Freelancen zonder KVK-inschrijving - Tentoo
positive-young-man-using-laptop-near-tree-in-park-3973338

Freelancen zonder KVK-inschrijving

Ga je ondernemen? Dan moet je je misschien inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Zo’n inschrijving is niet voor niets. Lees hier waarom inschrijven bij KVK belangrijk is en wat er allemaal bij komt kijken. Het is ook mogelijk om freelancen zonder KVK. Dan werk je volledig zelfstandig via Tentoo, waarbij we ook meteen je administratie, risico’s en zorgen uit handen nemen. 

Persoonlijk advies

Inschrijven bij de KVK

In Nederland moeten alle ondernemingen en rechtspersonen zich inschrijven in het Handelsregister. Volgens de wet is er sprake van een onderneming als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken. Dus als jij op de traditionele manier gaat zzp’en, schrijf je je ook in bij de KVK.

Om je te kunnen inschrijven bij de KVK moet je langskomen op kantoor. Registreren doe je een week voor of na aanvang van de bedrijfsactiviteiten. Eerder een afspraak maken bij de KVK is ook mogelijk om je inschrijving voor te bereiden. Na registratie ontvang je een schriftelijke bevestiging van de inschrijving. De KVK geeft jouw gegevens automatisch door aan de Belastingdienst. Je hoeft je daar dus niet apart aan te melden. Ook ontvang je een eigen BTW-nummer.

Voor de inschrijving in het Handelsregister betaal je eenmalig een inschrijfvergoeding van €50,-. Als je bij de inschrijving een uittreksel wilt kopen van jouw onderneming dan kost dat € 15,-. Lees meer over op de website van de KVK.

Inschrijven

Welke rechtsvorm is geschikt?

Zelfstandige ondernemers kunnen kiezen uit verschillende rechtsvormen. De keuze maak je op basis van juridische en fiscale aspecten. De meeste freelancers en zzp’ers kiezen als rechtsvorm de eenmanszaak en in enkele gevallen een bv. Kies je voor een bv dan moet je je altijd inschrijven bij de KVK. Kies je voor een eenmanszaak dan moet je eerst voldoen aan een aantal criteria voor een onderneming.

Zzp’er of freelancer?

Of er een verschil is tussen een freelancer en zzp’er? Het zijn beiden veel gebruikte en geaccepteerde termen. Een freelancer is een zzp’er en andersom. In het algemeen wordt de term zzp’er vaker gebruikt dan freelancer. Het verschilt vaak echter per branche welke term wordt gebruikt. De term zzp’er wordt vaker gebruikt in bijvoorbeeld de bouw, de metaal en de zakelijke dienstverlening. Het begrip freelancer meer in de zorg, journalistiek, communicatie of vormgeving.

Wat doet de KVK eigenlijk?

De KVK biedt een transparant overzicht van alle bedrijven in Nederland. Zo kunnen ondernemers zien of een bedrijf waarmee zij willen samenwerken ook echt bestaat. Daarom zijn adressen en andere gegevens van ondernemingen beschikbaar voor iedereen. Of word je freelancer zonder KVK?

Starten als zzp'er en freelancen zonder KVK-inschrijving

Inschrijven bij de KVK als zzp’er kost dus even wat tijd. En het is niet essentieel om te kunnen ondernemen. Bij Tentoo kun je meteen aan de slag zonder je in te schrijven bij de KVK. Start je als zzp’er via Tentoo dan zijn een KVK-inschrijving en BTW-nummer niet meer nodig. Tentoo fungeert namelijk als jouw juridisch werkgever, waardoor je bij Tentoo op de loonlijst komt te staan. Dat betekent vrijheid en zekerheid!

Benieuwd wat wij kunnen doen om jou te laten starten als zzp’er? Vraag dan hieronder meer informatie aan over freelancen via Tentoo. Liever direct contact met één van onze freelance-experts? Bel ons via 020 – 238 69 36 of vul het onderstaande formulier in. Wij helpen je graag!

Hey freelancer! Meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • (bv. mijn tarief is €50,00 per uur)
  • Hidden