Aanbod vaste arbeidsomvang verplicht na 12 maanden - Tentoo
iStock-1169974807

Aanbod vaste arbeidsomvang verplicht na 12 maanden

Gepubliceerd door: Niels Hoorn
Geplaatst op 10 december 2019
Leestijd

Per 1 januari verandert de wijze waarop je als werkgever oproepkrachten mag inzetten. Als gevolg van de Wet arbeidsmarkt in balans mag je medewerkers in 2020 nog maximaal 1 jaar als oproepkracht laten werken. Dat geldt óók voor flexkrachten die via Tentoo op oproepbasis voor je werken.

Onder de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) mag je medewerkers maximaal 1 jaar (52 weken of 12 maanden) als oproepkracht laten werken. Na 12 maanden heeft de medewerker, sinds de ingang van de WAB, recht op een aanbod voor vaste arbeidsomvang. De betekenis van een vaste arbeidsomvang is een vast aantal uren per week of per maand, of een jaarurennorm. Een medewerker mag echter zelf beslissen om wél als oproepkracht te blijven werken. De keuze voor flexibiliteit komt na de eerste 12 maanden dus feitelijk bij de werknemer te liggen.

Wat is een oproepovereenkomst?

Van een oproepovereenkomst is sprake:

  • wanneer de omvang van de te verrichten arbeid niet is vastgelegd als een x aantal uren per tijdvak van maximaal 1 maand
  • óf wanneer een x aantal uren per tijdvak van maximaal 1 jaar en het recht op loon niet gelijkmatig over dat tijdvak zijn verspreid
  • wanneer de werknemer geen recht heeft op het naar tijdruimte vastgestelde loon als hij de overeengekomen arbeid niet heeft verricht.

Voorbeelden van oproepovereenkomsten zijn nulurencontracten, min/maxcontracten en bandbreedte-contracten.

Vast aantal uren

Na een periode van 12 maanden heeft een medewerker dus recht op een vaste arbeidsomvang. Je bent als werkgever echter niet verplicht om een werknemer na 12 maanden een nieuw contract (met vaste arbeidsomvang) aan te bieden. Een contract voor bepaalde tijd kan dus nog steeds eindigen. Als je de medewerker na 12 maanden bij je wilt laten werken, is Tentoo verplicht om een aanbod te doen voor een vast aantal uren, ofwel een aanbod voor een vaste arbeidsomvang.

Gemiddelde arbeidsomvang

Steeds als de arbeidsovereenkomst 12 maanden heeft geduurd, moet de medewerker uiterlijk in de 13e maand schriftelijk of elektronisch een aanbod voor vaste arbeidsomvang ontvangen. In dit aanbod mag de loondoorbetalingsverplichting niet zijn uitgesloten. Daarnaast moet de aangeboden arbeidsomvang (in de betekenis van het aanbod aan vaste uren in het contract) minimaal gelijk zijn aan de gemiddelde arbeidsomvang in de voorafgaande 12 maanden (de referteperiode). Hierbij gaat het om alle verloonde uren. Daaronder vallen ook de uren waarop niet wordt gewerkt, maar waarover wel recht op loon bestaat. Het is niet toegestaan om opnieuw een oproepovereenkomst aan te bieden. Wel kan de werknemer uit vrije wil het aanbod afwijzen om daarna op basis van een oproepovereenkomst voor je te blijven werken.

Let op: Indien de medewerker geen aanbod voor vaste uren ontvangt, heeft hij tot het einde van de arbeidsovereenkomst recht op het loon dat overeenkomt met de gemiddelde arbeidsomvang over dezelfde 12 maanden.

Aanbod tot en met 31 december 2019

Tentoo biedt dit jaar voor je huidige populatie nog de mogelijk om positief van de regels rondom het aanbod voor een vaste arbeidsomvang af te wijken. Alle flexwerkers die (bijna) 12 maanden in dienst zijn, staan weergegeven in het overzicht onder contractbeheer. Per flexwerker kun je uit één van de volgende opties kiezen:

  1. Het contract aanzeggen.
  2. Een aanbod voor vaste arbeidsomvang waarbij het aanbod voor vaste uren gelijk is aan de gemiddelde arbeidsomvang in de voorgaande 12 maanden.

Wij bieden tot en met 29 december 2019 de mogelijkheid om van één van deze opties gebruik te maken. Daarna zetten wij de contracten per 30 december 2019 om. Je flexwerkers ontvangen in de loop van januari 2020 een aanbod voor vaste arbeidsomvang waarbij het aanbod gelijk is aan het gemiddelde over de voorgaande 12 maanden. Een flexwerker is altijd vrij om dit aanbod te weigeren.

Aanbod na 1 januari 2020

Zodra een werknemer na 1 januari 2020 9,5 maand in dienst is, signaleert Pay4me dat hij in aanmerking komt voor vervasting. De flexwerker komt in  het overzicht onder contractbeheer te staan. Vanaf dienstmaand 11 kun je een aanbod voor vaste uren doen op basis van 50% van de gemiddelde arbeidsomvang. Ook kun je het contract aanzeggen. Onderneem je geen actie? Dan ontvangt de medewerker na 12 maanden een aanbod voor vaste arbeidsomvang op basis van 100% van de gemiddelde arbeidsomvang in de voorgaande 12 maanden.

Toevoeging: Wijziging juli 2021

Per 1 juli 2021 geldt in de WAB dat het aanbod van de vaste arbeidsomvang uiterlijk ingaat op de eerste dag nadat twee maanden voorbijgegaan zijn nadat de arbeidsovereenkomst 12 maanden duurt. Dus wanneer de arbeidsovereenkomst op 1 juli twaalf maanden loopt, dan heeft het aanbod een ingangsdatum van uiterlijk 1 september of eerder.

Hey werkgever! Nog meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.