Hoge Raad maakt einde aan slapende dienstverbanden

11 november 2019

Hoge Raad maakt einde aan slapende dienstverbanden

Werkgevers mogen langdurig zieke medewerkers niet meer via een ‘slapend dienstverband’ in dienst houden om de transitievergoeding te ontlopen. Dit heeft de Hoge Raad bepaald.

Wanneer een werknemer langer dan 2 jaar ziek is, heeft hij recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering bij het UWV. De werkgever hoeft dan geen loon meer te betalen. Het idee was dat de werkgever dan ook afscheid neemt van de zieke medewerker en de bij een ontslag horende transitievergoeding betaalt. Die vergoeding kan oplopen tot tienduizenden euro’s. Om dat te ontlopen, houden werkgevers hun langdurig zieke medewerker(s) soms gewoon in dienst. Dit wordt een slapend dienstverband genoemd. De Hoge Raad heeft nu bepaald dat dit niet meer mag.

Rugklachten

Een monteur die al sinds 1986 in dienst is bij een Limburgse kalksteenfabriek, raakte in 2016 door rugklachten arbeidsongeschikt. Dusdanig ernstig, dat hij nooit meer kan werken. Zijn werkgever wilde hem echter niet ontslaan, terwijl hij al een uitkering via het UWV ontving. De rechtbank in Limburg kon geen goed vonnis vellen in deze zaak en betrok de Hoge Raad erbij. Die bepaalde dat het niet getuigt van goed werkgeverschap als je een dienstverband in stand houdt puur om minder geld kwijt te zijn.

Weer aan de slag

Werkgevers zijn door deze uitspraak verplicht om - op verzoek van de arbeidsongeschikte werknemer - het ‘slapende dienstverband’ te beëindigen en een bedrag ter hoogte van de wettelijke transitievergoeding te betalen. Alleen wanneer de werkgever duidelijk kan maken dat de zieke werknemer binnenkort weer aan de slag kan, mag hij hem in dienst houden.

Vragen?

Heb je als werkgever vragen over een slapend dienstverband, ontslag na twee jaar ziekte of de transitievergoeding en de compensatie daarvan? Neem dan contact op met onze juridische partner Hendrikx Advocaten via 0297-250018 of nonnekes@hendrikxadvocaten.nl. Vergeet niet te vermelden dat je via Tentoo werkt.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »