Belastingdienst: helft onderzochte bedrijven handelt onjuist bij inzet zzp’ers

24 april 2019

Belastingdienst: helft onderzochte bedrijven handelt onjuist bij inzet zzp’ers

De helft van de 104 bedrijven, die in 2018 werden onderzocht in het kader van de Wet DBA, handelt onjuist bij de inzet van zzp’ers. Bij 12 bedrijven wordt een vervolgonderzoek gestart, vanwege het vermoeden van kwaadwillendheid.

Dat blijkt uit de resultaten van het toezichtsplan over arbeidsrelaties tussen zelfstandig ondernemers en opdrachtgevers.

Schijnzelfstandigheid voorkomen

Het kabinet heeft de handhaving van de Wet DBA ingesteld in afwachting van nieuwe wetgeving voor het inhuren van zelfstandigen. Het kabinet wil met de nieuwe zzp-wet voorkomen dat ingehuurde zelfstandigen feitelijk in dienst zijn (schijnzelfstandigen). De handhavingsperiode is echter geen vrijbrief voor schijnzelfstandigheid. De Belastingdienst treedt namelijk wél op tegen bedrijven die de modelovereenkomsten bewust ‘misbruiken’. Sinds 1 juli 2018 zijn de controles op ‘kwaadwillende’ bedrijven aangescherpt. Dit onderdeel van het zogeheten toezichtsplan lijkt niet overbodig te zijn.

Helft van onderzochte bedrijven handelt onjuist

Het toezichtsplan van de Belastingdienst richtte zich in 2018 op het uitvoeren van bedrijfsbezoeken bij 104 opdrachtgevers. Er werden opdrachtgevers bezocht uit zoveel mogelijk verschillende branches en sectoren. Bij 45 bedrijven is er voldoende kennis en ervaring met de huidige zzp-wetgeving en wordt de wet ook op de juiste manier toegepast. Bij de overige 59 bedrijven is er sprake van in meer of mindere mate onjuist handelen. Hiervan is bij 12 bedrijfsbezoeken geconstateerd dat de opdrachtgever de arbeidsrelatie niet juist heeft gekwalificeerd. Bij deze bedrijven wordt een vervolgonderzoek ingesteld om het vermoeden van kwaadwillendheid te onderzoeken. 

In de gevallen van (vermoedelijk) onjuist handelen gaat het om:

 • Er zijn aanwijzingen voor de aanwezigheid van een gezagsverhouding, terwijl er volgens de gebruikte overeenkomst geen gezagsverhouding is;
 • Zzp’ers verrichten dezelfde werkzaamheden en op dezelfde wijze als eigen werknemers;
 • Er is sprake van kernactiviteiten, de werkzaamheden betreffen een wezenlijk onderdeel van de bedrijfsvoering, wat een aanwijzing kan zijn voor het werken in dienstbetrekking;
 • Er is geen vervanging van de zzp’er mogelijk of wenselijk, er lijkt tevens sprake te zijn van gezag;
 • De zzp’er heeft geen mogelijkheid om zelfstandig zijn werk in te delen;
 • De duur van arbeidsrelatie is dermate lang dat het werk van de zzp’er lijkt te zijn ingebed in de organisatie;
 • Er lijkt sprake van een fictieve dienstbetrekking;
 • Er wordt niet conform de modelovereenkomst gewerkt.

Wet DBA-proof ondernemen

Payrolling is een eenvoudige manier voor zowel opdrachtgevers als zelfstandigen om 100 procent ‘DBA-zorgeloos’ te kunnen ondernemen. Bij werken via payroll hoef je ook geen rekening te houden met de zzp-wet die in 2021 in werking moet treden. Meer weten? Bekijk het Wet DBA-dossier of ga naar:

Bron: (Rijksoverheid, 5 maart 2019).

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »