guilherme-cunha-0ZOtNzDVUZg-unsplash

Arbeidsmigratie blijft stijgen

Een slimme ondernemer werft in het buitenland

Tot zeker 2030 blijft het aantal arbeidsmigranten stijgen. In een interview met Flexmarkt zegt ABU-directeur Jurriën Koops rekening te houden met bijna 1,2 miljoen arbeidsmigranten in 2030. Uitgaande van huidige trends, de mate van globalisering, de impact van (EU)-regelgeving en de mate van economische groei en sociale cohesie, is dit een denkbaar scenario.

Variërende cijfers en brede groep

Tot 2030 zijn er verschillende scenario’s denkbaar volgens de ABU, die onderzoek heeft laten doen door SEO Economisch Onderzoek. Uit het onderzoek over arbeidsmigratie blijkt dat de groei zou kunnen variëren van 17% tot 70%, afhankelijk van ontwikkelingen in economie, bevolkingsopbouw en wet- en regelgeving en draagvlak in de samenleving. Ook blijkt dat de groep arbeidsmigranten breder is geworden, van kennismigratie tot asielmigratie. De mensen die hier komen werken zijn niet alleen meer afkomstig uit de EU, maar ook uit de EER. Ook hun achtergrond en opleidingsniveau varieert sterk en zij werken in steeds meer verschillende sectoren: land- en tuinbouw, distributiecentra, logistiek, ICT, zakelijke dienstverlening en de zorg.

ICT populairste sector

In ons land vinden buitenlandse werknemers banen in de softwareontwikkeling het aantrekkelijkst. Ook techniek, zoals werktuigbouwkunde of technische bedrijfskunde, is een gewilde sector. Deze sectoren zijn de afgelopen jaren blijven groeien en zijn, door de grote personeelstekorten in ons land, vaak internationaal gericht. Ook zijn de lonen hier vaak hoger dan in dezelfde sectoren in Zuid-Europa. Voor werkzoekenden staat Nederland op de zesde plaats, na Luxemburg, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Ierland. Europeanen zoeken vooral in het eigen continent (62%), gevolgd door Noord-Amerika (26%) en Azië (8%).

ICT populairste sector voor arbeidsmigratie - Tentoo

Werven in het buitenland

Gemiddeld werft 57% van de Nederlandse bedrijven arbeidskrachten uit het buitenland. Reden hiervoor is vooral het grote personeelstekort. Kennismigranten geven de aantrekkelijkheid van Amsterdam en de 30%-regel op als belangrijke reden om in Nederland te werken. Die laatste dreigt echter te verdwijnen. Nu het nog niet zo ver is, luidt ons advies: wacht niet te lang met het aantrekken van buitenlandse medewerkers.

Tentoo ondersteunt je er graag bij. Wij zijn erkend IND referent, juridisch werkgever en zeer ervaren in het bemiddelen van kennismigranten. Wij nemen jou alle administratieve, juridische en financiële zorg uit handen.

 

20190827-HEERENVEEN-62

Wij staan voor je klaar

Bij Tentoo ben je aan het juiste adres voor payroll, juridisch werkgeverschap en andere loongerelateerde diensten. Wij zorgen dat jij flexibel blijft en alle kansen kunt benutten.

Ook onbekommerd ondernemen? Vul het formulier in of bel vandaag nog naar 020 – 723 09 53.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef me nog meer informatie!

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.