Flexwerkers voelen zich net zo gezond als collega’s met vast contract

03 februari 2020

Flexwerkers voelen zich net zo gezond als collega’s met vast contract

Mensen met een flexibel arbeidscontract voelen zich net zo gezond als werkenden met een vast contract. Van de flexwerkers ervaarde de afgelopen jaren 53 procent een verslechtering van de gezondheid, tegenover 54 procent van de werkenden met een vaste aanstelling. Van de mensen zonder werk had 6 op de 10 het gevoel dat de gezondheid erop achteruit is gegaan.

Dit blijkt uit onderzoek van het CBS over de periode 2007 tot 2017, in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het onderzoek is uitgevoerd op basis van gegevens over ongeveer 112.000 personen die in beide bronnen voorkomen. Zij rapporteerden zelf over hun gezondheid. De onderzochte personen waren zowel aan het begin als aan het einde van de onderzoeksperiode tussen de 20 en de 65 jaar. De onderzochte periode was niet voor iedereen even lang, maar varieerde van 2 tot 10 jaar.

Lang gevolgd

Om te kunnen beoordelen of mensen die minder gezond zijn moeilijker aan het werk komen, of dat de ervaren gezondheid wordt beïnvloed door wel of niet werken, is een groep mensen gedurende een langere periode gevolgd. Daarbij zijn gegevens van LifeLines, een langlopend gezondheidsonderzoek onder inwoners van Groningen, Friesland en Drenthe, gecombineerd met CBS-data over de positie van deze personen op de arbeidsmarkt.

Werkenden voelen zich gezonder

Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen met een betaalde baan zich over het algemeen gezonder voelen dan werklozen. Van de werkzame personen beoordeelt 90 procent de eigen gezondheid als goed of uitstekend; bij mensen zonder werk is dit 76 procent. Bij de niet-werkenden komt de beoordeling ‘slecht’ of ‘uitstekend’ ook vaker voor. Mensen die vanuit een vast contract werkloos raken, voelen dit overigens minder in hun gezondheid dan mensen die vanuit een flexibel contract zonder werk komen te zitten.

Opstap naar vaste baan

Een flexibel contract is vaak een opstap naar een vast contract. Om de kansen van flexwerkers op de arbeidsmarkt te vergroten, kunnen alle flexkrachten van Tentoo onbeperkt gebruikmaken van onze online leeromgeving Academy for Flex. Dit biedt flexwerkers alle mogelijkheden om zich (persoonlijk) te ontwikkelen.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »