Heb jij al een RI&E? Zo nee, dan riskeer je een boete

27 maart 2019

Heb jij al een RI&E? Zo nee, dan riskeer je een boete

In de Arbowet staat de verplichting om als werkgever over een Risico-Inventarisatie- en Evaluatie (RI&E) te beschikken. In de praktijk blijkt dat deze verplichting niet goed wordt nageleefd. Slechts 45% van de bedrijven beschikt over een RI&E. In navolging daarvan wil het Ministerie van SZW de boetes voor het ontbreken van een RI&E verhogen.

Meer controles Inspectie SZW

De aanleiding van boeteverhogingen en de strengere naleving vanuit de Inspectie SZW ligt grotendeels bij de toename in het aantal arbeidsongevallen met verzuim. Er is een zorgelijke toename van burn-outklachten. Aanscherping van de regels rondom de RI&E moet er volgens staatssecretaris Van Ark van het Ministerie van SZW aan bijdragen dat er geen verdere toename is.

Daarom gaat de Inspectie SZW meer controleren op de aanwezigheid van de RI&E en de naleving daarvan. Staatssecretaris Van Ark beargumenteert daarbij dat de Inspectie strenger moet kunnen optreden. Daarvoor is het noodzakelijk om de boetes te verhogen. Bij een bedrijf met 500 of meer medewerkers wordt de boete van 3.000 naar 4.500 euro verhoogd en bij bedrijven met minder dan 5 medewerkers wordt de boete van 300 naar 450 euro verhoogd.

Meer middelen inspecties detailhandel voedingsmiddelen en horeca

Voor de handhavingsketen van de Inspectie SZW is in het regeerakkoord 50 miljoen euro aan extra middelen vrijgemaakt. In de komende periode worden de extra middelen met name benut om nieuwe inspecteurs en rechercheurs te werven. Zij zullen zich inzetten op thema’s met een hoge prioriteit, zoals eerlijk werk, onderbetaling, arbeids(markt)discriminatie en blootstelling aan gevaarlijke stoffen.

De eerlijk werk risico’s komen het meest voor in detailhandel voedingsmiddelen en horeca. De afgelopen periode heeft de Inspectie SZW gericht inspecties verricht bij deze sectoren. Hieruit blijkt dat “bij ruim de helft van de onderzochte bedrijven sprake was van onderbetaling, illegale tewerkstelling en het ontbreken van een urenregistratie. Af en toe waren er zelfs aanwijzingen van ernstige benadeling van werknemers of arbeidsuitbuiting.”

Speciaal voor de Horeca branche is er een instrument ontwikkeld waarmee je toetsingsvrijstelling kunt krijgen. Je hoeft je RI&E niet te laten toetsen als je gebruikmaakt van dit instrument en minder dan 25 medewerkers in dienst hebt. Dat scheelt natuurlijk aanzienlijk in de kosten.

RI&E en preventiemedewerker(s)

Sinds 1 januari 1994 is de RI&E voor werkgevers verplicht. Het opstellen van een RI&E kun je eenvoudig zelf doen en is een taak van de preventiemedewerker. De preventiemedewerker is een medewerker die zich binnen het bedrijf bezighoudt met de veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Deze medewerker hoort op de hoogte te zijn van arbo-risico’s binnen het bedrijf. Bij bedrijven met meer dan 25 medewerkers moet minimaal één preventiemedewerker zijn aangewezen.

RI&E opstellen

Om een RI&E op te stellen, begin je met het inventariseren van de risico’s in je bedrijf. Dit kan door de werkrisico’s in te delen naar risicosoorten, zoals fysieke risico’s, psychosociale risico’s en veiligheidsrisico’s. Als de lijst met risico’s opgesteld is, laat je deze lijst evalueren. De risico’s worden vergeleken en op basis van ernst op volgorde geplaatst.

De risico’s in de lijst behoeven een maatregel, waarbij de oorzaak van het risico wordt aangepakt. Bij ieder risico geef je aan wat er voorkomen moet worden, wie daarmee bezig gaat en wat de kosten zijn. Dit overzicht vormt samen een plan van aanpak. Meestal dien je de RI&E te laten evalueren nadat je een plan van aanpak hebt opgesteld. Dit laat je doen door een gecertificeerde arbodienst of arbo-kerndeskundige. Heb je jouw RI&E en plan van aanpak laten toetsen? Dan is het tijd om het plan van aanpak uit te voeren.

Hulp van HR-advies

Het opstellen van een RI&E kan tijdrovend zijn, maar ook het proces rondom de RI&E is niet voor iedereen duidelijk. Dat begrijpen wij. Daarom helpen onze HR-adviseurs je graag verder. Voor vragen of meer informatie kun je contact met ons opnemen.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »