‘MKB’ers vrezen WAB’

24 mei 2018

‘MKB’ers vrezen WAB’

Het MKB maakt zich zorgen om de komst van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Bestuurslid Fou-Khan Tsang van accountantsorganisatie SRA zegt in Het Financieele Dagblad onder meer dat MKB-ondernemers er niet op zitten te wachten om personeel in vaste dienst te nemen.

Tsang baseert zich op het jaarlijkse MKB-onderzoek van SRA, waarvoor de jaarverslagen van 7.000 MKB-bedrijven zijn bekeken. Hieruit blijkt dat de personeelskosten in 2017 sneller stegen dan de omzet. Dit baart MKB-ondernemers zorgen. Volgens de SRA zorgt de komst van nieuwe arbeidswetten alleen maar voor extra onrust.

Wet Arbeidsmarkt in Balans

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid presenteerde vorige maand met de WAB zijn aanpassingen voor de arbeidsmarkt. De wet die de arbeidsmarkt in balans moet brengen, is nu in consultatie. Het kabinet wil stimuleren dat bedrijven werknemers sneller in vaste dienst nemen en wil dat dat werknemers vanaf hun indiensttreding recht hebben op een ontslagvergoeding (nu is dat na 2 jaar).

Ophef

De WAB-plannen leidden tot veel ophef. Meerdere brancheorganisatie, waaronder MKB-Nederland, noemden het onevenwichtig en weinig samenhangend. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spreekt nu in FD van ‘losse maatregelen’ die niet leiden tot meer vaste voltijdbanen. “De werkgeverslasten worden hoger, dat gaat ten koste van ruimte voor meer loon voor personeel”, aldus een KHN-woordvoerder.

Flexibele arbeidspoule

Fou-Khan Tsang van SRA zegt in FD dat MKB’ers vooral opzien tegen het in vaste dienst nemen van medewerkers. “Daar kleven op lange termijn grote risico’s aan. Een flexibele arbeidspool is van belang om tijdelijke drukte op te vangen.”

Payrolling

Payrolling is al decennialang een populaire vorm om personeel flexibel in te zetten. Ontdek of het ook voor jouw bedrijf interessant is.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »