Creatieveling combineert drie beroepen

01 oktober 2019

Creatieveling combineert drie beroepen

Eric Wobma was al lichttechnicus en docent. Sinds kort mag hij zich ook schrijver noemen, want vorige maand verscheen zijn succesvolle debuut ‘VoortBewegen’. Wobma ziet zichzelf als een creatieveling die zoveel verschillende dingen kan doen doordat hij zich niet bezig hoeft te houden met administratieve rompslomp.

De meeste mensen kennen Eric Wobma uit de filmwereld. Hij is al 35 jaar actief als lichttechnicus en werkte mee aan honderden producties in binnen- en buitenland, waaronder speelfilms, dramaseries en commercials. Deze praktijkervaring past hij ook toe als docent ‘Film en Licht’ in Tilburg en Bergen op Zoom en met zijn masterclasses aan de Filmacademie. In het verleden werkte Eric als lector bij een uitgeverij voor poëziebundels en hij liep al jaren rond met het idee om zijn werelden film en literatuur te combineren. Met het boek ‘VoortBewegen’ maakte hij dit werkelijkheid.

Stijlen mixen

“VoortBewegen is een prozabundel met drie lange verhalen”, vertelt Eric over zijn boek. Opvallend is het verhaal wat is geschreven als filmscript; vrij uniek in de literaire wereld. Door de filmische schrijfstijl krijg je als lezer een levendig beeld bij het verhaal. “Ik had al jaren een soort ijzeren gordijn in mijn hoofd tussen mijn werelden film en literatuur. Ik zocht een manier om die verschillende stijlen te mixen. Met dit boek in de huidige vorm ben ik 4 jaar bezig geweest. Enkele gedeelten gaan wel 30 jaar terug. Ik ben heel blij met het eindresultaat.”

Verrassingen

Ook de lezers zijn blij met het eindresultaat, zo blijkt een maand na de publicatie van ‘VoortBewegen’. Het boek is al vaker over de (digitale) toonbank gegaan dan Eric had verwacht. Reacties die hij ontvangt, variëren van ‘het boek zit vol verrassingen’ tot ‘literair geschreven en tegelijkertijd heel toegankelijk’. Eric: “Tof dat het zo aanspreekt, want je weet nooit hoe het gaat. De tweede druk komt er al aan!”

De vrije loop

Een deel van het succes van ‘VoortBewegen’ schrijft Wobma toe aan zijn manier van werken. Als freelance lichttechnicus en (deels) als docent laat hij zich verlonen via Tentoo. “Dat doe ik al ruim 25 jaar. Al mijn administratieve taken leg ik bij Tentoo neer. Heerlijk, zo kan ik mijn creatieve ideeën de vrije loop laten.”

“Ik zie jongeren vaak worstelen met hun naderende rol als freelancer”, vervolgt Eric. “Hoe pak je dat aan zodra je van school bent? Dat leren ze niet. Jezelf laten verlonen kan voor jongeren ideaal zijn, omdat ze vrijheid met zekerheid kunnen combineren. Ik vind het belangrijk dat ze in ieder geval van die mogelijkheden afweten, dan kunnen ze daarna zelf kiezen welke vorm van werken het beste bij ze past.”

Meer over het werk en achtergronden van Eric Wobma is te vinden op www.malendevlinders.nl.

Boek cadeau

Benieuwd naar dit filmische debuutboek van Eric Wobma? Vul het formulier hieronder in en maak kans op een gesigneerd exemplaar. Als je zeker wilt zijn dat je hem morgen in huis hebt: VoortBewegen (Paperback 15 euro, eBook 7,50 euro) is verkrijgbaar bij alle (online) boekhandels, waaronder Boekhandel Donner en Libris.nl die allebei gratis verzenden vanaf 15 euro.

Ja, ik wil een boek!

Vul hier uw volledige naam in

U heeft een ongeldig e-mailadres ingevoerd

Vul hier uw telefoonnummer in

De informatie wordt alleen gebruikt voor communicatie rondom het boek.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »