Tentoo is op vrijdag 24 mei telefonisch bereikbaar tot 16:00 uur. Onze excuses voor het ongemak.

Arbeidsrechtplannen van de verkiezingswinnaars

10 april 2017

Arbeidsrechtplannen van de verkiezingswinnaars

De verkiezingen zijn achter de rug. Een informateur is gekozen en VVD, CDA, D66 en GroenLinks rond de tafel om een coalitie te vormen. Wat kan de verkiezingsuitslag betekenen voor de arbeidswet- en regelgeving? Wij hebben de arbeidsrechtplannen van de verkiezingswinnaars op een rij gezet.

VVD

VVD wil voor werkgevers met maximaal 25 werknemers de loondoorbetalingsplicht bij ziekte verkorten naar één jaar. Ook wil de partij het mogelijk maken dat werknemers vijf jaar in tijdelijke dienst kunnen blijven. VVD streeft er bovendien naar om ontslag eenvoudiger en minder duur te maken. Verder moet de overheid niet langer nulurencontracten in een sector kunnen verbieden en moet er een einde komen aan het algemeen verbindend verklaren van cao’s.

D66

D66 wil één type contract: het vaste contract. Ontslagprocedures moeten wel sneller verlopen en goedkoper zijn. Het recht op transitievergoeding bestaat echter vanaf de eerste werkdag en die moet besteed worden aan de stap naar een nieuwe baan. Het automatische ontslag bij het bereiken van de AOW-leeftijd verdwijnt. Het afspiegelingsbeginsel wordt gebaseerd op prestaties. Voor kleine werkgevers komt er een collectieve verzekering voor het loon in het tweede ziektejaar.

CDA

CDA sluit zich bij D66 en VVD aan: de kantonrechter moet meer ruimte krijgen om contracten te kunnen ontbinden. Ook pleit CDA voor meerjarige arbeidsovereenkomsten, zoals een contract voor vijf jaar. Er moet één basisverzekering voor ziekte en arbeidsongeschiktheid voor alle werkenden komen en de loondoorbetalingsplicht bij ziekte moet voor alle werkgevers minder zwaar worden. Tot slot wil CDA (net als VVD en D66) de belastingen op arbeid verlagen.

GroenLinks

GroenLinks wil het voor werkgevers veel goedkoper maken om mensen in dienst te nemen. Nu betaalt een werkgever relatief meer belasting voor een laagbetaalde en tijdelijke werknemers dan voor een hoogbetaalde en vaste krachten. Door deze belasting te verlagen wordt het volgens de partij voordeliger voor bedrijven om mensen in dienst te houden en schoner te gaan produceren, ook als het economisch even tegen zit.

PVV

PVV zal als één van de vier grootste partijen ook invloed hebben in de Tweede Kamer, maar het is niet duidelijk wat de partij op het gebied van personeel en arbeid wil. In het partijprogramma staat alleen dat de AOW-leeftijd naar 65 jaar moet.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »