Geen transitievergoeding als herplaatsing na ontslag leidt tot salarisvermindering

24 april 2020

Geen transitievergoeding als herplaatsing na ontslag leidt tot salarisvermindering

Een lerares wordt na langdurige arbeidsongeschiktheid ontslagen. Aansluitend herplaatst haar werkgever haar op dezelfde school in een lager betaalde functie als onderwijsassistent. De Hoge Raad oordeelt in april 2020 dat deze werknemer geen recht heeft op een gedeeltelijke transitievergoeding voor dit lagere salaris. Hoe zit dat?

Dit kennisartikel is geschreven door onze partner Hendrikx Advocaten.

De transitievergoeding

Wanneer je als werkgever een arbeidsovereenkomst beëindigt na 2 jaar arbeidsongeschiktheid van een werknemer, moet je die werknemer een transitievergoeding betalen. Je kunt de arbeidsovereenkomst als werkgever echter alleen beëindigen wanneer het niet mogelijk is de werknemer te herplaatsen in een andere, passende functie. In een zaak die dit jaar voor de Hoge Raad diende, was voor een lerares een passende ‘herplaatsingsfunctie’ als onderwijsassistent beschikbaar. Bij die functie hoorde echter wel een lager salaris en een lagere arbeidsomvang.

De Kolom-beschikking

In 2018 oordeelde de Hoge Raad in de zogenaamde Kolom-beschikking dat een werknemer recht heeft op een gedeeltelijke transitievergoeding indien de arbeidsduur structureel en substantieel is verminderd. De lerares ging van een 100% aanstelling naar een 80% aanstelling. Op basis van die structurele vermindering van de arbeidsduur had ze recht op 20% van de transitievergoeding. De vrouw claimde echter ook een gedeeltelijke transitievergoeding voor haar inkomstenderving door het lagere salaris dat bij de vervangende baan hoorde. Heeft ze daar ook recht op? Dát is waar de Hoge Raad zich nu over boog.

Prejudiciële vragen

Kan een vermindering van het salaris door een functiewijziging gelijk worden gesteld aan salarisvermindering door een lagere arbeidsduur? De Hoge Raad bepaalde in april dit jaar van niet. Wanneer je wordt herplaatst in een andere, passende functie met een lager salaris (niet kijkend naar urenverlies) is geen sprake van (gedeeltelijke) contractbeëindiging. Herplaatsing is juist een manier om te voorkomen dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd, waardoor je dus in beginsel geen recht hebt op een transitievergoeding. Het lagere salaris als gevolg van een herplaatsing, staat daardoor los van het recht op transitievergoeding.

Dat in het geval van de lerares sprake was van ontslag en aansluitend een benoeming, maakt dat niet anders. Omdat ze op de dag van ontslag direct bij dezelfde werkgever werd benoemd in haar nieuwe functie, komt dit op hetzelfde neer als herplaatsing in een andere functie zonder dat ontslag is verleend.

Conclusie

Kortom: een herplaatsing in een andere functie kan niet worden gelijkgesteld aan gedeeltelijke beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Als je substantieel uren verliest, kunnen die verliesuren worden gezien als gedeeltelijke contractbeëindiging en voor dat deel heb je recht op een transitievergoeding. Een vermindering van salaris als gevolg van herplaatsing geeft geen recht op zo’n (gedeeltelijke) transitievergoeding.

Bekijk de volledige uitspraak op Rechtspraak.nl.

Vragen?

Heb je als werkgever vragen over de transitievergoeding? Je kunt altijd contact opnemen met je vaste contactpersoon bij Tentoo óf met onze juridische partner Hendrikx Advocaten (0297-250018 of vandergalien@hendrikxadvocaten.nl). Vergeet bij direct contact met Hendrikx Advocaten niet te vermelden dat je via Tentoo werkt.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »