Handhaving Wet DBA uitgesteld tot 2020

09 februari 2018

Handhaving Wet DBA uitgesteld tot 2020

De omstreden Wet DBA wordt tot 2020 niet gehandhaafd. Minister Koolmees van Sociale Zaken en staatssecretaris Snel van Financiën informeerden vrijdag 9 februari de Tweede Kamer over de nieuwe opschorting van de handhaving. Dit betekent dat opdrachtgevers en zzp'ers tot eind 2019 geen boetes of naheffingen ontvangen als ze zich niet aan deze ‘zzp-wet’ houden. In 2020 moet een nieuwe wet in werking treden.

De Wet DBA is sinds 1 mei 2016 van kracht. De wet schrijft voor dat zzp'ers en opdrachtgevers een modelovereenkomst sluiten bij het aangaan van een opdracht. Houden ze zich niet aan die overeenkomst en is sprake van schijnzelfstandigheid? Dan zou de Belastingdienst de misgelopen werkgevers- en werknemerslasten naheffen en boetes opleggen. Zou, want tot handhaving van de wet is het nooit gekomen.

Wennen werkt niet

De Wet DBA zorgde vanaf dag één voor onduidelijkheden rondom de modelovereenkomsten en het naleven ervan. De overheid besloot daarop om niet direct te handhaven. Er werd een ‘overgangsperiode’ ingelast zodat opdrachtgevers, zzp’ers en de Belastingdienst konden wennen aan de nieuwe manier van werken. De problemen bleven echter optreden, waardoor de handhavingsvrije periode nu voor de derde maal is opgeschort.

Nieuwe wet

Het kabinet zet nu in op een nieuwe wet die 1 januari 2020 in werking moet treden. De wet moet de ruimte geven om te ondernemen, maar moet ook voorkomen dat zzp’ers onbewust belanden in een situatie van schijnzelfstandigheid. Bovendien wil het kabinet een einde maken aan zzp’ers die voor zo’n laag tarief werken dat ze zich niet kunnen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en geen pensioen kunnen opbouwen.

Vizier op kwaadwillenden

Minister Koolmees en staatssecretaris Snel verruimen per 1 juli 2018 de mogelijkheden om kwaadwillenden te bestraffen. Kwaadwillenden zijn opdrachtgevers of zzp’ers die opzettelijk schijnzelfstandigheid laten ontstaan of voortbestaan. De handhaving richt zich vanaf dan niet meer alleen op de ernstigste misstanden, maar ook op de iets minder ernstige gevallen. Daarmee geeft het kabinet naar eigen zeggen gehoor aan de toenemende onvrede over mogelijke schijnzelfstandigheid bij de onderkant van de arbeidsmarkt.

Lees ook

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »