Aanbod vaste arbeidsomvang verplicht na 12 maanden

10 december 2019

Aanbod vaste arbeidsomvang verplicht na 12 maanden

Per 1 januari verandert de wijze waarop je als werkgever oproepkrachten mag inzetten. Als gevolg van de Wet arbeidsmarkt in balans mag je medewerkers in 2020 nog maximaal 1 jaar als oproepkracht laten werken. Dat geldt óók voor flexkrachten die via Tentoo op oproepbasis voor je werken.

Onder de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) mag je medewerkers maximaal 1 jaar (52 weken of 12 maanden) als oproepkracht laten werken. Daarna heeft de medewerker recht op een vaste arbeidsomvang. Een vaste arbeidsomvang is een vast aantal uren per week of per maand, of een jaarurennorm. Een medewerker mag echter zelf beslissen om wél als oproepkracht te blijven werken. De keuze voor flexibiliteit komt na de eerste 12 maanden dus feitelijk bij de werknemer te liggen.

Wat is een oproepovereenkomst?

Van een oproepovereenkomst is sprake:

 • wanneer de omvang van de te verrichten arbeid niet is vastgelegd als een x aantal uren per tijdvak van maximaal 1 maand
 • óf wanneer een x aantal uren per tijdvak van maximaal 1 jaar en het recht op loon niet gelijkmatig over dat tijdvak zijn verspreid
 • wanneer de werknemer geen recht heeft op het naar tijdruimte vastgestelde loon als hij de overeengekomen arbeid niet heeft verricht.

Voorbeelden van oproepovereenkomsten zijn nulurencontracten, min/maxcontracten en bandbreedte-contracten.

Vast aantal uren

Na een periode van 12 maanden heeft een medewerker dus recht op een vaste arbeidsomvang. Je bent als werkgever echter niet verplicht om een werknemer na 12 maanden een nieuw contract aan te bieden. Een contract voor bepaalde tijd kan dus nog steeds eindigen. Als je de medewerker na 12 maanden bij je wilt laten werken, is Tentoo verplicht om een aanbod te doen voor een vast aantal uren.

Gemiddelde arbeidsomvang

Steeds als de arbeidsovereenkomst 12 maanden heeft geduurd, moet de medewerker uiterlijk in de 13e maand schriftelijk of elektronisch een aanbod ontvangen. In dit aanbod mag de loondoorbetalingsverplichting niet zijn uitgesloten. Daarnaast moet de aangeboden arbeidsomvang minimaal gelijk zijn aan de gemiddelde arbeidsomvang in de voorafgaande 12 maanden (de referteperiode). Hierbij gaat het om alle verloonde uren. Daaronder vallen ook de uren waarop niet wordt gewerkt, maar waarover wel recht op loon bestaat. Het is niet toegestaan om opnieuw een oproepovereenkomst aan te bieden. Wel kan de werknemer uit vrije wil het aanbod afwijzen om daarna op basis van een oproepovereenkomst voor je te blijven werken.

Let op: Indien de medewerker geen aanbod ontvangt, heeft hij tot het einde van de arbeidsovereenkomst recht op het loon dat overeenkomt met de gemiddelde arbeidsomvang over dezelfde 12 maanden.

Aanbod tot en met 31 december 2019

Tentoo biedt dit jaar voor je huidige populatie nog de mogelijk om positief van de regels rondom het aanbod voor een vaste arbeidsomvang af te wijken. Alle flexwerkers die (bijna) 12 maanden in dienst zijn, staan weergegeven in het overzicht onder contractbeheer. Per flexwerker kun je uit één van de volgende opties kiezen:

 1. Het contract aanzeggen.
 2. Een aanbod voor vaste arbeidsomvang waarbij het aanbod gelijk is aan de gemiddelde arbeidsomvang in de voorgaande 12 maanden.

Wij bieden tot en met 29 december 2019 de mogelijkheid om van één van deze opties gebruik te maken. Daarna zetten wij de contracten per 30 december 2019 om. Je flexwerkers ontvangen in de loop van januari 2020 een aanbod voor vaste arbeidsomvang waarbij het aanbod gelijk is aan het gemiddelde over de voorgaande 12 maanden. Een flexwerker is altijd vrij om dit aanbod te weigeren.

Aanbod na 1 januari 2020

Zodra een werknemer na 1 januari 2020 9,5 maand in dienst is, signaleert Pay4me dat hij in aanmerking komt voor vervasting. De flexwerker komt in  het overzicht onder contractbeheer te staan. Vanaf dienstmaand 11 kun je een aanbod doen op basis van 50% van de gemiddelde arbeidsomvang. Ook kun je het contract aanzeggen. Onderneem je geen actie? Dan ontvangt de medewerker na 12 maanden een aanbod voor vaste arbeidsomvang op basis van 100% van de gemiddelde arbeidsomvang in de voorgaande 12 maanden.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »