Hoogopgeleiden werken het meest over

24 juli 2018

Hoogopgeleiden werken het meest over

Hoogopgeleiden maken tweemaal zoveel overuren als laagopgeleiden. Dit blijkt uit de Enquête beroepsbevolking van het CBS. Ook opvallend: de allerjongste én de alleroudste werknemers werken het minst over.

De Enquête beroepsbevolking is gehouden onder werknemers van 15 tot 75 en gaat over 2017. Hieruit blijkt dat 29 procent van de werknemers regelmatig overwerkt (gemiddeld 6 uur per week). De rest werkt soms over (gemiddeld 3 uur per week) of helemaal niet. Het overwerkgedrag verschilt aanzienlijk per leeftijd, beroepsgroep en opleidingsniveau.

Overwerkende managers

Managers werken volgens het onderzoek het meest over. Maar liefst 56 procent van de managers geeft aan regelmatig meer uren te werken dan contractueel overeengekomen. Werknemers in de pedagogiek (docenten en onderwijsassistenten) volgen op gepaste afstand (45 procent). Wie het minst overwerken? Dat zijn mensen met een dienstverlenend beroep, zoals horecapersoneel en schoonmakers.

Jong en oud

Per leeftijdscategorie verschillen de overwerkstatistieken ook behoorlijk. Werknemers lijken aan het begin en aan het einde van hun carrière het minst over te werken. Van de 65 tot 75-jarigen geeft 15 procent aan regelmatig overuren te draaien, bij de 15 tot 25-jarigen is dit 16 procent. Beduidend minder dan de werknemers tussen 25 en 35 jaar (35 procent) en tussen de 35 en 55 jaar (33 procent).

Man, vrouw, hoog en laag

Mannen geven vaker aan regelmatig over te werken (32 procent) dan vrouwen (26 procent). Verder is ook een overwerkverschil zichtbaar per opleidingsniveau. Waar van de hoogopgeleiden 40 procent aangeeft regelmatig extra te werken, speelt dit bij laagopgeleiden beduidend minder (18 procent). De middelbaaropgeleiden ‘scoren’ gemiddeld (26 procent).

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »