‘Denk minder in contractvormen’

07 oktober 2019

‘Denk minder in contractvormen’

Een hogere werkdruk, burn-outklachten, minder autonomie en een hogere baanonzekerheid. Werknemers met een vast contract hebben hier steeds vaker mee te maken, stelt arbeidssocioloog Fabian Dekker. Hij pleit ervoor om minder te denken in contractvormen.

In De Telegraaf noemt arbeidssocioloog Fabian Dekker de vaste baan ‘niet altijd zaligmakend’. “Sterker nog, het is steeds meer een aanslag op het persoonlijk leven van mensen”, aldus Dekker.

Meer werkdruk, hoger burn-outrisico

Dekker onderbouwt zijn mening met cijfers. De werkdruk die werknemers met een vast contract ervaren, groeide tussen 2007 en 2017 van 36 naar 42 procent. De baanonzekerheid en het burn-outrisico groeiden respectievelijk van 15 naar 18 procent en van 11 naar 17 procent. Ook de autonomie van 'vaste werknemers' daalde met enkele procenten. Daar komt volgens Dekker bij dat het vaste contract zijn arbeidszekerheid verliest: in crisistijd worden mensen met vaste contracten tegenwoordig net zo snel ontslagen als werknemers met een tijdelijk contract.

Basisbehoeften flexwerkers beter vervuld

Veel mensen kijken volgens de arbeidssocioloog vooral naar de nadelen van flexwerk, terwijl er volgens hem ook veel voordelen zijn. Hij beaamt dat de onzekerheid over het inkomen een minpunt is van een flexibel contract. Maar wanneer je kijkt naar de psychologische basisbehoeften, blijken die bij flexwerkers echter beter vervuld. Werkenden zonder vast contract hebben meer autonomie en minder last van werkdruk en burn-outklachten. Ook met zaken als informeel leren en steun op de werkplek scoort een flexibel arbeidscontract minstens zo goed als een vast contract.

Denk niet vanuit contractvormen

Dekker pleit voor een andere benadering van werk. We moeten niet meer denken in contractvormen (vast of flexibel), maar moeten denken in werk en werkenden. Naast onze huidige voorzieningen als bijstand of een lichte vorm van een basisinkomen, denkt hij aan individuele leerrechten voor alle werkenden en werkzoekenden waar iedereen van 27 jaar en ouder op de arbeidsmarkt gebruik van kan maken.

Persoonlijke risico’s opvangen

Omdat arbeidsrelaties niet meer voorspelbaar zijn, is het volgens de arbeidssocioloog nodig om in te zetten op participatiezekerheid in plaats van inkomenszekerheid. Dekker: “Mensen storten dan verplicht een percentage van hun loon of omzet op een persoonlijk account, die vervolgens voor verschillende risico’s individueel zijn aan te spreken. De overheid blijft altijd garant staan voor mensen die niet participeren op de arbeidsmarkt, of simpelweg te weinig verdienen. Maar deze variant van sociale zekerheid maakt het in ieder geval een stuk makkelijker om persoonlijke risico’s op te vangen en eerder een overstap te wagen van een vast naar flexibel of andersoortig arbeidscontract.”

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »