020 - 420 20 70

‘SER adviseert verplichte zzp-verzekering’

19 juni 2017

‘SER adviseert verplichte zzp-verzekering’

De Sociaal-Economische Raad (SER) stevent af op een advies aan de overheid om de arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht te stellen voor álle werkenden, dus ook zzp’ers. Dit liet FNV-bestuurslid Mariëtte Patijn – tevens SER-raadslid - doorschemeren in Trouw. De SER startte ruim een jaar geleden een onderzoek naar de haalbaarheid van dit CDA-plan.

Patijn vertelt dat FNV zelf al aardig voor ogen heeft hoe deze nieuwe regeling eruit kan zien. Ze noemt het basispakket in de zorg, dat voor iedereen verplicht is, als voorbeeld. “Datzelfde zou je kunnen doen voor zzp’ers, dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering in een soort basispakket wordt opgenomen voor zelfstandigen. Belangrijk is wel dat verzekeraars dan een acceptatieplicht hebben. Anders lukt het niet.”

Concurrentie tussen flex en vast

FNV vindt het van belang dat de 'concurrentie tussen vaste krachten en flexwerkers’ wordt weggenomen, aldus Patijn. “Nu zijn veel zzp’ers slechter verzekerd. Ze zijn goedkoper voor werkgevers, wat ertoe leidt dat vaste krachten eruit worden gedrukt.”

Fiscale regelingen als de zelfstandigenaftrek - ooit in het leven geroepen voor de worstelende kleine ondernemer - fungeren als een subsidie voor werkgevers, zegt Patijn in Trouw. Want werkgevers betalen geen sociale premies voor zzp’ers, maar schepen ze in sectoren als de bouw en de zorg wel af met een laag uurloon, stelt ze.

Directeur Bas ter Weel van SEO Economisch Onderzoek voegt hier in het dagblad nog iets aan toe. Het verplicht stellen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan er volgens hem toe bijdragen dat zzp’ers een fatsoenlijk loon kunnen afdwingen. “Het zorgt ervoor dat de zzp-tarieven wel omhoog moeten”, aldus Ter Weel.

Zzp’ers staan niet te springen

De meeste zzp’ers zitten zelf niet te wachten op een verplichte arbeidsongeschikheidsverzekering, zo bleek vorig jaar uit een onderzoek van Stichting ZZP-Nederland onder duizenden zelfstandigen. Ruim 60 procent vindt dat zo’n basisregeling geen verplichting mag zijn, zelfstandigen moeten volgens hen zelf een keuze kunnen maken. Het CBS becijferde in 2016 dat een vijfde van alle zzp’ers zichzelf heeft verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.

Oplossing: payrolling

Steeds meer zzp’ers kiezen ervoor om zelfstandig te ondernemen via payrolling bij Tentoo. Zo kunnen ze volledig zelfstandig opdrachten uitvoeren, maar omdat ze via Tentoo worden uitbetaald bouwen ze automatisch rechten op voor de WW, de Ziektewet en de Wet Arbeidsongeschiktheid. Lees meer.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »