telt ruim 800.000 arbeidsongeschikten, bij de meesten gebeurde het totaal onverwachts. Bijvoorbeeld tijdens het sporten, in huis, op het werk of in het verkeer. Het is een geruststellend idee als je weet dat je inkomsten niet meteen volledig stilvallen wanneer jou als zelfstandige iets overkomt. En het is ook een fijn idee dat je weet dat je geen vermogen betaalt voor iets wat je hopelijk nooit nodig hebt.

Betaalbare zekerheid via Tentoo

  • Dezelfde bescherming als mensen in loondienst
  • Bij elke opdracht bouw je WIA-rechten op
  • Geen torenhoge verzekeringspremie
  • Je behoudt al je ondernemersvrijheid
Direct contact!

Financiële reserves

Heb je geen financieel vangnet in het geval van arbeidsongeschiktheid? Dan ben je zeker niet de enige. Cijfers van TNO en het CBS laten zien dat vier op de tien zzp’ers niets achter de hand hebben als zij arbeidsongeschikt zouden worden. Naarmate zzp’ers minder verdienen, neemt het deel zonder reserves ook nog eens toe. Enkele weetjes:

  • Maar liefst 65 procent van de zzp’ers met het laagste inkomen heeft geen reserves.
  • Bij de hoogste inkomens heeft een kwart van de zelfstandigen geen financieel vangnet.
  • Gemiddeld heeft 41 procent van de zelfstandigen geen reserves in geval van arbeidsongeschiktheid.
  • Ongeveer een derde van de zzp’ers geeft aan wel terug te kunnen vallen op spaargeld of beleggingen.
  • Slechts één op de vijf zelfstandigen geeft aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te hebben.
Spaargeld op

Onder de armoedegrens

Opvallend weinig zelfstandigen hebben dus een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). En dat is niet verwonderlijk als je kijkt naar hun inkomsten en de premiekosten van een gemiddelde AOV. De premies lopen al gauw op tot zo’n 700 euro per kwartaal. En zelfs als je een deel van de kosten terugvraagt via de inkomstenbelasting, lopen de bedragen nog altijd in de honderden euro’s. Omdat de inkomens van zzp’ers vaak iets grilliger zijn dan van mensen in loondienst, zijn dergelijke premiekosten niet altijd op te brengen. Zeker de laatste jaren niet, waarin de inkomens van zzp’ers steeds verder achterbleven bij de rest van werkend Nederland. Volgens het CBS lopen steeds meer zzp’ers dan ook het risico onder de armoedegrens te belanden.

Verplichte AOV?

Het kabinet kwam daarom met een voorstel voor een verplichte AOV voor zelfstandigen. Deze zomer bleek dit plan niet uitvoerbaar omdat het in strijd is met het Europees recht. Een verplichte AOV die enkel en alleen geldt voor zelfstandigen, vormt een ongerechtvaardigde belemmering voor de vrijheid van vestiging en het vrij verrichten van diensten. Bovendien wordt met dit voorstel inbreuk gemaakt op de grondrechtelijke vrijheid van ondernemerschap, zoals is vastgelegd in het EU-Handvest. Heel rouwig hoef je er dus niet om te zijn dat de verplichte AOV van tafel is. Overigens bleek, na ondervraging, 78 procent van de zelfstandigen ook helemaal geen behoefte te hebben aan een dergelijke verzekering. Wat niet wegneemt dat er wél behoefte is aan een vorm van financiële zekerheid bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. Tot die tijd – en daarna – kun je vertrouwen op Tentoo.

Zzp’en met een vangnet

Zelfstandig ondernemers die behoefte hebben aan wat meer zekerheid, kunnen terecht bij Tentoo. Bij elke klus die je via Tentoo doet, bouw je rechten op voor een uitkering. Hoe? Je komt fictief bij ons in loondienst. Als jouw juridisch werkgever dragen wij voor jou alle premies af aan de belastingdienst. Zo kun jij gebruikmaken van het sociale zekerheidsstelsel wanneer je dat nodig hebt. Dat geldt niet alleen voor arbeidsongeschiktheid (WIA), maar ook voor ziekte (ZW) en werkloosheid (WW).

Payroll 2021

Tentoo beweegt met je mee

Tentoo biedt jou als zelfstandig ondernemer veel meer dan een (financieel) vangnet. Wij vinden dat je moet kunnen doen waar je goed in bent zonder belemmerd te worden door administratie, boekhouding, belastingzaken, wanbetalers en toekomstige financiële zorgen. Daarom nemen wij al die zaken uit handen. Zo heb jij uiteindelijk nog meer vrijheid dan zzp’ers die niet via ons werken. Want je houdt meer tijd over om je te richten op dat waarvoor je zzp’er bent geworden. Jij zoekt zelf je opdrachtgevers uit, bepaalt welke opdrachten je aanneemt en wanneer je het uitvoert. Met Tentoo kun je direct starten en stoppen, wij bewegen met je mee.

Persoonlijk advies

Bel ons via 020-238 6936 voor een persoonlijk advies of laat hieronder je gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Hey freelancer! Meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • (bv. mijn tarief is €50,00 per uur)
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.