Blog: Slapend houden van dienstverband nog toegestaan na Wet compensatie transitievergoedingen?

24 april 2019

Blog: Slapend houden van dienstverband nog toegestaan na Wet compensatie transitievergoedingen?

Iedere maand schrijft onze partner Hendrikx Advocaten een blog met tips en/of informatie voor werkgevers. Deze maand gaan zij in op  de transitievergoeding bij arbeidsongeschikte werknemers waarvan het dienstverband slapend in stand is gehouden. Is dit nog wel toegestaan onder de onlangs aangenomen Wet Compensatie Transitievergoedingen? 

Wanneer een werknemer ten minste 24 maanden in dienst is geweest, maakt hij bij de beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever (in principe) aanspraak op een transitievergoeding. Dit geldt ook voor arbeidsongeschikte werknemers. In de praktijk zorgde dit er de afgelopen jaren voor dat veel werkgevers het dienstverband van werknemers die 104 weken of langer arbeidsongeschikt waren ‘slapend’ in stand hielden. Zo ontliepen zij de betaling van een transitievergoeding, terwijl de loondoorbetalingsverplichting inmiddels was geëindigd. Maar is dit met de aangenomen Wet compensatie transitievergoedingen nog wel toegestaan?

Wet compensatie transitievergoedingen

In de rechtspraak tot en met 2018 hebben veel langdurig zieke werknemers, die 104 weken of langer ziek waren, geprobeerd om het slapend in stand houden van hun dienstverband te bestrijden. Dit leverde hen nooit succes op. Het beroep dat werknemers deden op ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van goed werkgeverschap en misbruik van bevoegdheid strandde in alle gevallen.

Met de Wet compensatie transitievergoedingen heeft de regering een oplossing voor de veel voorkomende slapende dienstverbanden willen bieden. De wet zorgt ervoor dat werkgevers vanaf 1 april 2020 de transitievergoeding die zij hebben betaald vergoed kunnen krijgen, indien deze is uitgekeerd aan werknemers van wie de arbeidsovereenkomst wegens ziekte of gebreken is beëindigd.

Oordeel van de Rechtbank Den Haag

Zorgt deze compensatiemogelijkheid ervoor dat van werkgevers mag worden verwacht dat zij tot beëindiging overgaan van het dienstverband van langdurig zieke werknemers overgaan? De Rechtbank Den Haag oordeelt in een recente uitspraak dat dit onder omstandigheden het geval is. Volgens de rechtbank handelde de werkgever in strijd met haar plicht als goed werkgever, door niet over te gaan tot opzegging van een slapende arbeidsovereenkomst met geen enkel zicht op hervatting door de werknemer. Het belang van de werkgever om de transitievergoeding niet voor te hoeven schieten weegt daar volgens de rechtbank niet tegenop.

Of de Rechtbank Den Haag met deze uitspraak een nieuwe lijn in de rechtspraak heeft ingezet is de vraag. Bijzonder aan deze uitspraak is dat de werknemer een statutair directeur betrof die reeds in vennootschapsrechtelijke zin was ontslagen. Gezien de argumenten die de rechtbank in deze zaak aan haar oordeel ten grondslag legt, lijkt het echter niet onwaarschijnlijk dat ook in andere zaken geoordeeld zal worden dat het slapend in stand houden van een dienstverband in strijd is met goed werkgeverschap.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »