Beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens disfunctioneren

27 juni 2019

Beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens disfunctioneren

Een werkgever kan een werknemer die niet goed functioneert niet zomaar ontslaan. Een werkgever dient de werknemer onder meer aan te spreken op het onvoldoende functioneren. Over dit 'verbetertraject' praat Hendrikx Advocaten je deze maand bij.

Een werkgever dient de werknemer onder meer aan te spreken op het onvoldoende functioneren en de werknemer in staat te stellen zijn functioneren te verbeteren. Daarbij dient voldoende tijd, hulp, ondersteuning en begeleiding te worden aangeboden. Onlangs heeft de Hoge Raad werkgevers extra handvatten geboden voor dit ‘verbetertraject’.

Stappenplan verbetertraject

Een werkgever is verplicht om een verbetertraject te doorlopen, alvorens hij over kan gaan tot ontslag van een werknemer. Dit houdt praktisch gezien in dat de werkgever hulp, ondersteuning en begeleiding biedt om het functioneren op het vereiste niveau te brengen. Ook moet de werknemer voldoende tijd krijgen om het functioneren te verbeteren. Het moet gaan om een daadwerkelijke verbeterkans.

De wet bepaalt niet op welke wijze de werkgever de werknemer in de gelegenheid moet stellen zijn functioneren te verbeteren. Welke hulp, ondersteuning en begeleiding in een concreet geval van de werkgever mag worden verwacht ter verbetering van het functioneren van de werknemer en op welke wijze een en ander moet worden vastgelegd, hangt af van de omstandigheden van het geval, aldus de Hoge Raad. Daarbij kunnen onder meer een rol spelen:

 • de aard, de inhoud en het niveau van de functie,
 • de bij de werknemer aanwezige opleiding en ervaring,
 • de aard en mate van de ongeschiktheid van de werknemer,
 • de duur van het onvoldoende functioneren vanaf het moment dat de werknemer daarvan op de hoogte is gesteld,
 • de duur van het dienstverband,
 • wat er in het verleden reeds is ondernomen ter verbetering van het functioneren,
 • de mate waarin de werknemer openstaat voor kritiek en zich inzet voor verbetering, en de aard en omvang van het bedrijf van de werkgever.

Personeelsdossier opbouwen

Zorgvuldige dossiervorming is van cruciaal belang bij disfunctioneren. Om een dossier gereed te maken voor een gerechtelijke procedure moeten alle stappen genomen worden én zorgvuldig gedocumenteerd worden. Dit geldt idealiter ook voor het onderhandelen over een minnelijke beëindigingsregeling. Onze juridische partner Hendrikx Advocaten helpt graag bij het opbouwen van een dossier. Wil je meer informatie of behoefte hebben aan begeleiding? Neem contact op met Hendrikx Advocaten via 0297-250018 of vanzijtveld@hendrikxadvocaten.nl

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »