Entrepreneur-header

2021: wetswijzigingen voor ondernemers

Het jaar 2021 staat voor de deur. Zoals vrijwel elk jaar gelden per 1 januari weer enkele nieuwe wetten en regels voor (zelfstandig) ondernemers. We zetten vier belangrijke wijzigingen voor je op een rij.

Gepubliceerd door: Niels Hoorn
Geplaatst op 21 december 2020
Leestijd

1. Zelfstandigenaftrek omlaag

De zelfstandigenaftrek daalt in 2021 naar 6.670 euro (dit is nu nog 7.030 euro). Je gaat merkt hier als zzp’er aan het einde van de streep weinig van, want de arbeidskorting en algemene heffingskorting binnen de inkomstenbelasting gaan juist iets omhoog. Zo wordt die zelfstandigenaftrekdaling van 360 euro weer gecompenseerd.

Wanneer heb je recht op zelfstandigenaftrek? Als je minimaal 1.225 uur per jaar in je bedrijf stopt en voor de Belastingdienst ondernemer bent. Deze aftrek wordt tot 2036 jaarlijks iets afgebouwd.

Meer over de zelfstandigenaftrek.

2. Van franchisecode naar franchisewet

Op 1 januari gaat de nieuwe franchisewet van start. Deze wet vervangt de huidige franchisecode.

Door de wet hebben franchisenemer en franchisegever in 2021 een uitgebreidere informatieplicht. Voor het ondertekenen van het franchisecontract, moeten de partijen alle voor de samenwerking relevante financiële informatie op tafel leggen. Deze informatieplicht geldt zolang de samenwerking duurt, ook als tussentijds iets wijzigt. Op dit moment kan een franchisegever nog ongevraagd zaken wijzigen.

Als je als franchisenemer stopt met je zaak, heb e een concurrentiebeding van maximaal 1 jaar. De franchisegever mag je niet dwingen de onderneming voor een ongunstig bedrag te verkopen.

Deze regels gelden voor contracten die na 1 januari 2021 worden afgesloten. Voor de lopende contracten geldt een overgangstermijn van 2 jaar.

Meer over de franchisewet.

3. Faillissement makkelijker te voorkomen

Op 1 januari 2021 treedt de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) in werking. Deze wet moet helpen om te voorkomen dat ondernemingen in geldproblemen komen of zelfs failliet raken. De wet maakt het voor ondernemers makkelijker om een akkoord te bereiken met de schuldeisers en aandeelhouders over de herstructurering van schulden.

Op dit moment kan een akkoord over het terugbrengen van schulden alleen tot stand komen als alle betrokken schuldeisers en aandeelhouders daarmee instemmen. De WHOHA gaat dat veranderen. Dan kan de rechter de schuldeisers en aandeelhouders buitenspel zetten.

Meer over de WHOA.

4. Investeringskorting

Het kabinet stimuleert ondernemers om te investeren in bedrijfsmiddelen, zoals machines, computersystemen of het wagenpark. Hiervoor is de baangerelateerde investeringskorting (BIK) in het leven geroepen. Wie tot 31 december 2022 een investering doet, krijgt een korting van:
3% van het investeringsbedrag bij investeringen onder de 5.000.000 euro per kalenderjaar. Hierbij geldt een ondergrens van 1.500 euro per bedrijfsmiddel en 20.000 euro per aanvraag.
2,44% van het investeringsbedrag bij investeringen boven de 5.000.000 euro per kalenderjaar.

Meer over de BIK.

Bron artikel: KVK.

Whitepaper

Personeel aannemen in crisistijd

Het is een rare periode om medewerkers aan te trekken. De coronacrisis zorgt voor veel onzekerheid. Hoe speel je met je personeelsbeleid in op zo’n onzekere markt? Lees ons whitepaper ‘Personeel aannemen in crisistijd: zo moet het (niet)’ en ontdek alles over:

  • De gevaren en kansen als je zelf personeel in dienst neemt
  • De valkuilen en mogelijkheden bij het inzetten van flexkrachten
  • Het slim combineren van vaste en flexibele contracten

Geef me nog meer informatie!

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.