‘Betalingstermijn MKB en zzp’ers omlaag naar 30 dagen’

26 april 2019

‘Betalingstermijn MKB en zzp’ers omlaag naar 30 dagen’

De wettelijke termijn waarbinnen grote bedrijven de rekeningen van hun MKB-leveranciers moeten betalen, moet omlaag van 60 naar 30 dagen. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) wil hier werk van maken. Ook zzp’ers moeten binnen 30 dagen hun facturen betaald krijgen, vindt Keijzer.

Voor grote bedrijven geldt sinds 2017 een maximale termijn van 60 dagen om een factuur van een MKB-leverancier te betalen. Data van bedrijfsinformatiespecialist Grayon toont aan dat facturen meestal wel binnen deze termijn worden betaald, maar dat het betaalgedrag steeds verder verslechtert. In het eerste kwartaal van 2018 was het nog gemiddeld 39,2 dagen, begin dit jaar 39,9 dagen.

Oneerlijke situatie

MKB-Nederland pleitte afgelopen week (opnieuw) voor een strakkere betalingstermijn. Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland verzocht staatssecretaris Mona Keijzer per brief om de termijn te verlagen naar 30 dagen, een termijn die wél al geldt voor overheden. Vonhof rept al jaren over een oneerlijke situatie, omdat MKB’ers vaak afhankelijk zijn van grote klanten. Lang moeten wachten op geld, brengt ze in de problemen.

Keijzer komt in actie

Staatssecretaris Mona Keijzer meldde kort na ontvangst van de brief dat ze het eens is met de MKB-ondernemers. “Ze moeten sneller hun geld krijgen voor geleverde producten en diensten. Als blijkt dat grote bedrijven de huidige maximale termijn van 60 dagen in toenemende mate als norm hanteren, pas ik de wettelijke betalingstermijn aan naar 30 dagen.”

Termijn ook voor zzp’ers

Als het aan Keijzer ligt, gaat de betalingstermijn van 30 dagen ook gelden voor zzp’ers. Dit liet ze weten aan De Ondernemer. ZZP Nederland en Platform van Zelfstandige Ondernemers (PZO) juichen dit toe. Zzp’ers die via Tentoo werken krijgen overigens altijd ruim binnen de 30 dagen hun geld.

Ondersteuning bij betalingskwesties

Om het MKB te ondersteunen bij (slecht) betaalgedrag van grote bedrijven, stimuleerde het ministerie van EZK in 2015 de komst van het portaal Betaalme.nu en het MKB Loket. Bij Betaalme.nu zijn inmiddels zo’n 60 grote bedrijven aangesloten, die een manifest hebben ondertekend om MKB’ers snel uit te betalen. Het MKB Loket informeert MKB’ers over het inrichten van betaalprocessen en biedt gratis onafhankelijke bemiddeling bij factureringskwesties.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »