Arbeidsrecht-1

Geen transitievergoeding als herplaatsing na ontslag leidt tot salarisvermindering

Gepubliceerd door: Hendrikx Advocaten Juridisch partner van Tentoo
Geplaatst op 24 april 2020
Leestijd

Een lerares wordt na langdurige arbeidsongeschiktheid ontslagen. Aansluitend herplaatst haar werkgever haar op dezelfde school in een lager betaalde functie als onderwijsassistent. De Hoge Raad oordeelt in april 2020 dat deze werknemer geen recht heeft op een gedeeltelijke transitievergoeding voor dit lagere salaris. Hoe zit dat?

De transitievergoeding

Wanneer je als werkgever een arbeidsovereenkomst beëindigt na 2 jaar arbeidsongeschiktheid van een werknemer, moet je die werknemer een transitievergoeding betalen. Je kunt de arbeidsovereenkomst als werkgever echter alleen beëindigen wanneer het niet mogelijk is de werknemer te herplaatsen in een andere, passende functie. In een zaak die dit jaar voor de Hoge Raad diende, was voor een lerares een passende ‘herplaatsingsfunctie’ als onderwijsassistent beschikbaar. Bij die functie hoorde echter wel een lager salaris en een lagere arbeidsomvang.

De Kolom-beschikking

In 2018 oordeelde de Hoge Raad in de zogenaamde Kolom-beschikking dat een werknemer recht heeft op een gedeeltelijke transitievergoeding indien de arbeidsduur structureel en substantieel is verminderd. De lerares ging van een 100% aanstelling naar een 80% aanstelling. Op basis van die structurele vermindering van de arbeidsduur had ze recht op 20% van de transitievergoeding. De vrouw claimde echter ook een gedeeltelijke transitievergoeding voor haar inkomstenderving door het lagere salaris dat bij de vervangende baan hoorde. Heeft ze daar ook recht op? Dát is waar de Hoge Raad zich nu over boog.

Prejudiciële vragen

Kan een vermindering van het salaris door een functiewijziging gelijk worden gesteld aan salarisvermindering door een lagere arbeidsduur? De Hoge Raad bepaalde in april dit jaar van niet. Wanneer je wordt herplaatst in een andere, passende functie met een lager salaris (niet kijkend naar urenverlies) is geen sprake van (gedeeltelijke) contractbeëindiging. Herplaatsing is juist een manier om te voorkomen dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd, waardoor je dus in beginsel geen recht hebt op een transitievergoeding. Het lagere salaris als gevolg van een herplaatsing, staat daardoor los van het recht op transitievergoeding.

Dat in het geval van de lerares sprake was van ontslag en aansluitend een benoeming, maakt dat niet anders. Omdat ze op de dag van ontslag direct bij dezelfde werkgever werd benoemd in haar nieuwe functie, komt dit op hetzelfde neer als herplaatsing in een andere functie zonder dat ontslag is verleend.

Conclusie

Kortom: een herplaatsing in een andere functie kan niet worden gelijkgesteld aan gedeeltelijke beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Als je substantieel uren verliest, kunnen die verliesuren worden gezien als gedeeltelijke contractbeëindiging en voor dat deel heb je recht op een transitievergoeding. Een vermindering van salaris als gevolg van herplaatsing geeft geen recht op zo’n (gedeeltelijke) transitievergoeding.

Bekijk de volledige uitspraak op Rechtspraak.nl.

Vragen?

Heb je als werkgever vragen over de transitievergoeding? Je kunt altijd contact opnemen met je vaste contactpersoon bij Tentoo óf met onze juridische partner Hendrikx Advocaten (0297-250018 of vandergalien@hendrikxadvocaten.nl). Vergeet bij direct contact met Hendrikx Advocaten niet te vermelden dat je via Tentoo werkt.

Geef me nog meer informatie!

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.