Op woensdag 25 april is my.tentoo.nl tussen 18.00 en 21.00 uur niet bereikbaar wegens onderhoud. Na 21.00 uur kun je weer inloggen op my.tentoo. Onze excuses voor het ongemak.

020 - 420 20 70

Aantal vakantiedagen zelf bepalen, goed idee?

06 januari 2017

Aantal vakantiedagen zelf bepalen, goed idee?

Wat gebeurt er wanneer je werknemers zelf laat bepalen hoeveel vakantiedagen zij opnemen? Een vraag waar menig HR-professional weleens wakker van heeft gelegen. Een start-up uit Rotterdam probeerde het concept uit. Met resultaat.

Vorig jaar besloot Bynder, een marketingsoftware-ontwikkelaar, onbeperkt verlof in te voeren. Werknemers kregen een ongelimiteerd aantal vakantiedagen ter beschikking. Aan hen de keuze wat zij hiermee gingen doen. Het resultaat? Geen enkele werknemer ging lang backpacken. Sterker nog, het verschil was nauwelijks te merken. Medewerkers namen gemiddeld 14,6 vakantiedagen per jaar op. Voordat het project van start ging waren dat 13,1 dagen. Niemand was langer dan een maand afwezig.

'We zijn blij om te zien dat er afgelopen jaar gemiddeld meer vrije dagen zijn opgenomen', zegt directeur Chris Hall. Bang dat zijn werknemers buitensporig gebruik zouden maken van de vrijheid, was hij niet. 'In de praktijk zien we dat het niet zo'n vaart loopt. Medewerkers nemen hun verantwoordelijkheid en denken ook aan het bedrijfsbelang.'

De ideale werkgever

Mocht je aan je imago als werkgever willen werken, dan kan het overwegen van onbeperkt verlof de moeite waard zijn. Door deze secundaire arbeidsvoorwaarde in te voeren word je aantrekkelijk voor talenten die je aan jouw bedrijf wilt binden. Daarnaast biedt het nog meer voordelen: doordat je werknemers de vrijheid geeft om zelf te bepalen hoe zij met vakantiedagen omgaan, stijgt de tevredenheid op de werkvloer. Dit heeft een positief effect op de betrokkenheid van de werknemers. Als werknemers betrokken zijn, wordt er beter en meer werk verzet. Bovendien is de kans groot dat zij rekening houden met het bedrijfsbelang en dus geen misbruik maken van de regeling.

Oneindig veel vakantie

Tegenstanders van de regeling stellen dat het ook goed mis kan gaan. Zij vrezen dat werknemers toch misbruik maken van de situatie door oneindig veel vakantiedagen op te nemen. Behalve lege bureaustoelen kan dit voor ontwrichting op de werkvloer zorgen. Aan de andere kant loop je het risico dat werknemers door groeps-, werk- of sociale druk maar weinig vakantie op durven te nemen. Uit angst dat collega’s het hen kwalijk nemen of dat ze zelfs hun baan verliezen. Werknemers denken dan wel drie keer na, voordat ze gebruikmaken van deze ‘vrijheid’.

Bynder heeft in ieder geval besloten door te gaan met het onbeperkte verlof. De start-up hoopt dat de medewerkers dit jaar weer iets vaker vakantie nemen. 'We kunnen onze mensen met een gerust hart deze vrijheid geven. Hopelijk volgen andere bedrijven dit voorbeeld', aldus Hall.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »