‘SER adviseert verplichte zzp-verzekering’

19 juni 2017

‘SER adviseert verplichte zzp-verzekering’

De Sociaal-Economische Raad (SER) stevent af op een advies aan de overheid om de arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht te stellen voor álle werkenden, dus ook zzp’ers. Dit liet FNV-bestuurslid Mariëtte Patijn – tevens SER-raadslid - doorschemeren in Trouw. De SER startte ruim een jaar geleden een onderzoek naar de haalbaarheid van dit CDA-plan.

Patijn vertelt dat FNV zelf al aardig voor ogen heeft hoe deze nieuwe regeling eruit kan zien. Ze noemt het basispakket in de zorg, dat voor iedereen verplicht is, als voorbeeld. “Datzelfde zou je kunnen doen voor zzp’ers, dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering in een soort basispakket wordt opgenomen voor zelfstandigen. Belangrijk is wel dat verzekeraars dan een acceptatieplicht hebben. Anders lukt het niet.”

Concurrentie tussen flex en vast

FNV vindt het van belang dat de 'concurrentie tussen vaste krachten en flexwerkers’ wordt weggenomen, aldus Patijn. “Nu zijn veel zzp’ers slechter verzekerd. Ze zijn goedkoper voor werkgevers, wat ertoe leidt dat vaste krachten eruit worden gedrukt.”

Fiscale regelingen als de zelfstandigenaftrek - ooit in het leven geroepen voor de worstelende kleine ondernemer - fungeren als een subsidie voor werkgevers, zegt Patijn in Trouw. Want werkgevers betalen geen sociale premies voor zzp’ers, maar schepen ze in sectoren als de bouw en de zorg wel af met een laag uurloon, stelt ze.

Directeur Bas ter Weel van SEO Economisch Onderzoek voegt hier in het dagblad nog iets aan toe. Het verplicht stellen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan er volgens hem toe bijdragen dat zzp’ers een fatsoenlijk loon kunnen afdwingen. “Het zorgt ervoor dat de zzp-tarieven wel omhoog moeten”, aldus Ter Weel.

Zzp’ers staan niet te springen

De meeste zzp’ers zitten zelf niet te wachten op een verplichte arbeidsongeschikheidsverzekering, zo bleek vorig jaar uit een onderzoek van Stichting ZZP-Nederland onder duizenden zelfstandigen. Ruim 60 procent vindt dat zo’n basisregeling geen verplichting mag zijn, zelfstandigen moeten volgens hen zelf een keuze kunnen maken. Het CBS becijferde in 2016 dat een vijfde van alle zzp’ers zichzelf heeft verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.

Oplossing: payrolling

Steeds meer zzp’ers kiezen ervoor om zelfstandig te ondernemen via payrolling bij Tentoo. Zo kunnen ze volledig zelfstandig opdrachten uitvoeren, maar omdat ze via Tentoo worden uitbetaald bouwen ze automatisch rechten op voor de WW, de Ziektewet en de Wet Arbeidsongeschiktheid. Lees meer.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Gewoon geen gezeur, alles online invullen. En alles is lekker gemakkelijk digitaal terug te zien op my.tentoo. En gelukkig geen papieren post."

  Elmer Kloppenburg - Sportinstructeur
 • "Niets op aan te merken. Ik ben wel eens vaker uitbetaald door payroll bedrijven. Ik vind Tentoo tot nu toe het meest professioneel. Super!"

  Philip Korff de Gidts - Logistiek en traffic medewerker
 • "De medewerkers zijn altijd erg vriendelijk en behulpzaam."

  David Sinner - Lichttechnicus
 • "Ik ben erg tevreden over de serviceverlening. Ik heb Tentoo al aan vele kennissen aanbevolen die de tijd - net als ik - nog niet rijp achten om zzp’er te worden. Payrolling is een goede tussenoplossing!"

  J. Kooman - Marketing & Communicatieprofessional
 • "Ik ben al jaren super tevreden met Tentoo!"

  Corinne van der Heiden - Visagiste
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Ga vooral zo door!"

  Mike Strik - Digitale duizendpoot
 • "Na 27 jaar trouwe dienst verloor ik mijn baan. Als 45 plusser is het lastig solliciteren. Gelukkig kon ik via payroll van Tentoo snel als freelancer aan de slag, zonder mijn sociale zekerheid te verliezen. Een ideale uitkomst!"

  Henri Janssen - Technisch Schrijver

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »