‘Volwassen loon voor elke 18-plusser’

31 oktober 2019

‘Volwassen loon voor elke 18-plusser’

Iedere 18-plusser heeft recht op een volwassen loon. Dat stellen Tweede Kamerleden Bart van Kent (SP) en Gijs van Dijk (PvdA), ROOD-voorzitter Arno van Veen en voorzitter van de Jonge Socialisten Jesse Koops. Momenteel heb je recht op een volwassenenloon vanaf je 21ste.

De leeftijd waarop werknemers recht hebben op het volwassen minimumloon lag altijd op 23 jaar. Op 1 juli 2017 verlaagde dit jaar 22 jaar en in juli dit naar 21 jaar. Het minimumjeugdloon voor jongvolwassenen tussen 18 en 21 ging onlangs juist omhoog. Bart van Kent (Tweede Kamerlid SP), Gijs van Dijk (Tweede Kamerlid PvdA), Arno van Veen (Voorzitter ROOD) en Jesse Koops (voorzitter van de Jonge Socialisten) pleiten er nu voor dat jongvolwassenen een volwassenenloon krijgen.

Afgescheept met jeugdloon

Van Kent, Van Dijk, Van Veen en Koops schrijven dit in een opiniestuk op AD. Volgens hen kunnen veel Nederlandse jongvolwassenen financieel niet op eigen benen staan omdat ze worden afgescheept met een jeugdloon rond de 5 euro per uur. Van dat jeugdloon moeten ze wel gewoon ‘volwassen’ dingen betalen als huur, zorgverzekering, boodschappen en een drankje drinken in de kroeg.

Finale stap

“Een paar jaar geleden steunde de voltallige Tweede Kamer de verlaging van de leeftijd voor het jeugdloon van 23 naar 21 jaar”, schrijven Van Kent, Van Dijk, Van Veen en Koops. “Dat moet opnieuw lukken. Zeker nu SEO-onderzoek heeft aangetoond dat die eerdere verandering vrijwel geen effect heeft gehad op het aantal jongeren dat werkt. Het is tijd voor de finale stap: schaf het ‎minimumjeugdloon voor iedereen vanaf 18 jaar af. Behandel alle volwassenen ook echt als ‎volwassenen.”

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »