ACM roept zzp’ers op tot maken van onderlinge prijsafspraken

25 juli 2019

ACM roept zzp’ers op tot maken van onderlinge prijsafspraken

Zzp’ers mogen voortaan onderling prijsafspraken maken over hun beloning, aldus de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Op deze manier moeten zzp’ers hogere tarieven bij opdrachtgevers kunnen afdwingen. Wat bijzonder is aan dit voorstel, is dat juist de ACM verboden prijsafspraken moet voorkomen. Het kan concurrentie vervalsen en leiden tot hogere prijzen voor consumenten.

Maar voor sommige zzp’ers wil de ACM nu een uitzondering maken. Volgens de waakhond kunnen zelfstandigen onder het bestaansminimum komen als beloningsafspraken niet mogelijk zijn.

In 2021 een minimumtarief voor zzp’ers

Sowieso verandert er veel voor zelfstandigen. In 2021 wil het kabinet een minimumtarief van 16 euro per uur invoeren voor zzp’ers. Uit onderzoek van onderzoeksbureau SEO blijkt dat momenteel 85.000 zzp’ers onder dat tarief werken. Zij zijn vooral actief als postbezorger, in de cultuursector, tuinbouw, thuiszorg en het personenvervoer.

Vooruitlopend op het minimumtarief wil de ACM dat onderlinge afspraken zijn toegestaan om het uurtarief van 16 euro te halen. Het is bovendien toegestaan om een hoger minimumtarief af te spreken als dat nodig is om tot een bestaansminimum te komen.

Het voorstel van de ACM beperkt zich alleen tot zelfstandigen die zij-aan-zij werken met werknemers in een bedrijf én die in de dagelijkse gang van zaken niet te onderscheiden zijn van ‘vast’ personeel. Ook zzp’ers die nu nog minder verdienen dan het tarief van 16 euro per uur komen in aanmerking voor het voorstel van de waakhond.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »