Belastingdienst start samenwerking met sectoren bij toezicht arbeidsrelaties

06 februari 2020

Belastingdienst start samenwerking met sectoren bij toezicht arbeidsrelaties

De Belastingdienst gaat samen met brancheverenigingen in de zorg en de bouw aan de slag om schijnzelfstandigheid op te sporen.

De sectorbrede aanpak moet voorkomen dat individuele werkgevers worden gestraft voor praktijken die in hun branche gemeengoed zijn. Dit schrijft staatssecretaris Hans Vijlbrief dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat in de sector zorg om toezicht bij ziekenhuizen en zelfstandige klinieken en in de bouw om (grote) bouwprojecten. De bemiddelingsbureaus en intermediaire partijen in deze sectoren worden ook betrokken.

Door de krappe arbeidsmarkt voelen werkgevers zich vaak gedwongen om met zzp'ers te werken omdat ze anders niet aan personeel kunnen komen. Vooral in de bouw en de ziekenhuiszorg verrichten zelfstandigen en werknemers vaak zij aan zij hetzelfde werk. In deze sectoren zal de Belastingdienst daarom starten met het sectorbrede toezicht. Doel is om later ook te starten in andere sectoren zoals onderwijs, ICT, horeca en detailhandel. 

De Belastingdienst controleert of er sprake is van een dienstbetrekking, geeft voorlichting en biedt een helpende hand om duidelijkheid te geven wanneer een arbeidsrelatie wel of geen dienstbetrekking is volgens de huidige wet.

Strengere handhaving

Het kabinet heeft een handhavingsmoratorium ingesteld in afwachting van de nieuwe zzp-wet. De Belastingdienst handhaaft beperkt, maar vanaf 1 januari 2020 zijn de mogelijkheden tot handhaven wel uitgebreid. Zo treden Belastingdienst en Inspectie niet alleen strenger op tegen werkgevers die kwaadwillend zijn, maar ook tegen opdrachtgevers die op overtredingen zijn gewezen, maar aanwijzingen van de Belastingdienst niet opvolgen.

Aan het opleggen van correctieverplichtingen, naheffingen en zo nodig boetes, gaat altijd een zorgvuldige afweging vooraf. En waar het gaat om sectorbrede problematiek, wordt via de sectorspecifieke aanpak extra zorgvuldigheid geboden.

Ondernemen zonder risico op schijnzelfstandigheid?

Kun je als opdrachtgever nog zonder risico’s op naheffingen zzp’ers en freelancers inzetten? Ja, als je de modelovereenkomsten van de Wet DBA goed en oprecht inzet. Maar er is een alternatief: verlonen per opdracht via Tentoo. Zo kun jij volledig flexibel zzp’ers inhuren, zonder risico op schijnzelfstandigheid. Meer hierover lees je hier: zorgeloos zzp'ers en freelancers inhuren.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »