Kennisbank
Bekijk hier het webinar

Zo neem je een expat aan

Is het werken met een buitenlandse werknemer iets voor jou? Wat komt er allemaal kijken bij het aannemen van zo’n medewerker? Dat ontdek je tijdens het webinar ‘Zo neem je een expat aan’. Wij zetten de belangrijkste mogelijkheden, valkuilen én adviezen voor je op een rij. 

Inhoud webinar

Je wilt vooruit met je bedrijf, maar hebt moeite om gekwalificeerd personeel te vinden. Steeds meer ondernemers kampen met dit probleem. Het aantrekken van buitenlandse vakkrachten groeit hierdoor in populariteit. Zo haal je expertise in huis die in Nederland nauwelijks meer te vinden is. En wist je al dat hiervoor ook zeer flexibele oplossingen zijn zodat jij als werkgever minimale risico’s loopt?

Tijdens het webinar zetten we eerst de verschillende typen expats uiteen. Daarna zoomen we dieper in op de hoogopgeleide arbeidsmigrant (kennismigrant). De experts beantwoorden in het webinar vragen als:

  • Wat zijn de voor- en nadelen van werken met kennismigranten?
  • Welke vergunningen, regelingen, procedures en belastingvoordelen komen kijken bij het aanstellen van kennismigranten?
  • Hoeveel kost een kennismigrant?
  • Wat zijn de ervaringen van andere ondernemers?
Experts en ervaringen

Linda van den Berg (Tentoo) leidt het webinar ‘Zo neem je een expat aan’ in goede banen. Zij geeft het woord aan Expert Kennismigranten John Harmon, die ook diverse ondernemerservaringen deelt. Waarom kiezen veel bedrijven voor hoogopgeleide, buitenlandse medewerkers en welke tips heeft hij voor jou als ondernemer?

Meestgestelde vragen

Expat FAQ

Tijdens het webinar stelden veel kijkers vragen over het werken met expats. Hieronder beantwoorden wij de tien meestgestelde vragen:

Kan ik de 30%-regeling met terugwerkende kracht toepassen?

Ja, maar niet verder terug dan 4 maanden. Als je de aanvraag indient binnen 4 maanden na aanvang van de eerste werkdag van de kennismigrant, kan de Belastingdienst de regeling nog voor al die maanden toepassen.

Een niet EU-student mag op MBO-niveau 10 uur werken. Kan hij via payroll langer werken?

Nee. Voor payrollkrachten gelden dezelfde arbeidsvoorwaarden als voor ‘gewone’ arbeidskrachten. Als voor jouw sector een cao geldt, geldt die ook voor de payrollmedewerkers die je inzet. Let op: er moet voor niet EU-studenten ook een tewerkstellingsvergunning worden aangevraagd bij het UWV.

Hoe werkt het als een kennismigrant al in Nederland werkt en een vergunning heeft, maar wil overstappen naar een nieuwe Nederlandse werkgever?

Dat kan alleen als de nieuwe Nederlandse werkgever ook erkend referent is. Als dat het geval is, kan de nieuwe werkgever een wijziging van werkgever indienen bij de IND. Zodra de IND geïnformeerd is, kan de kennismigrant overstappen. Voorkom dat er een gat tussen beide banen zit, want dan moet mogelijk een geheel nieuwe vergunningprocedure worden gestart.

Hoe lang duurt het traject bij de IND voor een kennismigrant?

De procedure duurt tussen de 3 en 6 weken, afhankelijke van de precieze documenten die de IND nodig heeft.

De 30%-regeling was recent in het nieuws. Wat is er veranderd?

De 30%-regeling is per 2024 gewijzigd. Vanaf 1 januari 2025 is de belastingvrije vergoeding van 30% verkort van 60 naar de eerste 20 maanden. In de daaropvolgende 20 maanden bedraagt de maximale onbelaste vergoeding 20% van het loon en in de laatste 20 maanden daalt dit naar 10%.

Mag ik van de IND een kennismigrant (internationaal) doorverhuren / detacheren?

Dit kan voor een periode van maximaal 8 maanden. De kennismigrant moet zich in Nederland te allen tijde aan de standaard regels houden (denk aan de minimumsalariseis en werken voor een erkend referent). Tijdens een buitenlandse opdracht moet zijn of haar hoofdverblijf ook in Nederland zijn. De kennismigrant moet er zelf voor zorgen dat hij het recht heeft om in het nieuwe land te werken; de IND helpt niet in deze situaties.

Kan ik ook direct een vast contract aanbieden aan een expat?

Natuurlijk kan dit. Je mag medewerkers altijd direct een vast contract bieden, dat geldt ook voor buitenlandse medewerkers. Voor medewerkers met een vast contract geldt natuurlijk wel dat je minder flexibel bent om afscheid te nemen wanneer de samenwerking tegenvalt.

Kan iemand zijn partner meenemen? Bemiddelen jullie daar ook voor?

Absoluut. Wij weten precies welke aanvragen, informatie en documenten hiervoor nodig zijn en regelen dit vaak op verzoek van expats die via ons werken.

Kan ik zelf erkend referent worden?

Dat kan! Op de website www.ind.nl kun je een aanvraagformulier downloaden voor erkenning als referent. De IND onderzoekt vervolgens of jouw organisatie voldoet aan de voorwaarden. De aanvraag voor erkenning als referent kost € 4.326 en duurt mogelijk 3 maanden. Voor startups of bedrijven met minder dan 50 medewerkers is dit € 2.162. Je kunt er ook voor kiezen om samen te werken met Tentoo. Wij zijn erkend referent en je kunt de kennismigrant via ons bij jou laten werken.

Wat kost het werken met expats?

Het aannemen van expats kost tijd en geld. Als je zelf een kennismigrant aanneemt, kost het al enkele duizenden euro’s om te zorgen dat je IND-referent bent en om te zorgen dat de juiste vergunningen binnen zijn. Daarbij kost het vele uren om alles op tijd aan te vragen en alles te regelen. Als je een kennismigrant aanstelt via een payrollconstructie, ben je veel minder tijd kwijt. Ook de kosten voor het IND-referentschap hoef je niet te maken, want Tentoo is al IND-referent. De overige kosten zijn verwerkt in het salaris van de werknemer. Hoeveel het je precies kost, is daarom niet te zeggen. Dat hangt af van de werknemer en jouw wensen. Nieuwsgierig? Vraag dan een berekening op maat aan.

Geef me nog meer informatie!

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.