Freelancer worden in 2024 - Tentoo

Freelancer worden in 2024

Alles over voor jezelf beginnen

Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat starten als freelancer! Je wilt genieten van de vrijheid, flexibiliteit en onafhankelijkheid van een freelance carrière. Daartegenover staat dat je als freelancer tegen allerlei ondernemersrisico’s loopt die niet gelden voor werknemers in loondienst. In dit artikel lees je over de voordelen en de risico’s van freelancen, en krijg je handige tips voor wanneer je begint met freelance werk.

Direct vrijblijvend advies

Hoe ga je freelancen?

En wat is een freelancer?

Je wilt graag als zelfstandige aan de slag, maar weet nog niet of de voordelen opwegen tegen nadelen. Hoe kom je daar achter? Om te beginnen moet je al die voor- en nadelen naast elkaar zetten. Goed nieuws: wij hebben dit alvast voor je gedaan. Zo kun je rustig kijken wat voor jou het zwaarst weegt als je kiest voor freelance werk.

Voordelen van freelancer worden

Als freelancer geniet je van vrijheid. Je werkt namelijk niet voor een baas, maar bent zelf ondernemer. Dat brengt de volgende voordelen met zich mee:

 • Flexibiliteit: je bepaalt zelf wanneer je werkt en wanneer niet. Daardoor kun je zorgen voor een perfecte balans tussen werk en privé.
 • Onafhankelijkheid: er is geen baas naar wie je verantwoording moet afleggen. Natuurlijk moeten je opdrachtgevers tevreden zijn, maar hoe jij je werk doet bepaal je helemaal zelf.
 • Veel verschillende opdrachtgevers: als freelancer heb je de kans om veel verschillende soorten opdrachten te doen voor uiteenlopende opdrachtgevers. Dat maakt het werk afwisselender en vaak ook uitdagender dan wanneer je in loondienst werkt.
 • Tarieven: je bepaalt zelf je uurtarief. Bij succes kun je meer vragen voor je werk dan dat je in loondienst zou verdienen.

Nadelen van freelancer worden

Er kleven ook nadelen aan het werken als freelancer. Als je als zelfstandige aan de slag gaat, moet je met onderstaande punten rekening houden:

 • Onzeker van werk: je moet zelf aan opdrachten komen. Geen werk betekent geen inkomen.
 • Boekhouding: het is niet de meest favoriete bezigheid van freelancers, maar wel verplicht: de boekhouding. Je moet bijvoorbeeld alle bonnen van je aankopen bewaren voor de belastingdienst, zelf facturen opmaken en je belastingaangifte op tijd doen.
 • Geen collectieve verzekering: kun je niet werken door ziekte, zwangerschap, of arbeidsongeschiktheid, dan verdien je geen geld.
 • Wanbetalers: opdrachtgevers hebben nogal de neiging om te laat of zelfs niet te betalen. Dit is een grote ergernis voor freelancers. Lees verder in dit whitepaper over wanbetalers.
De verschillen tussen ondernemen en freelance werken via Tentoo

Meer zekerheid en minder risico’s

Het leven van een freelancer gaat niet altijd over rozen. Je moet met verschillende risico’s rekening houden. Maar je kunt ook freelancen zonder deze risico’s. Namelijk door te freelancen via Tentoo. Ruim 22.000 freelancers gingen je al voor. De verschillen tussen zelfstandig ondernemen en freelancen via Tentoo:
Zelfstandig freelancen
Freelancen via Tentoo
Je bouwt rechten op voor de WW, Ziektewet en wet arbeidsongeschiktheid.
Nee
Ja
Je kunt een langere periode werken voor één opdrachtgever.
Nee
Ja
Je opdrachten worden voorgefinancierd.
Nee
Ja
Geen omkijken naar je boekhouding
Nee
Ja
Geen omkijken naar facturatie en je debiteurenbeheer.
Nee
Ja
Ik wil freelancer worden: Hoe werkt freelance via Tentoo?

Vergroot je kans van slagen

Als je gaat freelancen via Tentoo, dan werk je volledig zelfstandig: je bepaalt zelf voor wie je werkt en tegen welk tarief. Ook de werktijden bepaal je zelf. Maar je hebt meer financiële zekerheid en loopt minder risico’s dan andere ondernemers. Bovendien houd je meer tijd over voor je werk en acquisitie. Zo vergroot je jouw kans van slagen.

Whitepaper: Parttime ondernemen

Wil je als zelfstandig ondernemer starten naast je vaste baan of studie? Dan word je deeltijd zzp’er. In ons whitepaper lees je alles over de voor- en nadelen van parttime ondernemen.

Wat is freelance bij Tentoo?

Neem direct contact op

Als je gaat freelancen, is het dus slim om te starten via Tentoo Freelance. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Vraag via het formulier hieronder een berekening aan. Wil je liever telefonisch informatie? Bel ons gerust via 020 – 238 69 36. We helpen je graag!

Hey freelancer! Meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

 • Hidden
 • (bv. mijn tarief is €50,00 per uur)
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.