84 procent van de banen kan op ‘anderhalvemeter’

17 april 2020

84 procent van de banen kan op ‘anderhalvemeter’

De anderhalvemetersamenleving. Premier Rutte lanceerde deze term begin april als 'het nieuwe normaal'. Om het coronavirus in te dammen moeten we eraan wennen dat we nog langere tijd afstand van elkaar moeten houden. Dat geldt dus ook voor onze economie. Maar in hoeverre is dit mogelijk? De Rabobank rekende uit dat 84 procent van de banen in ons land thuis of op minimaal anderhalve meter afstand zou kunnen worden uitgeoefend.

De economie zit grotendeels op slot. De noodzaak om de economie weer op gang te krijgen, groeit met de dag. Is het mogelijk om met het bedrijfsleven uit deze intelligente lockdown te stappen en tegelijkertijd anderhalve meter afstand van elkaar te houden? In Amerika brachten onderzoekers in kaart welke beroepen op anderhalve meter afstand kunnen worden uitgevoerd (of vanuit huis). Deze methodiek is voor dit onderzoek toegepast op de Nederlandse economie.

Meeste banen zijn uitvoerbaar

In Nederland kan 84 procent van de banen op anderhalve meter van anderen worden ingevuld. Dit komt neer op 89 procent van de totale bruto toegevoegde waarde van onze economie. In branches als de ICT, de specialistische zakelijke dienstverlening en bij financiële instellingen kunnen medewerkers grotendeels thuis blijven werken. In de landbouw, bouw en industrie is thuiswerken vaak onmogelijk, maar daar kunnen medewerkers vaak wél op anderhalve meter van elkaar hun werk doen. In veel gevallen is het dan wel noodzakelijk om productieprocessen anders te organiseren.

In sommige vakgebieden onmogelijk

Niet alle sectoren passen in de anderhalvemetereconomie. Ruim 10 procent van de banen kan geen doorgang meer vinden als de anderhalvemetergrens moet worden aangehouden. Dat gaat onder meer om banen in de horeca, de zorg en de kappersbranche. Voor deze sectoren moet een aparte oplossing komen.

Bron: Rabobank - De anderhalvemetereconomie van Nederland gemeten

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »