Doorsnee inkomen al 10 jaar hetzelfde

22 maart 2019

Doorsnee inkomen al 10 jaar hetzelfde

Het doorsnee persoonlijk inkomen van werkenden in Nederland is al 10 jaar bijna hetzelfde. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS naar het inkomens in 2017. Daarbij is rekening gehouden met de prijsontwikkeling tussen 2007 en 2017. Uit het onderzoek blijkt ook dat rond het veertigste levensjaar het maximale inkomen is bereikt.

Onder het ‘doorsnee persoonlijk inkomen’ vallen alle inkomensbestanddelen. Dat gaat om inkomen uit arbeid, uit een onderneming of uit een uitkering; als het maar eenduidig aan een individu kan worden toegeschreven. Het doorsnee inkomen is het middelste inkomen als alle inkomens van laag naar hoog zijn gesorteerd. De helft is dus lager, de andere helft hoger.

Merendeel is werknemer

Voor veruit de meeste werkenden (84 procent) is loon als werknemer de voornaamste inkomensbron. Zo’n 12 procent heeft hoofdzakelijk inkomsten als zzp’er (zelfstandige zonder personeel) en 4 procent als zmp’er (zelfstandige met personeel).

Inkomen zmp’ers het hoogst

Het doorsnee inkomen van werknemers kwam in 2017 uit op 35.200 euro. Zzp’ers hadden dat jaar een doorsnee inkomen van 28.000 euro. Allebei iets hoger dan in 2007. Het doorsnee inkomen van zmp’ers (zelfstandigen met personeel) bedroeg 48.500 euro; 3 procent lager dan 10 jaar daarvoor. Die daling bij de zmp’ers komt vooral door de economische crisis (2008 tot 2013).

Piek bij AOW’ers en veertigers

Het doorsnee persoonlijk inkomen van werkenden kent naar leeftijd een specifiek verloop. De piek ligt bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Deze groep ontvangt niet alleen inkomen uit werk, maar ook AOW en pensioen. Het is echter maar een kleine groep die blijft doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Bij zelfstandigen gebeurt dat vaker dan bij werknemers.

Veertigers

Laten we de pensioenpiek buiten beschouwing, dan hebben werkenden rond hun veertigste hun maximale inkomen bereikt. Voor werknemers blijft dit inkomen daarna nagenoeg gelijk tot de AOW-gerechtigde leeftijd. Bij zelfstandigen blijft het eerst enkele jaren op hetzelfde niveau om vervolgens weer af te nemen. Bij zzp’ers is deze daling sterker dan bij zmp’ers.

Mannen meer dan vrouwen

Werkende mannen hebben een hoger doorsnee inkomen dan werkende vrouwen: 42.000 euro tegenover 27.000 euro. Tot het 25ste levensjaar is er weinig inkomensverschil, daarna neemt het verschil tot aan het 46ste levensjaar alsmaar toe. Dit verschil is vooral te verklaren doordat vrouwen vaker in deeltijd werken.

Hoogste inkomen in Rozendaal

Het doorsnee persoonlijke inkomen van werkenden was in 2017 met 50.100 euro het hoogst in Rozendaal, gevolgd door Bloemendaal (48.400 euro). Het laagst was het inkomen in de waddengemeenten Schiermonnikoog, Vlieland en Ameland: circa 28.000 euro.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »