Wegens onderhoud is my.tentoo het weekend van 6 en 7 juni niet bereikbaar. Excuses voor het ongemak.

Beloning zelfstandigen stijgt sneller dan van werknemers

19 juli 2018

Beloning zelfstandigen stijgt sneller dan van werknemers

Zelfstandigen profiteren eerder en sterker van de economische groei en de daarmee samenhangende krapte op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau.

De beloning van zelfstandigen stijgt sneller dan van werknemers. Zelfstandigen verdienen inmiddels per uur al 15 procent meer dan in 2013, voor werknemers is dat ruim 5 procent.

Economische groei en krapte arbeidsmarkt stuwen beloningen

Nu de economische groei aanhoudt, wordt de arbeidsmarkt steeds krapper. Zo loopt het aandeel bedrijven dat personeelstekorten als belemmering ziet op. Bovendien is het aantal werklozen dat per vacature beschikbaar is gedaald van ruim zeven in 2014 naar minder dan twee. De krapte zorgt voor sterke groei van de beloningen, voor zowel zelfstandigen en werknemers.

Beter af dan vóór de crisis

De beloning per uur is sinds 2008 voor zelfstandigen gemiddeld gestegen met 19 procent en voor werknemers gemiddeld ruim 16 procent. In dezelfde periode stegen de consumentenprijzen in totaal met ruim 14 procent, zodat beide groepen er gemiddeld ook echt op vooruit zijn gegaan en dus nu beter af zijn dan vóór de crisis. Zowel de beloning per uur als het aantal gewerkte uren voor zelfstandigen beweegt meer op en neer dan voor werknemers en lijkt meer mee te bewegen met de economische ontwikkeling. Zelfstandigen kregen tijdens de crisis eerder en grotere klappen in hun beloning, maar per saldo hebben zij inmiddels een sterkere beloningsgroei gehad dan werknemers. Gemiddeld verdient een werknemer nu nog wel zo’n 35 procent meer per uur dan de gemiddelde zelfstandige, maar die verschillen zijn wel iets kleiner dan in 2008 (38%).

Tarieven kunnen snel verder stijgen, terwijl werknemers nu ook meer gaan profiteren

De tarieven van zelfstandigen kunnen snel verder oplopen, nu de Nederlandse economie nog goed op stoom is. Zelfstandigen kunnen rap inspelen op de extra vraag. Voor werknemers geldt daarentegen dat zij voor substantiële beloningsstijgingen veelal moeten wachten op nieuwe cao-afspraken. Sinds het begin van 2018 laten nieuwe cao’s wel een versnelling van de loongroei zien, na lange tijd van stagnatie. Het duurt nog even voordat dit goed voor de gehele groep werknemers voelbaar is. Intussen is wel de verwachting dat de incidentele beloningen van werknemers, bijvoorbeeld bonussen of vanwege promoties, zich positiever zullen ontwikkelen dan de afgelopen jaren.

Bron: chro.nl

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »