Arbeidsdeelname blijft stijgen

27 februari 2019

Arbeidsdeelname blijft stijgen

In 2018 had 68% van de mensen tussen 15 en 75 jaar betaald werk. Hiermee is de arbeidsdeelname op het hetzelfde niveau als voor de crisis, die in 2008 uitbrak. Afgelopen januari is de arbeidsparticipatie zelfs naar 68,8% gestegen.

Arbeidsparticipatie met een niet-westerse achtergrond

Tijdens de crisis is de arbeidsdeelname van mensen met een niet-westerse achtergrond sneller afgenomen dan die van mensen met een Nederlandse achtergrond. Inmiddels is het verschil tussen deze groepen weer ongeveer gelijk aan tien jaar geleden, toen de crisis uitbrak.

In 2018 hadden mensen met een leeftijd van 15 tot 75 jaar en een Nederlandse achtergrond het vaakst betaald werk (69,1%). Deze groep werd gevolgd door mensen met een Westerse achtergrond (66,5%) en een niet-westerse migratieachtergrond (60,9%). Ter vergelijking: in 2014 had 55,2% van de mensen met een niet-westerse migratieachtergrond een betaalde baan, ten opzichte van 66,5% van de groep met een Nederlandse achtergrond.

Verschil mannen en vrouwen

Opvallend is dat de arbeidsparticipatie van mannen met een Nederlandse achtergrond lager is dan tien jaar geleden, terwijl het bij vrouwen juist hoger is dan tien jaar geleden. Hierdoor is het verschil in arbeidsparticipatie tussen mannen en vrouwen met Nederlandse achtergrond kleiner geworden.

Het grootste verschil in arbeidsparticipatie is zichtbaar bij mannen en vrouwen met een Turkse achtergrond. Van de mannen met een Turkse achtergrond is 72% werkzaam ten opzichte van 49,7% van de vrouwen.

Bron: CBS, 27 februari 2019

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »