Gemiddelde leeftijd starter in twee jaar van 37 naar 35 jaar

28 oktober 2019

Gemiddelde leeftijd starter in twee jaar van 37 naar 35 jaar

Door de snelle toename van starters in de leeftijdsgroep tot en met 19 jaar (65%) en 20 tot en met 24 jaar (28% in het afgelopen jaar) is de gemiddelde leeftijd van starters gedaald van 37 jaar in 2017 naar 35 jaar in 2019. Nooit eerder was het aantal mensen dat een eigen onderneming begon zo groot als het afgelopen jaar.

Het totaal aantal starters in Nederland in 2019  (drie kwartalen) is 161.076. Dit is 11% meer ten opzichte van dezelfde periode in 2018. In de stad Utrecht is aantal starters in de leeftijdsgroepen 20-24 jaar en 25-29 jaar aanzienlijk groter dan het landelijk gemiddelde (44% in Utrecht tegenover 35% landelijk).

aantal starters

Jonge ondernemers

Op 1 oktober telde Nederland 88.045 ondernemers die jonger zijn dan 24 jaar. Vijf jaar geleden waren dit er 58.226. De markt waar deze jonge ondernemers zich op richten is duidelijk gezien de top drie: detailhandel via internet.

Top 3 branches jonge ondernemers tot 24 jaar:

 1. Detailhandel via internet in kleding en modeartikelen (5%)
 2. Detailhandel via internet in een algemeen assortiment non-food (5%)
 3. Detailhandel via internet in overige non-food (4%)

Ondernemers t/m 18 jaar

De leeftijd om te beginnen met een eigen onderneming wordt steeds jonger. Ook in de provincie Utrecht groeit de groep jonge ondernemers tot en met 18 jaar. Schreven zich in heel 2014 nog 172 tieners in, dit jaar zijn dat er tot 1 oktober al 453.

jonge starters

KVK ondernemersadviseur Gerdine Annaars over de toename van het aantal jonge ondernemers: “In het onderwijs is er meer aandacht dan ooit voor ondernemerschap. Jongeren krijgen het ook vaker van huis uit mee, steeds meer mensen zijn zzp’er in plaats van in loondienst. Jonge ondernemers hebben een soort filmsterrenstatus, denk aan DJ’s en vloggers, dat inspireert. De kids zien ook volop kansen online. Ze zijn actief op platforms en verkopen via webshops. Ze verdienen zo een lekker centje bij. En ze vinden het leuker en leerzamer dan kranten lopen of vakken vullen.”

Gratis aanmelden voor de KVK (Online) Startersdag kan via www.KVK.nl/startersdag 

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »