Gedwongen inleveren van de leaseauto: de voorwaarden

27 maart 2019

Gedwongen inleveren van de leaseauto: de voorwaarden

Iedere maand schrijft onze partner Hendrikx Advocaten een blog met tips en/of informatie voor werkgevers. Deze maand gaan zij dieper in op de voorwaarden voor het gedwongen inleveren van de leaseauto.

Op 22 februari 2019 heeft de kantonrechter van de Rechtbank Noord-Holland een belangrijke uitspraak gedaan. Onder omstandigheden kan een werknemer gedwongen worden om zijn leaseauto in te leveren, zelfs als het verstrekken van de leaseauto als een arbeidsvoorwaarde moet worden gezien.

Leaseauto is een arbeidsvoorwaarde

Allereerst is van belang dat de rechter oordeelde dat het verstrekken van de leaseauto een arbeidsvoorwaarde is. Al sinds 2004 was de verstrekking van de auto een wezenlijk onderdeel geworden van de voordelen die uit de arbeidsovereenkomst voortvloeien. Dit was met name het geval omdat de werknemer de auto privé mocht gebruiken en alle kosten (ook privé) door de werkgever werden betaald. Een dergelijk voordeel moet gelet op de aard en de duur daarvan als een arbeidsvoorwaarde worden aangemerkt, aldus de kantonrechter.

Mag de arbeidsvoorwaarde worden gewijzigd?

De volgende vraag is of deze arbeidsvoorwaarde mocht worden gewijzigd zonder instemming van de werknemer? Ja dat mag. Daarvoor is over het algemeen wel vereist dat er in de (arbeids)overeenkomst een beding is opgenomen dat eenzijdige wijziging mogelijk maakt (een wijzigingsbeding). Maar dan ben je er nog niet als werkgever. De werkgever kan op het wijzigingsbeding pas een beroep doen als de werkgever bij wijziging van de arbeidsvoorwaarde een belang heeft dat zwaarder weegt dan het belang van de werknemer. In deze casus was dit het geval. Univé voerde met succes aan dat het innemen van de leaseauto nodig was omdat een kostenreductie noodzakelijk was.

Als een wijzigingsbeding ontbreekt?

De kantonrechter heeft ten overvloede overwogen dat zelfs als een wijzigingsbeding zou ontbreken, de werkgever in dit geval had mogen besluiten tot het inleveren van de leaseauto. Gelet op de eisen van goed werkgever en werknemerschap had de werknemer het voorstel van de werkgever, namelijk inleveren van de leaseauto tegen een tijdelijke financiële compensatie, moeten accepteren.

Advies

Wil je meer weten over deze uitspraak of speelt er een andere juridische kwestie waar je graag advies in wilt? Neem dan contact op met Hendrikx Advocaten via 0297 25 00 18 of info@hendrikxadvocaten.nl

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »