Verklaring erkend referent. Zo vermijd je lange wachttijden bij de inhuur van kennismigranten.

Kennismigrantenregeling

Alles over de kennismigrantenregeling

Recent is de kennismigrantenregeling aangescherpt en zijn de voorwaarden voor het aannemen van kennismigranten aangepast. Wat de kennismigrantenregeling inhoudt en wie er voor in aanmerking komt hebben we voor je op een rij gezet. Want wanneer spreken we eigenlijk van een kennismigrant? Waarom zou je als werkgever een kennismigrant in dienst nemen? En hoe vind je geschikte kennismigranten? Op deze en andere vragen geven we je graag antwoord.

Direct persoonlijk advies
Wat betekent kennismigrant zijn en is een expat een kennismigrant?

Wat is een kennismigrant?

Een kennismigrant is een hoogopgeleide immigrant die, voor korte of langere duur, in Nederland komt wonen en werken. Het woord ‘kennismigrant’ heeft een iets andere betekenis dan arbeidsmigrant. Net als een arbeidsmigrant komt een kennismigrant naar Nederland om hier te wonen en werken. Het verschil is dat een kennismigrant hoogopgeleid is en meer verdient per maand dan een arbeidsmigrant.

Maar wanneer is iemand dan een expat? Een expat kan een kennismigrant zijn, maar dit is niet per definitie het geval. Expat is een afkorting van het Engelse ‘expatriate’ wat zoveel betekent als ‘buiten je vaderland’. Een expat wordt doorgaans tijdelijk uitgezonden door zijn werkgever of woont en werkt tijdelijk in het buitenland. Dat kan in een hoogopgeleide functie zijn, net zoals bij een kennismigrant, maar dit hoeft niet.

Wat is de kennismigrantenregeling 2024?

Om werkgevers te motiveren kennismigranten aan te nemen én om Nederland aantrekkelijker te maken als land om te wonen en werken, heeft de overheid de kennismigrantenregeling in het leven geroepen. In 2004 introduceerde de overheid voor het eerst de kenniswerkersregeling. De voorwaarden om te voldoen aan deze regeling zijn sindsdien aangepast. Je leest er alles over in onderstaande FAQ.

Voorwaarden kennismigrantenregeling

Simpel gezegd versoepelt de kennismigrantenregeling de toelatingseisen voor kennismigranten. Voor werknemers buiten de EU is bijvoorbeeld normaal gesproken een tewerkstellingsvergunning nodig om in Nederland te kunnen werken. Voor kennismigranten is deze vergunning meestal niet nodig. Kennismigranten kunnen ook profiteren van een verkorte toelatingsprocedure.

Niet ieder bedrijf kan zomaar van de kennismigrantenregeling gebruikmaken. Ook niet iedere migrant van buiten de EU komt ervoor in aanmerking. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden:

 • De werkgever is IND-referent.
 • De kennismigrant moet een arbeidsovereenkomst hebben met een Nederlandse werkgever met een contractduur van minimaal 3 maanden.
 • De werkgever betaalt minimaal het minimum salaris dat voor de kennismigrant geldt.
 • De kennismigrant heeft een geldig paspoort, heeft een in Nederland afgesloten zorgverzekering en vormt geen gevaar voor de nationale veiligheid.
Afwijkende regels voor studenten

Voor studenten van buiten de EU die in hun zoekjaar zitten, gelden afwijkende regels. Zij krijgen een jaar de tijd om een baan te vinden. Studenten komen niet voor het zoekjaar in aanmerking als ze eerder een verblijfsvergunning hebben gehad voor het zoeken naar werk na studie, promotie of wetenschappelijk onderzoek. Ook moet hun afgeronde opleiding aan allerlei eisen voldoen. Zodra zoekende studenten een baan vinden, gaat ook voor hen de minimale inkomensgrens op.

Doel van de kennismigrantenregeling

Belangrijkste doel van de kennismigrantenregeling is het vergroten van de aantrekkingskracht van Nederland op studenten en hoogopgeleide kennismigranten. Deze internationale talenten kunnen met hun kennis een boost geven aan de Nederlandse economie, welvaart en het hoger onderwijs.

Aanvraag verklaring erkend referent bij de IND
Kennismigrant salaris, IND salaris kennismigrant, IND kennismigrant salaris, kennismigrant minimum salaris 2024

Wat moet een kennismigrant verdienen?

Volgens de kennismigrantenregeling 2024 geldt een brutomaandsalaris (ex. 8% vakantietoeslag) van:

 • Kennismigranten jonger dan 30 jaar: €3.909 bruto per maand (excl. 8% vakantiegeld).
 • Kennismigranten van 30 jaar en ouder: €5.331 bruto per maand (excl. 8% vakantiegeld).
 • Kennismigranten in hun zoekjaar: €2.801 bruto per maand (excl. 8% vakantiegeld).

Voor de berekening van de salarisnorm mogen ook alle vaste maandelijkse (bruto) vergoedingen worden meegenomen. Deze vergoedingen moeten dan wel structureel, en elke maand worden uitgekeerd. Ook moeten deze vergoedingen schriftelijk, liefst in de arbeidsovereenkomst, zijn vastgelegd.

Een kennismigrant in dienst nemen

Alleen werkgevers die erkend referent zijn bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), kunnen een kennismigrant in dienst nemen. De procedure om erkend referent te worden, is complex en kost veel tijd, energie en geld.

Tentoo als IND erkend referent

Tentoo is al jaren erkend IND-referent en helpt ondernemers met het snel en eenvoudig in dienst nemen van kennismigranten.

Wat is een IND erkend referent en hoe word je erkend referent?

Alleen werkgevers die erkend referent zijn bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), kunnen een kennismigrant in dienst nemen. De procedure om erkend referent te worden, is complex en kost veel tijd, energie en geld. Tentoo is al jaren erkend IND-referent en helpt ondernemers met het snel en eenvoudig in dienst nemen van kennismigranten.

Hoe lang duurt de aanvraag voor een kennismigrant?

Als de aanvraag verloopt volgens de kennismigrantenregeling dan moet je rekening houden met een periode van 90 dagen. Dit is de wettelijke termijn waarbinnen de IND een beslissing moet nemen. Als de aanvraag niet compleet is, kan de IND de periode verlengen. Als IND erkend referent wordt de aanvraag voor kennismigrant in twee weken behandeld.

Wat kost de aanvraag voor een kennismigrant bij de IND?

De kosten die de IND rekent voor de aanvraag verblijfsvergunning als kennismigrant, overplaatsing binnen een onderneming (ICT) en de Europese Blauwe Kaart zijn € 345. Ook voor een aanvraag verlenging van deze verblijfsvergunningen rekent de IND € 345.

Risico’s voor de werkgever

Wil je één of meerdere kennismigranten inzetten? Dat brengt voor jou als werkgever veel verplichtingen, procedures en risico’s met zich mee. Dat geldt in iets mindere mate ook wanneer je werkt met ‘gewone’ arbeidsmigranten. Wanneer je kennismigranten inzet via Holland Employment Experts heb je geen omkijken naar administratieve verplichtingen of ingewikkelde wet- en regelgeving. Wij nemen alles van je over zodat jij je kunt richten op het inwerken van de kennismigrant en bouwen aan je bedrijf.

Wat is de 30 procent regeling?

Buitenlandse werknemers maken vaak extra kosten, bijvoorbeeld huisvestings- of reiskosten. Om werknemers hierin tegemoet te komen, mogen werkgevers in veel gevallen 30 procent van het loon uitbetalen als belastingvrije vergoeding. Dit heet de 30%-regeling. Vanaf 2024 is deze regeling gewijzigd in een 30/20/10 procent regeling. Dit houdt in dat belastingvrije vergoeding van 30% verkort wordt van 60 naar de eerste 20 maanden. In de daaropvolgende 20 maanden bedraagt de maximale onbelaste vergoeding 20% van het loon en in de laatste 20 maanden daalt dit naar 10%. Kennismigranten komen hier bijna altijd voor in aanmerking.

Wat houdt het in om IND erkend referent te zijn?

Kennismigranten inzetten via Tentoo

Ben jij als werkgever op zoek naar hoogopgeleid en getalenteerd personeel uit het buitenland? Wil je gebruikmaken van de voordelen van de kennismigrantenregeling, maar zie je op tegen al het administratieve gedoe wat hierbij komt kijken? Geen zorgen, want Tentoo staat voor je klaar!

Wij zijn dé specialist op het gebied van het optimaal benutten en correct inzetten van de kennismigrantenregeling. Onze ervaren professionals hebben alle kennis en expertise in huis om jouw bedrijf te helpen bij het aantrekken en inzetten van kennismigranten.

 

Kennismigranten werven

Hoe vind je een kennismigrant? En hoe kun je gericht zoeken naar de juiste kandidaat? We hebben de belangrijkste elementen voor het werven van kennismigranten voor je op een rij gezet.

Wie zijn deze kennismigranten, die naar Nederland komen?

Uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek blijkt dat, van de 26.000 kennismigranten in Nederland, de meesten relatief jong zijn: 40 procent is jonger dan 30 jaar en 75 procent is man. Meestal worden kennismigranten (37 procent) uitgezonden door hun werkgever. Anderen (32 procent), zoals technici en ingenieurs bezitten kennis en vaardigheden die wereldwijd inzetbaar en gevraagd zijn. Wetenschappers kiezen vaak voor de plekken waar zij hun onderzoek het best kunnen uitvoeren, daar waar het meeste geld en vrijheid is. Bijna de helft van de kennismigranten in Nederland komt uit Azië, 11 procent uit Noord-Amerika. Aziaten worden vaak door hun werkgever uitgezonden, al is hun keuze voor Nederland meestal wel vrijwillig.

Hoe vind je een kennismigrant?

Als je personeel in het buitenland wil werven, en dan specifiek kennismigranten, kun je onder meer terecht bij EURES, een Europees netwerk voor arbeidsbemiddeling dat het vrije verkeer van werknemers bevordert. In de Europese cv- en vacaturedatabank kun je in meer dan 100.000 cv’s zoeken naar de geschikte kandidaat. En je kunt er ook zelf een vacature plaatsen die door werkzoekenden in heel Europa gezien wordt.

Hoe lang mag een kennismigrant in Nederland blijven?

Arbeids- en kennismigranten kunnen alleen in Nederland werken als ze de juiste werkvergunningen hebben. Als je een buitenlandse werknemer aanneemt, doe je als werkgever een aanvraag verblijfsvergunning. Dit kan onder meer gaan om een visum kort verblijf, een MVV, een GVVA of een EU Blue Card. We zetten de meest voorkomende vergunningen op een rij:

 • Kort verblijf
  Met een visum kort verblijf kan iemand maximaal 3 maanden in Nederland verblijven. Zeer geschikt voor kort verblijvende kenniswerkers of mensen die een (kort) zakelijk bezoek brengen aan ons land. De bezoeker kan dit visum in eigen land aanvragen bij de Nederlandse ambassade.
 • Machtiging tot Voorlopig Verblijf
  Bezoekers van buiten de EU die langer dan 3 maanden in Nederland wil blijven, hebben een MVV nodig. Een Machtiging tot Voorlopig Verblijf. Bij de aanvraag van dit visum kan met de TEV-procedure (Toelating en Verblijf) direct een verblijfsvergunning worden aangevraagd.
 • Gecombineerde Vergunning voor Verblijf en Arbeid
  De GVVA is de Gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid. Deze vergunning vraag de werkgever of Holland Employment Experts aan bij de IND als de arbeidsmigrant langer dan 3 maanden in dienst blijft.
 • Europese blauwe kaart?
  De ‘EU blue card’ biedt kennismigranten en hun werkgever extra voordelen. Zo kan een kennismigrant makkelijker bewegen binnen de Europese Unie en hoeft de Nederlandse werkgever geen erkend referent te zijn.
Wervingsevenementen

In veel Europese landen worden ook regelmatig wervingsevenementen georganiseerd. Deze zijn vooral nuttig als je meerdere medewerkers tegelijk wilt werven of als je moeilijk vervulbare vacatures hebt die je nog eens extra onder de aandacht wilt brengen. Op de website European Job Days vind je een actueel overzicht van Europese banenmarkten, die vaak georganiseerd worden per sector.

Gericht zoeken

Zoek je mensen met een specifiek profiel die in hier moeilijk te vinden zijn of wil je een multicultureel team opbouwen? Dan is er de mogelijkeid om gericht te zoeken via de EURES Targeted Mobility Scheme. Ook kunnen kleine en middelgrote ondernemingen financiële steun aanvragen voor de opleidig en integratie van kennismigranten. Je leest er meer over op de website van EURES.

windows-6G6akT8biLg-unsplash

Wij staan voor je klaar!

Meer weten over de kennismigrantenregeling? Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.