De 40-urige werkweek; Wanneer stap jij er vanaf?

01 april 2019

De 40-urige werkweek; Wanneer stap jij er vanaf?

Werknemers én werkgevers hechten steeds minder belang aan de 40-urige werkweek. Werken waar en wanneer de medewerker dat zelf wil, is de nieuwe norm. Ben jij al gestopt met de 40-urige werkweek?

De standaard fulltime werkweek zoals we die kennen is niet meer van deze tijd, blijkt uit onderzoek van Visma – Raet. Ruim de helft van de 1.000 ondervraagden ziet geen nut meer in de 40-urige werkweek. Werkgevers beamen dit. Slechts een derde van de ondervraagden hecht nog waarde aan de werkweek van 40 uur.

Waar wordt gewerkt; thuis of op kantoor?

Voorheen was werken op kantoor bij veel bedrijven een verplichting. Tegenwoordig zien veel werkgevers juist meer heil in thuiswerken. Het is niet langer noodzakelijk om iemand op de werkvloer te houden. Belangrijker is dat het werk af is. Waar dit gebeurt, is een stuk minder relevant.

Onderzoek van hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen toont bovendien aan dat individualisering op de arbeidsmarkt belangrijker wordt. Wilthagen voerde een onderzoek uit onder werkenden, niet-werkenden en werkgevers. Hij vroeg zich af wat zij graag vastgesteld willen hebben wanneer er geen wetten en cao’s zouden zijn. Belangrijkste uitkomst; de ondervraagden willen zelfbeschikking over de arbeidstijden. Tweede punt is dat mensen zelf willen kiezen waar ze werken.

Werkgevers zijn het eens met deze punten. De leidinggevende die erop toeziet dat de medewerker op tijd op kantoor is, sterft uit. Belangrijker zijn de prestaties van de medewerker.

Arbeidstijdenspaarregeling

Deze manier van werken is in buurland Duitsland al goed ingeburgerd. Daar is de arbeidstijdenspaarregeling inmiddels een bekend fenomeen. Het concept is simpel; werk je meer uren dan in je contract staat, dan spaar je die extra uren op. Je kunt deze extra uren op een later moment inwisselen voor vrije uren.

Flexibel werken; Hoe ga jij ermee om?

Bij Tentoo zien we dat flexibiliteit op de werkvloer bezig is aan een opmars. Toch is het verstandig concrete afspraken te maken over deze flexibiliteit. Want hoe ga je om met de praktische uitvoerbaarheid? Hoe zorg je dat de werk-privé balans goed blijft? Hoe waarborg je de kwaliteit van het werk en blijft er een wederzijds vertrouwen?

Onze HR-adviseurs praten jou graag bij over de positieve en negatieve kanten van flexibel werken. Zij helpen jou om duidelijke afspraken met je medewerkers te maken. Zo profiteer je als werkgever van extra gemotiveerd personeel en zijn je medewerkers productiever en prestatiegericht bezig. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Neem contact op met het HR-advies team van Tentoo.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »