1 op 7 werknemers vreest voor een burn-out

03 mei 2019

1 op 7 werknemers vreest voor een burn-out

Eén op de zeven Nederlandse werknemers vreest op korte termijn een burn-out te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek dat wij door Panelwizard hebben laten uitvoeren onder 1079 Nederlanders van 18 jaar en ouder in loondienst. Tussen mannen (14,6 procent) en vrouwen (14,1 procent) is er weinig verschil. Voornamelijk jonge werknemers (onder de 30 jaar) zijn bang om binnenkort overspannen te raken, bij deze groep ligt het percentage op 16,2 procent.

“Het is alarmerend dat zoveel professionals bang zijn om overspannen te raken. Een burn-out duurt gemiddeld driekwart jaar en is natuurlijk een heel nare ervaring voor een medewerker”, vertelt Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo. “Het is raadzaam voor werkgever én werknemer om er samen alles aan te doen om een burn-out te voorkomen en bestaande klachten te verminderen. Vaak betekent dit: duidelijke afspraken maken en op een andere manier werken.”

Geen 9-5 mentaliteit

Uit het onderzoek blijkt dat de verwachtingen van veel werkgevers nogal hoog liggen. Van 36,5 procent van de werknemers wordt verwacht dat zij buiten werktijd ook nog telefonisch of per e-mail beschikbaar zijn. Onder werknemers onder de 30 jaar geeft 41,1 procent aan dat zij buiten werktijd paraat moeten staan. Maar liefst 74,2 procent zegt dat zij buiten werktijd zakelijke e-mails ontvangen van de baas of collega’s. Onder vrouwen is dit zelfs 77 procent.

Den Ronden: “Hoewel buiten werktijd dingen doen voor de werkgever soms onvermijdelijk is, is het juist dat soort druk dat kan bijdragen aan het overspannen gevoel. Duitse bedrijven als BMW en Daimler kennen al het recht om onbereikbaar te zijn tijdens de avonduren en de vakanties, maar opmerkelijk genoeg is dat recht in Nederland nooit van de grond gekomen. Al kan deze maatregel voor het verminderen van stress bij werknemers een goed idee zijn.”

Ouderen minder bereikbaar voor de baas dan jongeren

Misschien niet geheel verrassend hebben oudere werknemers het beter bekeken dan jongere professionals. Maar 27,4 procent van de 60-plussers heeft de werkmail ook op de privé telefoon ingeschakeld. Van de werknemers onder 30, doet maar liefst 39,1 procent dit. “Het is natuurlijk aan eenieder om te bepalen of zij buiten werktijd ook nog met het werk bezig willen zijn, maar het is een ander verhaal als dit non-stop doorgaat en zij druk voelen om dit te doen. Ontspanning is immers nodig om niet overspannen te raken”, aldus Den Ronden.

57 procent van de werknemers vindt het van goed werkgeverschap getuigen als er na werktijd niet gebeld of gemaild wordt over werk. 63,5 procent van de werknemers onder de 30 is het daarmee eens. Den Ronden: “Werknemers zijn uiteindelijk de drijvende kracht achter een organisatie en werkgevers doen er goed aan hen zo vitaal mogelijk te houden. Juist doordat we tegenwoordig langer door moeten werken is duurzame inzetbaarheid nog belangrijker dan vroeger.”

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »