Contracten: minder flex, meer vast

18 december 2018

Contracten: minder flex, meer vast

Het percentage vaste contracten is voor het eerst in 10 jaar gestegen. Dit concludeert De Nederlandsche Bank (DNB). Door de krapte op de arbeidsmarkt geven werkgevers weer sneller een vast contract.

De opmars van het vaste contract komt vooral door de krappe arbeidsmarkt. Werkgevers willen personeel behouden en zijn scheutiger met aanstellingen voor onbepaalde tijd. Flexcontracten blijven nog wel populair. Het aandeel flexcontracten daalde licht naar 27 procent.

Economische groei vlakt af

De centrale bank constateert ook dat Nederland door de krapte op de arbeidsmarkt tegen de grenzen van de economische groei aanloopt. Een kwart van de ondernemers ervaart al productieproblemen door personeelstekorten. De DNB verwacht dat de economische groei de komende jaren afzwakt. Het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) stijgt dit jaar nog met 2,5 procent, maar in 2019 en 2020 met ‘slechts’ 1,7 procent.

Toekomst is flexibel

Op de lange termijn gaat het flexibele contract weer volop terreinwinst boeken, voorspelde arbeidsmarktdeskundige Ben Rogmans eerder dit jaar. De arbeidsmarkt gaat de komende 10 jaar aanzienlijk veranderen en dat vereist een flexibele organisatie van het werk, aldus Rogmans. Hij voorspelt dat in de toekomst tweederde van de Nederlanders als zzp’er werkt of via een flexcontract.

Meer weten?

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »