'Zet anoniem solliciteren vaker in'

10 oktober 2019

'Zet anoniem solliciteren vaker in'

Van de werkende Nederlanders heeft 15 procent zich weleens gediscrimineerd gevoeld tijdens een sollicitatietraject. Dit blijkt uit onderzoek dat Panelwizard voor Tentoo heeft uitgevoerd onder 1074 Nederlanders in loondienst. Ruim een derde is van mening dat anoniem solliciteren vaker moet worden ingezet. Bij jongeren tussen 18 en 30 vindt zelfs 39 procent dit.

“Organisaties hechten steeds meer belang aan de thema’s inclusiviteit en diversiteit, dus eigenlijk op het niet buitensluiten van bepaalde groepen mensen. Dan valt het toch tegen als je ziet hoeveel mensen zich nog gediscrimineerd voelen wanneer zij zich aanbieden bij een werkgever”, vertelt Noortje Hendrikx, commercieel directeur bij Tentoo. Vrouwen voelen zich met 17 procent iets vaker gediscrimineerd dan mannen, met 14 procent. Ook maakt het een verschil waar in Nederland de sollicitant zich bevindt. In Noord-Nederland hebben de meeste mensen zich weleens gediscrimineerd gevoeld tijdens een sollicitatietraject (18 procent), in Oost-Nederland het minste (14 procent).

Anoniem solliciteren?

Anoniem solliciteren is een methode die de afgelopen jaren door een groeiend aantal organisaties is omarmd. Deze methode moet sollicitanten gelijke kansen geven bij het vinden van een baan, door bij de sollicitatie gegevens als afkomst, geslacht, woonplaats of geboortejaar weg te laten. In 2018 meldde Trouw echter dat meerdere grote gemeenten juist waren gestopt met anoniem solliciteren. Het zou ‘geen merkbaar effect op de sollicitaties hebben’.

Van de ondervraagden vindt 35 procent dat organisaties anoniem solliciteren vaker moeten inzetten. Vrouwen (38 procent) zijn daar iets meer van overtuigd dan mannen (32 procent). Hendrikx: “Werkende Nederlanders hebben dus wél de behoefte om anoniem te kunnen solliciteren. Misschien moeten werkgevers experimenteren met andere vormen van anonimiteit in het sollicitatietraject. Al is het natuurlijk de beste oplossing als werkgevers juist open staan voor elk type sollicitant en dat ze iedereen automatisch gelijk behandelen. Daar moeten we uiteindelijk naartoe.”

Tentoo gaat anoniem solliciteren bevorderen

Hendrikx denkt dat online vacaturesites een rol kunnen spelen om anoniem solliciteren alsnog tot een succes te maken. “Wij lanceren binnenkort zelf een matchingsplatform voor onze klanten. Daarop hebben kandidaten de mogelijkheid om anoniem te solliciteren. Bij een anonieme sollicitatie worden de nationaliteit en naam niet getoond. Pas als de plaatser van de vacature aangeeft dat hij de anonieme sollicitant op gesprek wil hebben, krijgt hij de naam en nationaliteit te zien. Bij een anonieme sollicitatie worden de geboortedatum en het geslacht nog wel getoond, maar mogelijk dat we dit in de toekomst ook uitzetten.”

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van Tentoo onder 1074 Nederlanders van 18 jaar en ouder, werkend in loondienst. Bij de selectie van de respondenten is rekening gehouden met een representatieve spreiding wat betreft geslacht, leeftijd, arbeidsparticipatie, regio en opleiding. Bij het beantwoorden van de stellingen konden respondenten per stelling aangeven of deze wel (ja) of niet (nee) voor ze geldt.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »