‘Minimumlonen moeten fors omhoog’

15 februari 2019

‘Minimumlonen moeten fors omhoog’

Het minimumloon moet fors omhoog, om te beginnen met 10 procent. Dat is de kern van de initiatiefnota ‘Een eerlijker loon’ die SP-Kamerlid Jasper van Dijk in februari heeft ingediend in de Tweede Kamer. Een hoger minimumloon is volgens Van Dijk noodzakelijk voor mensen die ervan moeten rondkomen én het bevordert de hele Nederlandse economie.

Het minimumloon in Nederland is ontoereikend om met een gezin van rond te komen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nibud. Kamerlid Jasper van Dijk gaat hier in zijn initiatiefnota ‘Een eerlijker loon’ dieper op in. “De economie groeit al jaren harder dan de lonen. Daardoor is de verdeling tussen arbeid en kapitaal uit balans geraakt. De economie groeit, maar de mensen profiteren hier niet van. Groeiende bedrijfswinsten gaan vooral naar aandeelhouders. Mensen hebben minder te besteden. Rondkomen van de bijstand of het minimumloon is in veel gevallen zelfs onmogelijk.”

Rechttrekken

Van Dijk onderbouwt zijn stelling met cijfers en analyses van onder meer de Nederlandse Bank (DNB), het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Rabobank. Hij wil de scheefgroei rechttrekken door het minimumloon – inclusief hieraan gekoppelde uitkeringen - zo snel mogelijk met 10 procent te verhogen. “Verhoging van het minimumloon gaat over de hele linie hogere lonen veroorzaken. Met name de lagere- en middeninkomens gaan daarvan profiteren. Uit verschillende internationale onderzoeken blijkt bovendien dat een verhoging van het minimumloon niet leidt tot een hogere werkloosheid, maar wél tot een gunstige stijging van de koopkracht. En dat is goed voor economische groei.”

Kosten: 4,5 miljard

Volgens het SP-Kamerlid werken momenteel 517.000 mensen voor het minimumloon, 985.000 mensen voor 110 procent van het minimumloon en nog eens 1.447.000 mensen voor 120 procent van het minimumloon. Een 10 procent verhoging van het minimumloon kost 4,5 miljard euro. Dit moet onder meer bekostigd worden via een vermogensaanwasbelasting van 40 procent en een vermogensbelasting voor vermogende huishoudens.

Bron: Initiatiefnota 'Een eerlijker loon' (pdf)

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »